Κυριακή 1 Οκτωβρίου, 2023

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

 • Ξυλιτόλη – Ένα αθώο και υγιεινό φυσικό γλυκαντικό

  Ξυλιτόλη

  Η ξυλιτόλη είναι ένα εξαιρετικό φυτικής προέλευσης γλυκαντικό, που είναι η καλύτερη λύση για αντικατάσταση της γνωστής μας ζάχαρης, καθότι έχει την ίδια γεύση και γλυκύτητα με αυτήν. Διαλύεται στο νερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως η ζάχαρη σε όλες τις συνταγές.

  Συνδυάζει δύο χαρακτηριστικά: εκείνων των μορίων του σακχάρου και εκείνων της  αλκοόλης, όπου η μοριακή τους δομή, τους επιτρέπει να διεγείρουν τους υποδοχείς γεύσης για το αίσθημα της γλυκιάς γεύσης στο στόμα.

  Έχει περίπου 40% λιγότερες θερμίδες απ’ ότι η γνωστή μας άσπρη ζάχαρη, δηλαδή 2,4 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ η ζάχαρη έχει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.

  Ενδείκνυται για όσους προσπαθούν να μειώσουν το βάρος τους ή έχουν μεταβολικά νοσήματα, αλλά και για όσους είναι σε προδιαβητικό στάδιο ή έχουν διαβήτη διότι απορροφάται αργά από τον οργανισμό και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μόλις 7, ενώ η κοινή ζάχαρη 70!

  Επίσης, η ξυλιτόλη δεν προκαλεί τερηδόνα και εμποδίζει την ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα, το μέσο αυτί και το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Συμβάλλει έτσι στην πρόληψη των οδοντικών κοιλοτήτων και των φλεγμονωδών παθήσεων των ούλων!

  Μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση ξυλιτόλης μπορεί να βελτιώνει την πυκνότητα των οστών και επομένως να δρα προληπτικά κατά της οστεοπόρωσης, καθότι αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε ανόργανα άλατα, ασβέστιο και φώσφορο.

  Θεόδωρος Γιάνναρος
  Μοριακός βιολόγος – Γενετιστής
  τ. Διοικητής Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ»
  Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων και Εξατομικευμένων Θεραπειών

  Πηγή: www.orthomoriaki.gr
  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ