Τρίτη 16 Ιουλίου, 2024

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

 • Βιταμίνες – Πώς η έλλειψη τους σχετίζεται με επιθετική συμπεριφορά;

  Βιταμίνες - Ορθομοριακή Διατροφή

  Είναι γνωστό πως κάθε λειτουργία του οργανισμού και των οργάνων που τον αποτελούν βασίζεται σε βιοχημικές διαδρομές και ανταλλαγές ιόντων.

  Όλες αυτές οι λειτουργίες και οι ανταλλαγές πυροδοτούνται από ένζυμα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα που ως ρυθμιστές παίζουν κρίσιμο ρόλο. Οι ελλείψεις τους θα μπορούσαν να αποδιοργανώσουν τις περισσότερες από αυτές τις λειτουργίες και να αποσυντονίσουν τις βιοχημικές ισορροπίες του ανθρώπινου οργανισμού!

  Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες και έρευνες αποκαλύπτουν το ρόλο της απουσίας όλων αυτών των σημαντικών θρεπτικών στοιχείων στην επανεμφάνιση ξεχασμένων νόσων, αλλά και στη βίαιη ή επιθετική συμπεριφορά.

  Σε διαπιστωμένες ελλείψεις σε βιταμίνες A, D, K, B1, B3, B6, B12 και φυλλικό οξύ, καθώς και μετάλλων, ιωδίου, σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, χρωμίου και μαγγανίου μπορεί να συμβάλλουν σε ψυχικές διαταραχές που οδηγούν σε ανισορροπία και σε βίαιες συμπεριφορές, ειδικά σε παιδιά και εφήβους, χωρίς βέβαια οι ενήλικοι να μένουν ανεπηρέαστοι, το αντίθετο μάλιστα θα έλεγε κάποιος!

  Έχει διαπιστωθεί και τεκμηριωθεί επιστημονικά πως παρατηρούνται πολύ συχνά πλέον επανεμφανίσεις νόσων που οφείλονται σε ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων, που είχαν πριν από πολλές δεκαετίες εξαλειφθεί, με κάποιες εξ’ αυτών να προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

  Επίσης, οι ελλείψεις αυτές μπορεί να έχουν ως συνέπεια διάφορα συμπτώματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η υπερδραστηριότητα, η βίαιη συμπεριφορά, η σωματική κόπωση, οι ημικρανίες, οι αϋπνίες, ακόμα και οι παραισθήσεις.

  Έχει διαπιστωθεί ότι η έλλειψη ψευδαργύρου συνδέεται άμεσα με την αδικαιολόγητη επιθετικότητα, που πολύ συχνά θα μπορούσε να οδηγήσει σε βίαιη συμπεριφορά.

  Από την άλλη, η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να επιτείνει τις διατροφικές ελλείψεις και μάλιστα συνδέεται άμεσα με τη σχιζοφρένεια και τη μανιοκατάθλιψη.

  Πολλά συστατικά των βιομηχανοποιημένων τροφίμων όπως τα πρόσθετα και τα συντηρητικά συνδέονται επίσης με την εκδήλωση βίαιης συμπεριφοράς, όπως επίσης και η ραφιναρισμένη ζάχαρη, οι χημικές χρωστικές ύλες και τεχνητές γεύσεις και η καφεΐνη.

  Η μόνη διέξοδος για να μειωθούν τα επίπεδα βίας είναι η επιστροφή στη φυσική διατροφή σύμφωνα με την Ορθομοριακή Διατροφική Πυραμίδα δηλαδή σε τροφές που είναι πλήρεις ως προς τις θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται από τον οργανισμό ως καύσιμο για τις καθημερινές του λειτουργίες.

  Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται πάντα τη χοληστερόλη για να λειτουργεί απρόσκοπτα. Έτσι, ιδιαίτερα τα παιδιά θα πρέπει να θρέφονται με τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη για επαρκή ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη. Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με κατάθλιψη ή άτομα που εμφανίζουν επιθετικές συμπεριφορές ή κινδυνεύουν να κάνουν κακό στον εαυτό τους, εκτός από ελλείψεις που έχουν σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, εμφανίζουν και χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης.

  Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να λαμβάνουμε καθημερινά τα κατάλληλα ορθομοριακά συμπληρώματα διατροφής έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ο οργανισμός μας έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για να λειτουργεί σωστά!

  Θεόδωρος Γιάνναρος
  Μοριακός βιολόγος – Γενετιστής
  τ. Διοικητής Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ»
  Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Θεραπειών

  Πηγή: www.orthomoriaki.gr
  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ