Δευτέρα 27 Μαρτίου, 2023

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων
 • Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς: Διάλεξη με θέμα «Παναγιώτης Σοφιανόπουλος: Ένας λησµονημένος σκαπανέας του Φεμινισμού στην Ελλάδα»

  Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

  Η ΜΑΡΙΑ ΜΕΝΕΓΑΚΗ Οµότιµη Καθηγήτρια Ιστορίας Γαλλικού Πολιτισμού ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του Κύκλου Μαθημάτων στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς, παρουσιάζει το θέμα:«Παναγιώτης Σοφιανόπουλος: Ένας λησµονηµένος σκαπανέας του Φεµινισµού στην Ελλάδα».

  Συνοπτική Παρουσίαση: « Οι απαρχές του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα τοποθετούνται προς το τέλος του 19ου αιώνα, ενώ κατά κανόνα προβάλλεται η δράση των γυναικών οι οποίες διεκδίκησαν μαχητικά ίσα δικαιώματα με το άλλο φύλο. Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι και πολλοί άνδρες είχαν το σθένος να διαφοροποιηθούν από το φύλο τους και να σταθούν αλληλέγγυοι με τις γυναίκες που αγωνίζονταν για τα δικαιώματα του φύλου τους, πολλές φορές μάλιστα υπερακοντίζοντας τα αιτήματά τους. Ο αγώνας αυτός χρονολογείται από τις απαρχές του ελληνικού κράτους, στη δεκαετία του 1830. Ανήκει δε η πρωτοπορία σε έναν άνδρα, τον ιατροφιλόσοφο Παναγιώτη Σοφιανόπουλο (1786-1856), σχεδόν αγνοημένο ή παραγνωρισμένο από τη φεμινιστική ιστοριογραφία. Το θέμα της διάλεξης είναι να αναδείξει την προσωπικότητα του Έλληνα διανοούμενου, τις ιδεολογικές του καταβολές και συγγένειες και, κυρίως, τον δριμύτατα καταγγελτικό του λόγο εναντίον της «υποδούλωσης» του «μισού της ανθρωπότητας».

  Υπεύθυνη για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς
  Μαρία – Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ

  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ