Σάββατο 27 Νοεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Κατακράτηση υγρών και Ορθομοριακή αντιμετώπιση

Κατακράτηση Υγρών - Ορθομοριακή Διατροφή

Έως και 75% του σώματος μας αποτελείται από νερό, το οποίο βρίσκεται τόσο μέσα στα κύτταρά μας όσο και στο εξωκυττάριο υγρό μέσα στο οποίο κυριολεκτικά κολυμπούν τα κύτταρα που συνθέτουν το σώμα μας! Το αίμα μας αποτελείται κυρίως από νερό, ενώ όλοι οι ιστοί του σώματός μας περιέχουν νερό σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά.

Τα επίπεδα των υγρών στον οργανισμό μας ρυθμίζονται από ένα πολύπλοκο ορμονικό σύστημα, καθώς και από στοιχεία που μιμούνται τις ορμόνες όπως για παράδειγμα οι προσταγλανδίνες. Όταν το σώμα λειτουργεί σωστά, τότε εάν υπάρχουν περιττά υγρά απομακρύνονται άμεσα μέσω του ουροποιητικού συστήματος. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν η ποσότητα των υγρών του σώματος μειώνεται, μειώνεται αντίστοιχα και η ποσότητα των ούρων.

Τι είναι η κατακράτηση υγρών

Η κατακράτηση υγρών είναι η υπερβολική και οφειλόμενη σε διάφορα αίτια συσσώρευση νερού και διαφόρων άλλων υγρών στο ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να διαπιστωθεί σχεδόν σε κάθε σημείο του ανθρώπινου σώματος για πολλούς λόγους και διαφορετικά αίτια.

Πόσο ευθύνεται το αλάτι;

Το αλάτι, και ειδικότερα το νάτριο και το χλώριο από τα οποία αποτελείται, παίζουν ρυθμιστικό ρόλο στην ισορροπία των υγρών στο σώμα. Περίσσεια κατανάλωσης αλατιού ευθύνεται σημαντικά για την κατακράτηση υγρών. Φροντίστε να καταναλώνετε όσο το δυνατόν περισσότερο με μη επεξεργασμένες και αγνές τροφές που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους μορφή, μιας και όσο πιο επεξεργασμένη είναι μια τροφή που καταναλώνει ένας άνθρωπος, τόσο περισσότερο νάτριο – δηλαδή αλάτι – περιέχεται σ’ αυτήν.

Ο ρόλος των ραφιναρισμένων αμύλων και της ζάχαρης

Αν αντί για ραφιναρισμένους υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί, τα απλά μακαρόνια και το λευκό ρύζι, προτιμηθούν ποικιλίες ολικής αλέσεως, τότε το πρόβλημα της κατακράτησης υγρών, ενδέχεται να μειωθεί, λόγω του ότι οι πιο παρθένες τροφές απαιτούν συνήθως περισσότερο χρονικό διάστημα για να χωνευτούν και ως εκ τούτου, δεν προκαλούν απότομη αύξηση της γλυκαιμίας στο αίμα, καθώς και της ινσουλίνης, που παράγεται για να την αντιμετωπίσει – επίσης αντί για ζαχαρούχα ποτά προτιμήστε Ορθομοριακό νερό ή φυσικά αφεψήματα.

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί

Μια προσωρινή κατακράτηση υγρών στον οργανισμό μπορεί σχετικά εύκολα, να αντιμετωπιστεί με απλές διαφοροποιήσεις στη σύσταση της καθημερινής διατροφής και τα θετικά αποτελέσματα, δεν θα αργήσουν να φανούν, ειδικά όταν η διατροφή που θα ακολουθήσουμε βασίζεται στην Πυραμίδα της Ορθομοριακής Διατροφής.

Κάτι τέτοιο σε κάθε περίπτωση  ισχύει, εφόσον δεν έχουν εμφανιστεί ασθένειες και η κατακράτηση υγρών δεν οφείλεται σε επιπλοκές και συμπτώματα κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.

Έτσι, εάν κάποια ή κάποιος αντιμετωπίζει συχνά το φαινόμενο της κατακράτησης υγρών, είναι καλύτερο να συμβουλευτεί ένα ιατρό – Σύμβουλο Ορθομοριακής Διατροφής Ιατρικής που θα τον καθοδηγήσει ώστε να αντιμετωπιστούν τα αίτια στα οποία οφείλεται η κατακράτηση έτσι ώστε να επανέλθει η ισορροπία των υγρών του σώματος.

Ο ρόλος του Ορθομοριακού νερού

Η αντίληψη ότι η περιορισμένη πρόσληψη νερού είναι τρόπος για να μην κάνει ένας οργανισμός κατακράτηση υγρών είναι λανθασμένη. Το καθαρό και ενεργοποιημένο Ορθομοριακό νερό, θα βοηθήσει το σώμα σας να αποβάλλει το περιττό αλάτι και τα περιττά υγρά. Βάλτε στόχο να πίνετε τουλάχιστον  8-10 ποτήρια ημερησίως.

Πόσο βοηθά η αύξηση της πρόσληψης καλίου;

Το γνωστό σε όλους μας στοιχείο κάλιο διαδραματίζει σημαντικό και κρίσιμο ρόλο στην διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στον ανθρώπινο οργανισμό και είναι απαραίτητο να ισορροπεί τη σωστή αναλογία με το νάτριο. Το κάλιο βρίσκεται σε αφθονία στα φρούτα και τα λαχανικά και γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνονται καθημερινά σε κάθε κύριο ή ενδιάμεσο γεύμα.

Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός βιολόγος – Γενετιστής
τ. Διοικητής Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ»
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων και Εξατομικευμένων Θεραπειών

Πηγή: www.orthomoriaki.gr