Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, 2022

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων
 • Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς: Διάλεξη με θέμα «Βυζάντιο και μεσαιωνική Σερβία»

  Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

  Η ΧΑΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΤΕΧΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΕΥΝΑ» στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς, μας παρουσιάζει το θέμα: «Βυζάντιο και μεσαιωνική Σερβία».

  Επιμέλεια κύκλου, Ειρήνη ΠΕΠΠΑ – ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Ομ. Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ

  Λίγα λόγια για το θέμα από την ομιλήτρια:

  «Σύντομη αναφορά σε ονομαστά τοιχογραφημένα μνημεία της μεσαιωνικής Σερβίας. Οι τοιχογραφίες αυτές διατηρήθηκαν μέχρι τις μέρες μας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας. Πολλές από αυτές διασώζουν την υπογραφή σπουδαίων επώνυμων βυζαντινών ζωγράφων στα χρόνια της δυναστείας των Παλαιολόγων όπως του Μιχαήλ Αστραπά και του Ευτύχιου. Το περιεχόμενο της ζωγραφικής των ναών ανιστορεί τη διαδρομή της σερβικής δυναστείας των Νεμανιδών και παράλληλα της σερβικής ορθόδοξης Εκκλησίας. Μέσα από σύνολα παραστάσεων και πορτραίτα σέρβων αγίων, βασιλιάδων και πνευματικών πατέρων θα αναζητήσουμε τη μίμηση ή την πρωτοπορία σε σχέση με την παράδοση της εντοίχιας ζωγραφικής στη Βυζαντινή αυτοκρατορία».

  Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς.
  Καλή Απόλαυση,
  Μαρία – Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ

  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ