Τα Ωμέγα Λιπαρά Οξέα και ο ρόλος τους στην διατροφή μας
Υπάρχει καλό και κακό λίπος; Είναι όλα τα λίπη βλαβερά; Τι είναι τα Ωμέγα Λιπαρά Οξέα (3, 6, 7 και 9) και πόσο σημαντικά για τις κυτταρικές λειτουργίες; Από την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων, μέχρι την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, από τη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου μέχρι τη βελτίωση του ψυχισμού και της διάθεσης, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι που τα Ωμέγα λιπαρά οξέα να μην μπορούν να καταφέρουν.
Όλα τα κύτταρά μας περιβάλλονται από μία μεμβράνη, η οποία είναι μία λιπώδης επιφάνεια που αποτελείται από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Η ποιότητα αυτής της λιπώδους επιφάνειας καθορίζει και την λειτουργικότητα των κυττάρων.
Στα περισσότερα άτομα η μεμβράνη των κυττάρων αποτελείται κυρίως από κορεσμένο και οξειδωμένο λίπος και από πολύ λίγο ωφέλιμο πολυακόρεστο λίπος και αυτό έχει δραματικές επιπτώσεις στην υγεία.
Όταν το σώμα απειλείται από μικρόβια, ιούς, ελεύθερες ρίζες, τοξίνες, τοξικές χημικές ουσίες ή όταν τραυματιστεί, οι κυτταρικές μεμβράνες απελευθερώνουν τα πολυακόρεστα ωµέγα λιπαρά οξέα, τα οποία υπό την επίδραση ενζύμων μεταβολίζονται σε προσταγλανδίνες PGE1, PGE2 και PGE3 που δρουν ως βιοχημικοί αγγελιοφόροι.
Ποιος είναι ο ρόλος των προσταγλανδίνων;
PGE1:
- Ρυθμίζουν την απελευθέρωση βιοχηµικών µορίων από τα νευρικά κύτταρα, τα οποία μεταφέρουν το νευρικό σήμα
- Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση
- Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
PGE2:
- Αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος
- Αυξάνουν την ευαισθησία στον πόνο
- Αυξάνουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος
PGE3:
- Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση
- Ισορροπούν τη δράση των PGE2, ώστε να είναι ωφέλιµες για τον οργανισμό
- Αραιώνουν και ρυθμίζουν την πηκτικότητα
του αίµατος - Ρυθμίζουν τις αγγειοσυσπάσεις
Όλα όσα αναφέρονται για τις προσταγλανδίνες είναι μερικά μόνο από τα ευεργετικά οφέλη των τελικών προϊόντων μεταβολισμού των ωμέγα ουσιωδών λιπαρών οξέων. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα, που αφορούν τα ενδιάμεσα προϊόντα του μεταβολισμού τους, τα οποία είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση αλλεργικών συμπτωμάτων, για τη ρύθμιση της διάθεσης, του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, για τη μετάδοση των νευροδιαβιβαστών. Το DHA υπάρχει επίσης σε μεγάλες συγκεντρώσεις στους φωτοϋποδοχείς που αποτελούν μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα των ματιών, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη όραση.
Η υγεία της εσωτερικής επιφάνειας του λεπτού εντέρου, από την οποία εξαρτάται η καλή απορρόφηση των περισσότερων θρεπτικών στοιχείων, βασίζεται επίσης στα ωμέγα λιπαρά οξέα. Τα κύτταρα του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου ανανεώνονται κάθε λίγες ημέρες και χρειάζονται αρκετά δομικά υλικά για τις κυτταρικές μεμβράνες, μεταξύ των οποίων και μεγάλη ποσότητα ουσιωδών λιπαρών οξέων.
Η ισορροπία όλων αυτών των ωμέγα λιπαρών οξέων μεταξύ τους είναι επίσης απαραίτητη για τον έλεγχο των φλεγμονών του γαστρεντερικού συστήματος. Υπερβολικές ποσότητες αραχιδονικού οξέος (AA), που υπάρχει συνήθως στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυξάνουν τις φλεγμονές, ενώ το GLA και το EPA τις μειώνουν.
Στα περισσότερα άτομα η μεμβράνη των κυττάρων αποτελείται κυρίως από κορεσμένο και οξειδωμένο λίπος και από πολύ λίγο ωφέλιμο πολυακόρεστο λίπος και αυτό έχει δραματικές επιπτώσεις στην υγεία.
Η Oρθομοριακή Διατροφή σας ενημερώνει ώστε να λαμβάνετε καθημερινά τα απαραίτητα ωμέγα λιπαρά οξέα και σας παροτρύνει να λαμβάνετε και το σωστό ορθομοριακό συμπλήρωμα διατροφής (δείτε εδώ), ειδικά επιλεγμένο γιατί τα λιπαρά οξέα που περιέχει είναι άριστης ποιότητας και φυτικής προέλευσης, ενώ η συλλογή και τυποποίησή τους γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην οξειδώνονται.