Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, 2023

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

 • Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς: Διάλεξη με θέμα «Η προσωπικότητα του Ηρώδη Αττικού μέσα από τη φυσιογνωμία των λαμπρών έργων του»

  Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

  Η Παναγιώτα Καϊδαντζή, Ιστορικός παρουσιάζει στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς, στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΤΕΧΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΕΥΝΑ» τον οποίο επιμελείται η Ειρήνη ΠΕΠΠΑ – ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Ομ. Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, το θέμα: «Η προσωπικότητα του Ηρώδη Αττικού μέσα από τη φυσιογνωμία των λαμπρών έργων του».

  Λίγα λόγια από την ομιλήτρια για το θέμα:
  «Ο Ηρώδης Αττικός, ο σοφιστής, ο πολιτικός, ο ρήτορας, ο μέγας χορηγός των λαμπρών ιδιωτικών και δημοσίων έργων, ο ευαίσθητος και ευσυγκίνητος οικογενειάρχης ήταν μια «αμφιλεγόμενη» για πολλούς προσωπικότητα. Απέκτησε μεγάλη περιουσία την οποία αξιοποίησε για να δημιουργήσει σπουδαία καλλιτεχνικά έργα ιδιαίτερης σημασίας για τον ίδιο, καθώς είχε ανάγκη να διατηρήσει την μνήμη των αγαπημένων του προσώπων – της οικογένειάς του αλλά και των τριών τροφίμων – που χάθηκαν πρόωρα. Μέσα από τις υπερβολικές, όπως θα παρουσιάσουμε, εκδηλώσεις πένθους του το μεγαλείο και η γενναιοδωρία του μας άφησαν μια πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά με μνημειώδη αριστουργήματα και μεγαλόπρεπα κτήρια. Εκτός από τα λαμπρά οικοδομήματα κοινής ωφέλειας σημαντικές ήταν οι επαύλεις του, στον Μαραθώνα, στην Κηφισιά και την Εύα Κυνουρίας, τις οποίες κόσμησε με γλυπτά, επιγραφές και πολλά σύνολα καλλιτεχνικού επιπέδου. Η διερεύνηση και η προσπάθεια ανάδειξης της φυσιογνωμίας των επαύλεων θα μας οδηγήσει σε μια βαθιά γνωριμία και κατανόηση της ζωής και του έργου του πλούσιου Ηρώδη Αττικού καθώς και της ιστορίας της αρχιτεκτονικής κατά την ρωμαϊκή περίοδο».

  Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς.

  Υπεύθυνη για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
  Μαρία – Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ
  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ