Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, 2023

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

 • Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς: Διάλεξη με θέμα «Ναός Επικουρείου Απόλλωνος εν Βάσσαις Φιγαλείας»

  Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

  Η Λένα Μανούσου, Αρχαιολόγος, στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισάς, μας ταξιδεύει στην Φιγαλεία με το θέμα: «Ναός Επικουρείου Απόλλωνος εν Βάσσαις Φιγαλείας».

  Λίγα λόγια για το θέμα από την ίδια:

  …ένα μυστηριώδες κτίσμα ξεπροβάλλει μέσα στης αιώνιας σιωπής την ηρεμία…

  Ο αρχαίος ναός των Βασσών – της Φιγαλείας που «βασιλεύει» στα αρκαδικά βουνά, μόνος, κυρίαρχος, αγέρωχος, αειθαλής σ’ ένα τοπίο ερημικό, ένα στολίδι της αρχιτεκτονικής, το πρώτο από τα θαυμαστά μνημεία της Ελλάδας το οποίο αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, το 1986.

  …το τελευταίο έργο του αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, του Ικτίνου, δίνει την εντύπωση κάποιου που γέρασε, που δεν έχει πια αλαζονεία…αλλά «γνωρίζει», θαρρείς, πως «τα πιο τέλεια ποιήματα στη γη σμιλεύτηκαν στην πέτρα».

  «Κείμενος επί μετεώρου» όπως γράφει ο Παυσανίας, οι σαράντα δύο κίονές του αείχρονα συνδέουν τη Γη με τον ουράνιο θόλο και τον άνθρωπο με το άπειρο.

  Θα γνωρίσουμε έναν ναό του μαρμάρου και της πέτρας θείο καύχημα, ραδινό κι αγέρωχο, που για εικοσιπέντε αιώνες στέκει ζωντανός «κρατώντας» καλά φυλαγμένα «τα μυστικά του» μέσα στα ίδια τα θεμέλιά του …

  Τη μοναδικότητά του την αποτύπωσαν οι καλλιτέχνες δημιουργοί του με έναν ιδιαίτερο αισθητικά τρόπο στο εσωτερικό του κι αναπάντεχα ξεχωριστό στη θεμελίωσή του, ώστε να εκπέμπει ΙΣΧΥ, ΚΑΛΛΟΣ ΚΙ ΑΡΜΟΝΙΑ !!!

  Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς

  Υπεύθυνη για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο: Μαρία – Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ.
  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ