Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, 2023

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

 • Γεροί και Δυνατοί κάθε μέρα!

  Γεροί και Δυνατοί - ορθομοριακή

  Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως η διατροφή σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι ιδιαίτερα ισορροπημένη και να καλύπτει τις πραγματικές, αλλά και επιτακτικές ανάγκες των ηλικιωμένων ατόμων. Είναι γνωστό πως σε αυτήν την περίοδο της ζωής τους εμφανίζονται πολλές διατροφικές ελλείψεις , οι οποίες τους καθιστούν ευάλωτους σε ασθένειες και λοιμώξεις, μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής τους.

  Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η εφαρμογή ενός πλάνου ισορροπημένης Ορθομοριακής διατροφής, που να εξασφαλίζει την επάρκεια των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, με επιλογή τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Επίσης, η χορήγηση συμπληρωματικά με την διατροφή τους ορθομοριακών βιταμινούχων σκευασμάτων είναι εκ των «ουκ άνευ».

  Οι συστάσεις για τις διατροφικές απαιτήσεις των ηλικιωμένων καθορίζονται από το μέσο ποσοστό κατά το οποίο οι δραστηριότητές τους περιορίζονται. Δηλαδή, λαμβάνεται υπόψη η ελάττωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων και ορθομοριακών στοιχείων σε σχέση με την μείωση της σωματικής δραστηριότητας, που συνοδεύει τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

  Η μέση ημερήσια πρόσληψη θερμίδων συνιστάται να είναι 1,6 φορές μεγαλύτερη του βασικού μεταβολισμού στην ηλικία μεταξύ 50-69 ετών και 1,5 μεγαλύτερη του βασικού μεταβολισμού για τα άτομα άνω των 70 ετών.

  Οι ανάγκες όμως σε διατροφικά στοιχεία, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και αμινοξέα, δεν ελαττώνονται κατά το ίδιο ποσοστό.

  Στην Ελλάδα, τα άτομα άνω των 65 ετών, εκτιμάται ότι αποτελούν περίπου το 18% -19% του συνολικού πληθυσμού. Μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι το 15-20% των ηλικιωμένων που ζουν στα σπίτια τους και μέχρι το 60% των ατόμων που ζουν σε ιδρύματα εμφανίζουν σοβαρές διατροφικές ελλείψεις σε ορθομοριακά στοιχεία!

  Οι απαιτήσεις σε υδατάνθρακες είναι 55-60% των ημερησίων θερμίδων που προσλαμβάνονται (κυρίως αμυλούχες τροφές και φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και σε ποσοστό λιγότερο από 10% από επεξεργασμένα σάκχαρα).

  Για την πρόσληψη σε πρωτεΐνη συνιστάται 1 γραμμάριο ανά κιλό σωματικού βάρους του ατόμου.

  Το λίπος συνιστάται να μην είναι λιγότερο από 30% των συνολικών ημερησίων θερμίδων.

  Οι ανάγκες των ατόμων 3ης ηλικίας σε φυτικές ίνες είναι 20-25 γραμμάρια ημερησίως.

  Οι λόγοι που οδηγούν τους ηλικιωμένους σε διατροφικές ελλείψεις είναι συνήθως η έλλειψη ενημέρωσης για τις διατροφικές τους ανάγκες, η δυσκολία προμήθειας, η σωματική ανικανότητα, η μείωση της όρεξης, η μη καλή απορρόφηση (δυσαπορρόφηση) των θρεπτικών στοιχείων από τον οργανισμό τους, κ.ά.

  Τέλος, το να πίνουν οι ηλικιωμένοι αρκετό και καλής ποιότητας νερό είναι πολύ σημαντικό, τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας. Με τον όρο «καλό» νερό εννοούμε να έχει ορισμένες και συγκεκριμένες σημαντικές ιδιότητες: δηλαδή να είναι, εύγευστο, θρεπτικό, απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες, και ζωντανό (ενεργοποιημένο), όπως είναι το ορθομοριακό νερό σαν της βουνίσιας πηγής!

  Συμπερασματικά, η Ορθομοριακή Διατροφή με ειδικά πρωτόκολλα για τα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να τα υποστηρίξει και να τα βοηθήσει να διατηρήσουν ορθά επίπεδα υγείας αποτρέποντας τα πιθανά συμπτώματα που συνεπάγεται το γήρας.

  Ορθομοριακά σκευάσματα που συστήνονται:

  Πολυθρεπτική ορθομοριακή φόρμουλα OPTIMUM Daily Nutrition

  Ορθομοριακή φόρμουλα βιταμίνης C, IMMUNE C

  Omega 3 Fish Oil

  Maxi Probiolife

  Ultra Trace

  Θεόδωρος Γιάνναρος
  Μοριακός βιολόγος – Γενετιστής
  τ. Διοικητής Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ»
  Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων και Εξατομικευμένων Θεραπειών

  Πηγή: www.orthomoriaki.gr
  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ