Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Ανακοινώθηκαν 101 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα – 1415 τα συνολικά κρούσματα και 50 οι νεκροί

Σωτήρης Τσιόδρας εικόνα

Σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, τα συνολικά κρούσματα έφτασαν πλέον τα 1415. Τα νέα κρούσματα είναι 81 και ακόμα 20 σε κρουαζιερόπλοιο ανοιχτά του Πειραιά – συνολικά 101.

Στους 50 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 72 έτη, οι 38 είναι άνδρες και οι 12 γυναίκες. Ανω του 94% των θανάτων αφορούν ηλικιωμένους (70 έτη και άνω) ή ανθρώπους με σοβαρα υποκείμενα νόσηματα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 90 άνθρωποι, με μέση ηλικία τα 66 χρόνια. Οι 14 είναι γυναίκες και οι 76 άνδρες. Το 57% πάσχει από χρόνια νοσήματα. 6 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

Έχουν διενεργηθεί ως σήμερα 17.350 εργαστηριακά τεστ.

Ο κ. Τσιόδρας επανήρθε στο θέμα των μασκών και στη χρήση τους στο γενικό κοινό υπενθυμίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχουν πει ότι μόνο τα άτομα με συμπτώματα του ιού και όσοι φροντίζουν γι’αυτά, καθώς βέβαια και επαγγελματίες υγείας, πρέπει να φορούν μάσκες.

«Το μέγιστο όφελος από τις μάσκες είναι στα νοσοκομεία, στο προσωπικό, στους ασθενείς και σε αυτούς που τους περιποιούνται. Εκεί χρειάζονται περισσότερο και μάλιστα με την τεράστια έλλειψη μασκών σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξάλλου, αν όλοι μας τηρούσαμε τις σωστές αποστάσεις, δεν έχει νόημα η χρήση τους», επεσήμανε.

Παρ’όλα αυτά, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, ο κ. Τσιόδρας επικοινώνησε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων και τους ζήτησε να τοποθετηθούν επίσημα γι’αυτό το θέμα. Ο ΠΟΥ διαβεβαιώνει ότι η κύρια χρήση των μασκών είναι για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών.

Σε καραντίνα τίθεται από σήμερα, για 14 ημέρες, η κοινότητα Φούστανη της δημοτικής ενότητας Εξαπλατάνου στην Έδεσσα, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναφερόμενος σε «κάποιους λίγους που μιλούν για αυστηρό ύφος», είπε επικαλούμενος τον πρωθυπουργό ότι «είμαστε μια δημοκρατία της πειθούς» και σημείωσε πως την ηθική της ατομικής ευθύνης την έχουμε κάνει όλοι πράξη και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε όση άδικη κριτική κι αν δεχθούμε».

Επισήμανε οι συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις και η αυστηρότητά μας είναι για τους κάποιους λίγους συμπολίτες που αδιαφορούν, που θέτει με τόση απερισκεψία σε κίνδυνο όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια, υποδειγματική για πολλές χώρες. Προειδοποίησε τους «ελάχιστα σε αριθμό αδιάφορους και απερίσκεπτούς που δυσκολεύονται να σκεφτούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κινδύνους της δημόσιας υγείας, ότι δεν θα ανεχθούμε την ανεύθυνη στάση τους».

Απαντώντας σε ζητήματα που θέτουν κάποιοι επιστημονικοί κύκλοι για το αν καταγράφονται όλοι οι θάνατοι, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι αν είχαμε περισσότερους θανάτους θα είχε καταγραφεί ήδη η αύξησή τους σε ειδικό σύστημα παρακολούθησης των θανάτων που αφορά το σύνολο της χώρας. Η καταγραφή των θανάτων γίνεται από τα ληξιαρχεία των δήμων της χώρας σε πραγματικό χρόνο σχεδόν. Αφορά τους θανάτους που δηλώθηκαν κατά την εβδομάδα αναφοράς, συνήθως η προηγούμενη από την εβδομάδα που καταγράφονται. Τα δεδομένα αφορούν το σύνολο της χώρας και προέρχονται από το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ληξιαρχικών πράξεων που λειτουργεί από το Μάιο του 2013.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών, αναγνωρίζοντας τις μέχρι σήμερα θυσίες τους και τόνισε πως «μαζί τους αγωνιζόμαστε καθημερινά».

Πηγή: ΕΡΤ