Σάββατο 27 Νοεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Προστάτης – Τα χρήσιμα θρεπτικά στοιχεία για την καλή λειτουργία του

Προστάτης εικόνα

Ο προστάτης είναι ένας πολύ μικρός αδένας, περίπου 3Χ3 εκατοστά  – όσο δηλαδή το μέγεθος ενός καρυδιού και βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη του άνδρα και έμπροσθεν του ορθού. Στον προστάτη παράγεται το παχύρευστο υγρό που αποτελεί μέρος του σπερματικού υγρού!

Η δευτερογενής ορμόνη διυδροτεστοστερόνη που είναι κυρίως υπεύθυνη για την εμφάνιση των συμπτωμάτων δυσλειτουργίας του προστάτη, δημιουργείται από την μετατροπή της τεστοστερόνης.

Οι κυριότερες ασθένειες που εν δυνάμει μπορούν να εμφανιστούν στον προστάτη είναι: 

  • η προστατίτιδα, δηλαδή φλεγμονή ή βακτηριακή μόλυνση του προστάτη
  • η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, δηλαδή μεγέθυνση του αδένα
  • ο καρκίνος του προστάτη

Συνήθως εμφανίζονται σε άρρενες ηλικίας άνω των 50-55 ετών και η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αφορά του 2/3 των ανδρών παγκοσμίως.

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν και κυρίως είναι:

  • πόνος ή αίσθηση καύσου
  • επιτακτική ανάγκη ούρησης
  • συχνουρία ή ανουρία
  • δυσκολία ή επίπονη εκσπερμάτωση

Διατροφή και θρεπτικά στοιχεία που βοηθούν στην αποφυγή των συμπτωμάτων

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος συμβάλλει αποτελεσματικά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της τεστοστερόνης στο αίμα. Επίσης η Βιταμίνη Β6 και ο ψευδάργυρος προστατεύουν τον προστάτη από ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις και οι Βιταμίνες C και E με την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση, προστατεύουν τα κύτταρα του προστάτη και βοηθούν στην καλή λειτουργία του.

Η Ορθομοριακή Διατροφή και τα πέντε Θεμέλια με τη διαχρονική προστασία και την προώθηση της υγείας, συμβάλλει δυναμικά στην καλή λειτουργία του συνόλου του οργανισμού και επομένως του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα, μέρος του οποίου είναι και ο προστάτης.

Η Ορθομοριακή Πυραμίδα  προτείνει μία διατροφή που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία με πολλά οφέλη για την υγεία.

Η Ορθομοριακή Διατροφή έχει θεσπίσει συγκεκριμένα πρωτόκολλα για την ενίσχυση της καλής λειτουργίας του προστάτη παρέχοντας στον οργανισμό όλα τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του αδένα αυτού.

Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός βιολόγος – Γενετιστής
τ. Διοικητής Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ»
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων και Εξατομικευμένων Θεραπειών

Πηγή: www.orthomoriaki.gr