Σάββατο 25 Μαΐου, 2024

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

 • Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς: Διάλεξη με θέμα «Η Αθήνα την περίοδο των Λατίνων (Φράγκοι και Καταλανοί, 13ος – 14ος αιώνας)»

  Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

  Η ΜΑΡΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ – ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΤΕΧΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΕΥΝΑ» στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς, μας παρουσιάζει το θέμα: «Η Αθήνα την περίοδο των Λατίνων (Φράγκοι και Καταλανοί, 13ος – 14ος αιώνας)»

  Επιμέλεια κύκλου: Ειρήνη ΠΕΠΠΑ – ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Ομ. Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ.

  Λίγα λόγια για το θέμα από την ομιλήτρια:

  «Η ιστορία της λατινικής Αθήνας άρχισε με την Δ’ σταυροφορία το 1204. Ως γνωστόν η Δ΄ σταυροφορία είχε ολέθρια αποτελέσματα για τη βυζαντινή αυτοκρατορία, διότι δημιουργήθηκαν στο χώρο της φραγκικές ηγεμονίες, όπως η λατινική αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης, το βασίλειο της Θεσσαλονίκης, η μαρκιωνία της Βοδονίτσας, η βαρονία των Σαλώνων, η ηγεμονία της Εύβοιας, η ηγεμονία (αργότερα δουκάτο) των Αθηνών, το πριγκιπάτο της Αχαϊας και το δουκάτο του Αιγαίου. Οι φράγκοι σταυροφόροι εμφύτευσαν στις νέες κτήσεις θεσμούς διοικητικούς, εκκλησιαστικούς και φεουδαρχικούς, χωρίς όμως να αγνοήσουν τη βυζαντινή υποδομή. Συγκεκριμένα η ηγεμονία των Αθηνών γνώρισε διάφορους κατακτητές, τους Φράγκους (Βουργουνδούς) αρχικά από το 1204 – 1311, τους Καταλανούς από το 1311 – 1388 και τέλος τους Φλωρεντινούς Ατσιαγιόλι έως το 1456, όταν κατελήφθη από τους Τούρκους.  Στόχος της ομιλίας είναι να αναδειχθούν, μέσα από την έρευνα αρχειακών πηγών, οι οργανωτικές δομές της ηγεμονίας και οι πολιτικο – στρατιωτικές σχέσεις με τις άλλες δυνάμεις της εποχής, συμβάλλοντας έτσι στη προσέγγιση της σημαντικής αυτή περιόδου της.

  Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς.

  Υπεύθυνη για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ,
  Μαρία – Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ
  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ