Πέμπτη 8 Ιουνίου, 2023

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων
 • Βιταμίνη C – Τα οφέλη της πιο διάσημης βιταμίνης

  Βιταμίνη C

  Η γνωστή πλέον σε όλους βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και αποτελεί μία από τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει την ικανότητα να τη συνθέτει όπως πολλά άλλα θηλαστικά, και ως εκ τούτου είναι αναγκασμένος να τη λαμβάνει από τις τροφές που καταναλώνει καθημερινά. Σε περίπτωση μακροχρόνιας έλλειψης της, θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στα επίπεδα υγείας!

  Οφέλη της βιταμίνης C

  • Η βιταμίνη C έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες και άπειρα και σημαντικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, διότι συμβάλλει ενεργά:
  • Στη διατήρηση της αποτελεσματικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Στη δημιουργία του κολλαγόνου
  • Στην απρόσκοπτη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, των οστών, του δέρματος, των δοντιών
  • Στο σωστό μεταβολισμό για παροχή ενέργειας στον οργανισμό
  • Στη σωστή και ισορροπημένη λειτουργία του νευρικού συστήματος
  • Στην καλή ψυχολογική κατάσταση
  • Στην προστασία των κυττάρων ενάντια στο οξειδωτικό στρες
  • Στη μείωση της κόπωσης
  • Στην αναγέννηση του δέρματος
  • Στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών
  • Στην αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου, του ασβεστίου, του μαγνησίου και του ψευδαργύρου

  Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη βιταμίνης C σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου, αλλά και με αυξημένη μακροζωία ταυτόχρονα με καλή ποιότητα ζωής.

  Μελέτες παρέμβασης με βιταμίνη C έδειξαν σημαντικές αλλαγές και διαφοροποιήσεις στους δείκτες οξείδωσης με αξιόλογο κλινικό όφελος. Μελέτες συγκέντρωσης βιταμίνης C σε υγιείς ανθρώπους έδειξαν σιγμοειδή σχέση μεταξύ της στοματικής παρουσίας δόσης και των συγκεντρώσεων βιταμίνης C στο πλάσμα και στους ιστούς. Ως εκ τούτου, η βέλτιστη δοσολογία είναι σημαντική για μελέτες παρέμβασης που χρησιμοποιούν βιταμίνη C.

  Η δράση της βιταμίνης C

  Η βιταμίνη C είναι δότης ηλεκτρονίων και αυτή η ιδιότητά της αντιστοιχεί σε όλες τις γνωστές λειτουργίες της. Ως δότης ηλεκτρονίων, η βιταμίνη C έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ασθένειες όπως η αθηροσκλήρωση και ο καρκίνος μπορεί να προκύψουν εν μέρει από οξειδωτικές βλάβες στους ιστούς.

  Ενεργοποιεί μία μεγάλη σειρά μεταβολικών μηχανισμών στον οργανισμό και έχει εκατοντάδες χρήσεις στο σώμα.

  Οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C

  Οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C είναι μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό για μεγάλα χρονικά διαστήματα και ως υδροδιαλυτή αποβάλλεται πολύ εύκολα. Όταν τα λαχανικά μαγειρεύονται μειώνεται σε μεγάλο ποσοστό η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C.

  Οι ανάγκες για βιταμίνη C αυξάνονται σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με το βάρος, τη δραστηριότητα, τον μεταβολισμό, την ηλικία και την κληρονομική προδιάθεση. Επίσης αυξημένες ανάγκες έχουν οι καπνιστές και όσοι καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

  Η ανεπάρκεια βιταμίνης C στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει αναιμία και τα συμπτώματα μπορεί να είναι μυαλγία, πόνος στα κόκαλα, μώλωπες, περιθυλακική αιμορραγία, προβλήματα στα ούλα, απότομες αλλαγές στη διάθεση και πολλά άλλα.

  Πρέπει καθημερινά να λαμβάνουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε από τη διατροφή μας, αλλά και ως Ορθομοριακό συμπλήρωμα διατροφής, για την προστασία και την προώθηση της υγείας και της ευεξίας.

  Σε κάθε περίπτωση, η Ορθομοριακή βιταμίνη C αποτελεί το «μαγικό κλειδί» για διαχρονική υγεία, ευεξία και αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης!

  Θεόδωρος Γιάνναρος
  Μοριακός βιολόγος – Γενετιστής
  τ. Διοικητής Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ»
  Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων και Εξατομικευμένων Θεραπειών

  Πηγή: www.orthomoriaki.gr

  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ