Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, 2023

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

 • Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς: Διάλεξη με θέμα «Σύγχρονος κόσµος κι η προτροπή του Κορνήλιου Καστοριάδη»

  Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

  H ΠΟΠΗ ΚΑΤΣΙΦΑΡΕΑ, Δρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Έφορος Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κηφισιάς, παρουσιάζει στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς το θέμα: «Σύγχρονος κόσµος κι η προτροπή του Κορνήλιου Καστοριάδη».

  Λίγα λόγια σχετικά με το θέμα από την ίδια:

  «Βασική προϋπόθεση της φιλοσοφικής αναζήτησης είναι η σκέψη χωρίς περιορισμούς. Η ύπαρξή της δεν είναι καθολική, αλλά αποτελεί καθ’ ολοκληρία χαρακτηριστικό στοχαστών που οραματίζονται μία άλλη εποχή για την ανθρωπότητα ασκώντας κριτική στο παρελθόν – και σε ορισμένες περιπτώσεις και στο παρόν του πολιτισμού τους. Ξεχωρίζει ανάμεσα σε τέτοιους κριτικούς στοχαστές του 20ου αιώνα ο Κορνήλιος Καστοριάδης, το έργο του οποίου συνεχίζει να τροφοδοτεί τη σκέψη και την αναζήτηση για έναν ριζικό μετασχηματισμό της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων, με στόχο τη δημιουργία μιας αυτόνομης κοινωνίας, όπως τη  σηματοδοτεί και η ακόλουθη προτροπή του σε μια από τις ομιλίες του στην Ελλάδα: «Τι θέλετε λοιπόν; Ν’ αλλάξετε την ανθρωπότητα; – Όχι, κάτι απείρως πιο μετριοπαθές: Ν’ αλλάξει η ίδια η ανθρωπότητα τον εαυτό της, όπως το έχει ήδη πραγματοποιήσει δυο – τρεις φορές».

  Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς

  Υπεύθυνη για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο,
  Μαρία – Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ
  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ