Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Διατροφή για καλή όραση – Τα θρεπτικά στοιχεία που προστατεύουν τα μάτια

υγεία ματιών

Τα μάτια είναι σύνθετα όργανα που χρειάζονται πολλές διαφορετικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά για να λειτουργούν σωστά. Συχνές καταστάσεις, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, το γλαύκωμα και ο καταρράκτης, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την όραση.

Αν και μια ποικιλία διαφορετικών παραγόντων προκαλεί αυτές τις καταστάσεις, η διατροφή και η πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων φαίνεται να τους επηρεάζει σε αρκετά μεγάλο ποσοστό.

Θα αναφερθούμε στις 9 βασικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των ματιών και γενικά συμβάλουν στη διαχρονική υγεία τους.

1. Βιταμίνη Α
Η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία, μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγεί ακόμα και σε τύφλωση. Μελέτες έδειξαν ότι η πρόσληψη βιταμίνης Α συμβάλλει σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

2. Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και επομένως βοηθά στην προστασία των ματιών από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.
Επίσης, η πρόσληψη βιταμίνης Ε σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.

3. Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C βοηθά στον σχηματισμό κολλαγόνου που είναι απαραίτητο για την υγεία των ματιών. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η βιταμίνη C προστατεύει από τον καταρράκτη.

4. Βιταμίνες Β1, Β3, Β6, Β9 και Β12
Ο συνδυασμός βιταμινών Β6, Β9 και Β12 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης γλαυκώματος και εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.

5. Ριβοφλαβίνη
Έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τα μάτια από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ριβοφλαβίνη έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και γλαυκώματος.

6. Λουτεΐνη και Ζεαξανθίνη
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη κατατάσσονται στα καροτενοειδή και βοηθούν στην πρόληψη της εμφάνισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.

7. Ωμέγα 3, 6, 7 & 9 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα λιπαρά οξέα ως σύνολο έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Επίσης, βοηθούν σε περιπτώσεις ξηροφθαλμίας.

Εν κατακλείδι

Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της εξέλιξης πολλών διαφορετικών παθήσεων των ματιών.

Η διατροφή σας σύμφωνα με την Ορθομοριακή Διατροφική Πυραμίδα, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φυτικές πρωτεΐνες και σωστά λιπαρά θα σας προσφέρει όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα μάτια, αλλά και όλο το σώμα για βέλτιστη υγεία.

Επίσης, τα ορθομοριακά συμπληρώματα διατροφής, Visualeyes, Omega 3 και Quercetin & Bromelain, σας προσφέρουν υψηλής ποιότητας και βιοδιαθεσιμότητας όλα τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υγεία των ματιών και του συνόλου του οργανισμού.

Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός βιολόγος – Γενετιστής
τ. Διοικητής Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ»
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων και Εξατομικευμένων Θεραπειών

Πηγή: www.orthomoriaki.gr