Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, 2024

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

 • Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς: Διάλεξη με θέμα «Ερυθραία, ένας ευλογημένος μικρόκοσμος στην καρδιά της Ιωνίας»

  Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

  Στο πλαίσιο του Αφιερώματος του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ του Δήμου Κηφισιάς για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΝΤΑΡΑΣ, Φιλόλογος, μας παρουσιάζει ένα διαχρονικό οδοιπορικό στην Μικρασιατική Χερσόνησο της Ερυθραίας με τίτλο: «Ερυθραία, ένας ευλογημένος μικρόκοσμος στην καρδιά της Ιωνίας».

  Λίγα λόγια από τον ομιλητή για το θέμα:

  «Ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο, στα τελευταία απομεινάρια της ερυθραιώτικης Ρωμιοσύνης, από το άπαρτο κάστρο και τις αιγαιοπελαγίτικες γειτονιές του Τσεσμέ ίσαμε τους απέραντους σιβρισαριανούς οπωρώνες και τα γοητευτικά ερείπια της Τέω. Τ’ αμμουδερά κατωπαναούσικα ακρογιάλια, το γραφικό λιμανάκι της Σκάλας και οι κλαζομενιακές σαρκοφάγοι, ο νωχελικός Γκιούλμπαξες, οι αρχαίες Ερυθρές και το νεότερο Λυθρί με την Αγιά-Ματρώνα του, το θλιβερό κουφάρι του Μελιού, οι μύλοι, τα λαμπρά αρχοντόσπιτα κι η Παναγιά τ’ Αλατσάτου, τα ρημαγμένα Βουρλά και το αγιαπαρασκευούσικο Ταλιάνι συνομιλούν μαζί μας σ’ ένα κλασικό μικρασιάτικο λακιρντί από τα χρόνια του μυθικού Ερύθρου ως τις απαίσιες μέρες εκείνου του φοβερού Σεπτέμβρη του ’22».

  Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς

  Υπεύθυνη για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο,
  Μαρία – Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ
  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ