Τρίτη Απρίλιος 13, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Η ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τα προβιοτικά

αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1940. Αποτελούν, χωρίς καμία αμφιβολία ένα μεγάλο επίτευγμα της ιατρικής.

Ποιος ο ρόλος των αντιβιοτικών:
Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα, τα οποία χορηγούνται για την θεραπεία ή πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων. Μπορεί είτε να σκοτώνουν είτε να αναστέλλουν την ανάπτυξη των βακτηρίων αλλά δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στους ιούς.

Ο Κίνδυνος της άγνοιας:
Στις 11 Δεκεμβρίου 1945, ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ βραβεύτηκε με Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής για την ανακάλυψη της πενικιλίνης. Στην ομιλία βράβευσής του τόνισε χαρακτηριστικά:
«Υπάρχει ο κίνδυνος, ο άνθρωπος στην άγνοιά του, να χορηγήσει μικρότερη δόση αντιβιοτικού, εκθέτοντας τα μικρόβια σε μη θανατηφόρες ποσότητες του φαρμάκου και να καταστήσουν τα μικρόβια ανθεκτικά».

Τι σημαίνει ανθεκτικά μικρόβια:
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα μικρόβια με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή και στη συνέχεια φιλοξενούμε στον οργανισμό μας, έχουν αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Έχουν προσαρμοστεί για να είναι πολύ πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και πολλοί γιατροί θεωρούν ότι έχουμε πλέον μεγάλο πρόβλημα στην αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων έχοντας περάσει στην «μετα-αντιβιοτική εποχή». Η σημαντικότερη αιτία αυτής της αλλαγής είναι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα των μικροβίων:

  • Αλόγιστη ή μη απαραίτητη λήψη αντιβιοτικών
  • Λανθασμένη χρήση αντιβιοτικών σε χρόνο ή/και δοσολογία

Η ορθή χρήση αντιβιοτικών:
Τα αντιβιοτικά σώζουν, αλλά ας μην ξεχνάμε πως είναι φάρμακα που μπορεί να έχουν παρενέργειες οι οποίες βλάπτουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ορθή χρήση αντιβιοτικών κρίνεται απαραίτητη, καθώς θα πρέπει να λαμβάνονται με την προτεινόμενη δοσολογία και το σωστό χρονικό διάστημα, η θεραπεία δεν θα πρέπει να είναι διακοπτόμενη, εκτός αν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες, για τις οποίες θα πρέπει να ενημερωθεί ο ιατρός άμεσα.

Αντιβίωση και προβιοτικά:
Τα κλασικά αντιβιοτικά έχουν αρνητική επίδραση στα φιλικά βακτήρια του πεπτικού μας συστήματος. Δεν σκοτώνουν μόνο τον παθογόνο παράγοντα για τον οποίο τα λαμβάνουμε, αλλά τα αντιβιοτικά θα σκοτώσουν ένα πλήθος άλλων φιλικών βακτηρίων απαραίτητων για την υγεία του οργανισμού μας ως μέρος του ανθρωπίνου μικροβιώματος. Αν λοιπόν η λήψη αντιβιοτικών κριθεί απαραίτητη, όπως σας σύστησε ο γιατρός σας, τότε συνιστούμε άμεσα και για 3 μήνες μετά το τέλος της αντιβίωσης να πάρετε μια ορθομοριακή προβιοτική φόρμουλα Maxi Probiolife, για να αποκαταστήσετε την ισορροπία του μικροβιώματος και να εμποδίσετε την αύξηση των παθογόνων και μυκήτων στο έντερο.

Η ορθομοριακή προσέγγιση:
Η Ορθομοριακή Διατροφή έχει αναπτύξει ισχυρά φυτικά «αντιβιοτικά- αντιπαθογόνα όπλα» που βοηθούν να αντιμετωπιστούν, με φυσικό τρόπο και χωρίς παρενέργειες, πολλά προβλήματα βακτηριακών λοιμώξεων, αποφεύγοντας έτσι πολλές φορές την λήψη αντιβίωσης. Ταυτόχρονα εξολοθρεύουν και άλλους παθογόνους μικρο-οργανισμούς, όπως είναι οι ιοί, οι μύκητες και τα παράσιτα που δεν αντιμετωπίζει η απλή αντιβίωση.

Το εκχύλισμα των σπόρων γκρέιπφρουτ και ο κολλοειδής άργυρος είναι από τα καλύτερα φυσικά ορθομοριακά αντιπαθογόνα ενάντια σε βακτήρια, ιούς και μύκητες. Σε συνδυασμό με το ισχυρό ορθομοριακό προβιοτικό, για την υγιή χλωρίδα του εντέρου και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καθιστούν την καλύτερη, φυσικότερη και αποτελεσματικότερη λύση ενάντια σε ιούς, λοιμώξεις και βακτήρια.

Επιστημονική ομάδα της Ορθομοριακής Κοινωνίας

Πηγή: www.orthomoriaki.gr