Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Μαγνήσιο – Πού βοηθάει και πώς αντιλαμβανόμαστε την έλλειψή του;

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο, είναι ένα σημαντικό μέταλλο το οποίο ο οργανισμός μας το έχει απόλυτη ανάγκη σε πολλά σημεία και είναι απαραίτητο για πληθώρα σημαντικών κυτταρικών διεργασιών.

Ο ρόλος του μαγνησίου στον οργανισμό

Το μαγνήσιο διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στην καλή υγεία δοντιών και των οστών, συνδράμει στην παραγωγή ενέργειας, ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου, χαλκού, ψευδαργύρου, καλίου και βιταμίνης D, καθώς και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας. Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, ρυθμίζει την καρδιακή λειτουργία, συμμετέχει στο σχηματισμό πρωτεϊνών και στη σύνθεση του DNA, συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην διαδικασία του μεταβολισμού.

Το μαγνήσιο με το ασβέστιο, το κάλιο, το χλωριούχο νάτριο αποτελούν τους ηλεκτρολύτες που είναι απαραίτητοι για να λειτουργήσουν ο εγκέφαλος, τα νεύρα, η καρδιά, τα μάτια, το ανοσοποιητικό μας σύστημα και οι μύες.

Γενικά είναι ένα στοιχείο που συμμετέχει σε πολλές βιοχημικές διεργασίες στον οργανισμό, άκρως απαραίτητο προκειμένου να συνεχιστεί η κυτταρική ισορροπία  – η ομοιόσταση.

Το μαγνήσιο βοηθάει τόσο σε κυτταρικό όσο και σε επίπεδο ιστών, και αποτελεί το τέταρτο σε ποσότητα μέταλλο στον οργανισμό του ανθρώπου. Σχεδόν το 50% του μαγνησίου βρίσκεται στα οστά και το 45% βρίσκεται εντός των κυττάρων, με μόλις 5% εκτός των κυττάρων.

Ποιες τροφές περιέχουν μαγνήσιο

Το μαγνήσιο υπάρχει σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα. Η πλουσιότερη πηγή είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, η μπανάνα, η βρώμη, το μπρόκολο και ο αρακάς. Η απορρόφησή του γίνεται κυρίως στο λεπτό έντερο.

Πως αντιλαμβανόμαστε την έλλειψή του;

Όταν τα επίπεδα μαγνησίου είναι βέλτιστα στο σώμα μας, ευδοκιμούμε. Όταν έχουμε έλλειψη μαγνησίου, ο οργανισμός μας χάνει την ισορροπία του και μπορεί να προκύψει πλήθος προβλημάτων υγείας.

Η έλλειψη μαγνησίου είναι μία από τις πιο βασικές ελλείψεις θρεπτικών ουσιών που αντιμετωπίζουμε και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, επειδή το σώμα μας χρειάζεται μαγνήσιο για να επιτύχει 300 απίστευτα σημαντικές βιοχημικές αντιδράσεις. Το μαγνήσιο είναι το τέταρτο πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα μας, οπότε σε περίπτωση ανεπάρκειας, που συμβαίνει στο 50 με 90% των ανθρώπων, σίγουρα θα αισθανθούμε κάποια συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι:

 • Χρόνιες ημικρανίες
 • Κόπωση
 • Ταχυκαρδία
 • Μυϊκές κράμπες
 • Πεσμένη διάθεση και κακή ψυχολογία
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Δυσμηνόρροια
 • Οστεοπόρωση
 • Διαταραχές ύπνου
 • Προβλήματα στην πέψη
 • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα

Αυτά είναι κάποια από τα σημάδια που υποδηλώνουν την ανάγκη λήψης συμπληρωμάτων μαγνησίου με ενδεχόμενες τροποποιήσεις και αλλαγές στην καθημερινή διατροφή και στις συνήθειες γενικά. Εκεί η συνειδητή εφαρμογή της Ορθομοριακής Διατροφής εμπεριέχει σημαντικά οφέλη ως προς την λήψη όχι μόνο των απαραίτητων ποσοτήτων μαγνησίου από τον οργανισμό, αλλά τη γενική ισορροπία στο ισοζύγιο θρεπτικών στοιχείων!

Γιατί υπάρχει έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό

Η χρήση φυτοφαρμάκων, ορμονών, εντομοκτόνων και χημικών λιπασμάτων, όπως επίσης και η βιομηχανοποίηση της γεωργίας, μειώνουν δραστικά την περιεκτικότητα του εδάφους σε θρεπτικά συστατικά, ειδικά την περιεκτικότητά του σε ανόργανα άλατα, που σε συνδυασμό με τη θερμική κατεργασία σπόρων και καρπών, τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα του μαγνησίου και άλλων ιχνοστοιχείων και μετάλλων μειώνονται δραματικά με σοβαρές συνέπειες για τον τελικό καταναλωτή των γεωργικών προϊόντων, που είμαστε δυστυχώς εμείς.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα φάρμακα βλάπτουν το έντερο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση μαγνησίου από τις τροφές που καταναλώνουμε, διότι καταστρέφουν αργά αλλά σταθερά τις εντερικές του λάχνες.

Συμπερασματικά

Καλό λοιπόν και ιδιαίτερα έξυπνο για την υγεία θα ήταν να εφοδιαστούμε με την ποσότητα μαγνησίου που απαιτεί ο οργανισμός μας μέσω Ορθομοριακών συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν αυτό το πολύτιμο μέταλλο μαζί με άλλα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Η Ορθομοριακή Διατροφή σας το προσφέρει σε διάφορες μορφές συμπληρωμάτων, έτσι ώστε να έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε εκείνο το σκεύασμα, το οποίο να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του δικού σας οργανισμού που είναι όπως κάθε οργανισμός “μοναδικός”, τόσο σε τρόπο λήψης όσο και περιεκτικότητας.

Αν τώρα έχετε σκοπό να αναρριχηθείτε σε βουνά και λαγκάδια, να καλύψετε χιλιόμετρα με τα πόδια ή να κολυμπήσετε μεγάλες αποστάσεις στη θάλασσα, το μαγνήσιο αποτελεί συμπλήρωμα πρώτης ανάγκης για να απολαύσετε το χόμπι σας, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι και εκείνοι που δεν είναι τόσο δραστήριοι, το χρειάζονται λιγότερο!

Το μαγνήσιο και η έλλειψή του συνδέεται, άμεσα ή έμμεσα, με αρκετές γνωστές ασθένειες. Πολλοί άνθρωποι ανά τον πλανήτη υποφέρουν από έλλειψη μαγνησίου χωρίς καν να το γνωρίζουν.

Η Ορθομοριακή Διατροφή προτείνει: Super Magnesium

Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός βιολόγος – Γενετιστής
τ. Διοικητής Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ»
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων και Εξατομικευμένων Θεραπειών

Πηγή: www.orthomoriaki.gr