Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, 2023

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

 • Δυσπεψία – τα συμπτώματα και η Ορθομοριακή αντιμετώπιση

  Δυσπεψία

  1 στους 4 ενήλικες υποφέρουν από δυσπεψία! Η ατελής πέψη έχει ως αποτέλεσμα να μην απορροφάται σωστά η τροφή, ο οργανισμός να υποσιτίζεται, το ανοσοποιητικό να εξασθενεί, τα παθογόνα να αυξάνονται και τελικά το άτομο να αρρωσταίνει.

  Η υγεία του ανθρώπου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, που περιλαμβάνει αρχικά τη σωστή πέψη των τροφών.

  Η δυσπεψία εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου το 15% του γενικού πληθυσμού στις δυτικές χώρες και περισσότερο από το 70% των ατόμων δεν έχουν προφανή οργανική αιτία για τα συμπτώματά τους μετά από εξετάσεις που έκαναν. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα βάρους / φουσκώματος ή καύσου στο στομάχι, ερυγές (ρεψίματα) και πολλές φορές ναυτία και έμετο.

  Η ορθομοριακή εξήγηση της δυσπεψίας

  Στην Ορθομοριακή Διατροφή το πρόβλημα της δυσπεψίας είναι γνωστό ως «υποχλωρυδρία» και ευθύνεται για το 80% όλων των προβλημάτων γαστρικής πέψης.

  Κατά την υποχλωρυδρία εκκρίνονται μικρές ποσότητες γαστρικών οξέων, οι οποίες δεν επαρκούν για να «ενεργοποιήσουν» αρκετά ένζυμα για την περαιτέρω διάσπαση και απορρόφηση στο λεπτό έντερο της τροφής που έχει έρθει από το στομάχι. H μειωμένη έκκριση γαστρικών οξέων από τα στομαχικά τοιχώματα έχει ως αποτέλεσμα τη βαθμιαία διάβρωση της γαστρεντερικής μεμβράνης και παράλληλα την ατελή πέψη κυρίως των πρωτεϊνών.

  Η έκκριση γαστρικών οξέων και πεπτικών ενζύμων επηρεάζονται από το νευροφυτικό σύστημα και τα επίπεδα άγχους του ατόμου. Όταν το άτομο τρώει αγχωμένο και «στο πόδι», όλες οι πεπτικές λειτουργίες του είναι «κλειστές» και η τροφή γίνεται «πέτρα» και δηλητήριο. Το σώμα δεν μπορεί να τη χωνέψει και να την απορροφήσει σωστά.

  Η συχνή χρήση αντιόξινων φαρμάκων, όταν υπάρχουν «καούρες» και φουσκώματα, δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το επιδεινώνει, διότι αντί να βοηθήσουν στην αύξηση των γαστρικών οξέων, αντίθετα εμποδίζουν το στομάχι να τα εκκρίνει ανακουφίζοντας προσωρινά τα συμπτώματα.

  Αυτό που χρειάζεται τις περισσότερες φορές είναι να αυξηθούν τα γαστρικά οξέα και όχι να μειωθούν. Δηλαδή να χορηγηθεί στο άτομο που υποφέρει μια διατροφική αγωγή και συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής που θα ρυθμίζουν τα γαστρικά οξέα και το pH – οξύτητα – του στομάχου στα σωστά επίπεδα.

  Η Ορθομοριακή αντιμετώπιση:

  Πηγή: www.orthomoriaki.gr
  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ