Κυριακή 11 Ιουνίου, 2023

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων
 • Υπνηλία μετά το φαγητό – γιατί συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται

  βιο-αναγεννητικές τροφές - Ορθομοριακή Διατροφή

  Ένας λόγος που έχουμε υπνηλία μετά το φαγητό είναι λόγω της σημαντικής αύξησης του σακχάρου στο αίμα. Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας του σώματος. Το σώμα ανταποκρίνεται δημιουργώντας περισσότερη ινσουλίνη, η οποία εργάζεται σκληρά για να διασπάσει την επιπλέον ζάχαρη. Μετά από αυτή την «εκτόξευση» το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα υποχωρεί τόσο χαμηλά που η ενέργεια «στραγγίζεται» και αισθάνεται κανείς υπνηλία.

  Η όρεξη εξαρτάται από έναν βασικό μηχανισμό που είναι η ισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος. Όταν το σάκχαρο δεν είναι ισορροπημένο, το άτομο υποφέρει από συχνές υπεργλυκαιμίες, τις οποίες διαδέχονται οι αντιδραστικές υπογλυκαιμίες, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο μηχανισμός της όρεξης. Το άτομο πεινάει συνεχώς και αναζητά εξωτερικές πηγές άμεσης ενέργειας, όπως καφές, τονωτικά, ζάχαρη, που προωθούν την αύξηση του βάρους.

  Η διατροφή επηρεάζει το αν και κατά πόσο αισθάνεστε υπνηλία μετά το φαγητό. Μερικές τροφές χωνεύονται πιο γρήγορα από κάποιες άλλες, κάνοντας την ενέργεια του σώματος να εξαντλείται πιο γρήγορα, καθώς πέπτονται. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος είναι ένας από τους χειρότερους ενόχους γι’ αυτό.

  Όταν θρεφόμαστε σωστά με βιο-αναγεννητικές τροφές, τότε μπορούμε να καταναλώνουμε ελεύθερα όση ποσότητα θέλουμε, διότι οι μηχανισμοί της όρεξης και ο μεταβολισμός θα έχουν ρυθμιστεί και το σώμα μας θα έχει πάντα την ενέργεια ή την ηρεμία που χρειάζεται. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι το τι, πως και πότε τρώμε.

  Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί…

  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ