Τρίτη 16 Ιουλίου, 2024

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

 • «Ημέρες Κινηματογράφου» στη Δροσιά: Πρόγραμμα Ιανουαρίου 2023

  Ημέρες Κινηματογράφου εικόνα

  Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ημέρες Κινηματογράφου»,η Ομάδα ΠολιτισμούΔροσιάς του Δήμου Διονύσου, σε συνεργασία με την Ισπανική Πρεσβεία και το Ινστιτούτο Θερβάντες θα προβάλλει την Ισπανική ταινία «Καλώς ορίσατε κ. Μάρσαλ» του Luis Garsia Berlanga. Κάνει, επίσης, αφιέρωμα στον Τσεχικό Κινηματογράφο προβάλλοντας τις ταινίες «Happy end» του Oldřich Lipský, «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τραίνα να περνούν» του Jiri Menzel και «Το γλυκό μου χωριό» του Jiri Menzel, σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας. Θα βρίσκεται κοντά μας η Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας κ. Lucie Kuligovȧ.

  Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μαντάς

  Επιμέλεια και ανάλυση ταινιών: Καίτη Λεκάκου

  Ψηφιακή επιμέλεια: Βάσια Σκυλακάκη

  Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2023

  «Καλώς ορίσατε κ. Μάρσαλ»του Luis Garsia Berlanga

  Οι κάτοικοι ενός φτωχού και ξεχασμένου χωριού της Καστίλλης περιμένουν την άφιξη της επιτροπής του Σχεδίου Μάρσαλ και διοργανώνουν μια λαμπρή γιορτή για την υποδοχή της στο χωριό…

  Η ταινία παρωδεί την αγροτική ζωή της μεταπολεμικής Ισπανίας και συγκαταλέγεται μεταξύ των αριστουργημάτων του Ισπανικού Κινηματογράφου.

  Σκηνοθεσία: Luis Garsia Berlanga – Ισπανία /1952/ 75’

  Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023

  “ Happy end” του Oldřich Lipský,

  Μαύρη κωμωδία που αφηγείται έναν φόνο και τις συνέπειές του. Αυτό που κάνει την ταινία μοναδική είναι η ανάποδη αφήγηση. Όχι μόνον χρονολογικά, τα πάντα είναι ανάποδα. Τα οπτικά τεχνάσματα είναι τελείως σουρεαλιστικά μετατρέποντας μία ταινία θρίλερ σε μια ξεκαρδιστική και καθαρόαιμη κωμωδία καταστάσεων. Ο σκηνοθέτης δημιούργησε αυτό το εξαιρετικό δείγμα ταινίας στο πλαίσιο του πειραματικού κινηματογράφου.

  Τα κοστούμια σχεδίασε ο βραβευμένος με Oscar ζωγράφος, ενδυματολόγος και σκηνογράφος TheodorPistek.   Σκηνοθεσία: Oldřich Lipský   –  Τσεχία /1967 /71’

  Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023

  «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τραίνα να περνούν» του Jiri Menzel

  Πρόκειται για μια ταινία ενηλικίωσης του νεαρού Μίλος, ο οποίος είναι υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού κατά την περίοδο της Γερμανικής  Κατοχής στην Τσεχοσλοβακία. Ο αθώος αυτός νέος ξεκινά ένα ταξίδι σεξουαλικής αφύπνισης και ωρίμανσης, το οποίο τελικά θα τον οδηγήσει σε μια ηρωική πράξη κατά των Ναζί.

  Η ταινία κέρδισε το Oscar Καλύτερης Ξένης Ταινίας το 1968 και έκανε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.

  Σκηνοθεσία: ZiriMenzel – Τσεχοσλοβακία /1966 /92’

  Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023

  «Το γλυκό μου χωριό» του Ziri Menzel

  Ανήκει στις δημοφιλέστερες τσέχικες κωμωδίες όλων των εποχών. Κάθε χωριό έχει τον τρελό του…. Η κεντρική πλοκή είναι η σύγκρουση μεταξύ μίας πατρικής φιγούρας, του συνετού φορτηγατζή στον αγροτικό συνεταιρισμό ενός μικρού χωριού στην Τσεχία, Πάβεκ, και του νεαρού διανοητικά καθυστερημένου συνοδηγού του Ότικ. Ανάμεσά τους υπάρχει μία σχέση μίσους και αγάπης. Ο σκηνοθέτης απεικονίζει με εξαιρετική πλαστικότητα και αυθεντικότητα τους χαρακτήρες των κατοίκων της τοπικής κοινότητας. Η ταινία είναι γεμάτη με ευφυές χιούμορ, μερικές φορές λίγο πιο σκληρό, αλλά ποτέ χυδαίο, ενισχυμένο από την αίσθηση της «ποίησης και πεζογραφίας» της καθημερινής ζωής του εξαιρετικού σκηνοθέτη ZiriMenzel.

  Προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1987.

  Σκηνοθεσία: ZiriMenzel – Τσεχία/ 1985/ 98’

  Οι προβολές γίνονται στις 20.00’ στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς, Γρ. Λαμπράκη 19

  Είσοδος ελεύθερη
  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ