Κυριακή 1 Οκτωβρίου, 2023

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

 • Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς: Διάλεξη με θέμα «Δωδώνη: Η Αρχαία Γη των Σελλών»

  Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

  Η ΛΕΝΑ ΜΑΝΟΥΣΟΥ, Αρχαιολόγος, στο πλαίσιο του Κύκλου Μαθημάτων «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς, μας παρουσιάζει το θέμα:«Δωδώνη: Η Αρχαία Γη των Σελλών».

  Λίγα λόγια από την ίδια για το θέμα:

  «Δωδώνη, η πολύπηγος, η βαθύκοιλη, η σεβάσμια γηραιά κοιτίδα των Ελλήνων.

  Σε τούτον τον τόπο, το σκοτεινό, τον άγριο, το δυσχείμερο, οι θεοί ανασαίνουν και ζουν, άγρυπνοι φρουροί των ιερών, μιλούν με την ένθεη Φύση κι αποκαλύπτουν την ύπαρξή τους μέσα απ΄τις «Ανάσες» των δέντρων και τους ήχους της σιωπής, μιας ιερής σιωπής, λαλέουσας, στου Χρόνου Καιρού το κύλισμα…

  …σε ετούτη την ιερή αρχέγονη γη, άνθρωποι και θεοί βαθιά συντροφευμένοι από του ιερού ήχου (των νερών, των πουλιών, των φυλλωμάτων, των χάλκινων τριπόδων) τη δύναμη, της Μάνας Γαίας Φύσης τα πρώτα μαντεύματα άκουσαν κι έστησαν μέγα χάλκινο τρίποδα μαντικό στου βουνού το κοίλωμα, στη ρίζα της γηραιάς δρυός, υμνώντας του πρώτου θεού – Διός – το θέλημα και το «μίλημα».

  Στη Δωδώνη η «ανάγνωση» του χώρου γίνεται «ακρόαση» των μυστικών του κι αφουγκρασμός των ψιθυρισμών της ψυχής και της Μνήμης.

  …συντονιζόμενοι με τους ήχους της ένθεης Δωδωναίας φύσης, ας γνωρίσουμε τη Διαλεκτική της Διάρκειας, προσεγγίζοντας το σεβάσμιο αρχαιότατο Πελασγικό τοπίο και μαντείο !!!»

  Υπεύθυνη για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς
  Μαρία – Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ
  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ