Κυριακή 11 Ιουνίου, 2023

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων
 • Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς: Διάλεξη με θέμα «Αρχαιολογικές έρευνες στη Μικρά Ασία κατά τα έτη 1921-1922»

  Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

  Στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς συνεχίζουμε το Αφιέρωμα με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή με την διάλεξη της Δρ. Μαρίας Χιδίρογλου, Αρχαιολόγου, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Τμήμα Συλλογών Αγγείων, Έργων Μεταλλοτεχνίας και Μικροτεχνίας, με τίτλο: «Αρχαιολογικές έρευνες στη Μικρά Ασία κατά τα έτη 1921-1922».

  Από τον κύκλο μαθημάτων «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΤΕΧΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΕΥΝΑ» που επιμελείται η Ειρήνη ΠΕΠΠΑ – ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Ομ. Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ.

  Λίγα λόγια από την ομιλήτρια για το θέμα:

  «Η Μικρασιατική εκστρατεία, γνωστή στη διεθνή βιβλιογραφία ως Ελληνοτουρκικός πόλεμος, διήρκεσε από τον Μάιο 1919 μέχρι τον Οκτώβριο 1922, και κατ’ ουσία αποτέλεσε μία σειρά στρατιωτικών γεγονότων που επακολούθησαν τον διαμελισμό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918).

  Κατά την περίοδο αυτή πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της σημερινής δυτικής Τουρκίας εκτενές αρχαιολογικό έργο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Ελληνικής Διοίκησης Σμύρνης, επικεφαλής του οποίου τέθηκε ως τον Νοέμβριο 1920 ο τότε Έφορος Αρχαιοτήτων Γεώργιος Π. Οικονόμος (1883-1951). Από τον Ιανουάριο 1921 έως τον Σεπτέμβριο 1922, στη θέση αυτή αποσπάστηκε ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης (1872-1945), με βοηθό τον επιμελητή του Εθνικού Μουσείου Νικόλαο Λάσκαρι (+ 1924). Συνεργάτης του Κ. Κουρουνιώτη στη Μικρά Ασία υπήρξε και ο αρχαιολόγος Ευστράτιος Παρασκευαΐδης (1896-1969). Οι αρχαιολογικές έρευνες επικεντρώθηκαν στην Έφεσο, στη Νύσα του Μαιάνδρου και την περιοχή της, στις Κλαζομενές και αλλού.

  Στην ανακοίνωση θα παρουσιαστούν οι παραπάνω αρχαιολογικές έρευνες, τα αποτελέσματα και ορισμένα από τα ευρήματά τους, σε συσχετισμό με το ιστορικό και ιδεολογικό πλαίσιο της περιόδου. Θα ανθολογηθούν επίσης αντιπροσωπευτικά γλυπτά, αγγεία, πήλινα ειδώλια και χάλκινα αγαλματίδια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με προέλευση από τη Μικρά Ασία, καθώς και σχετικά με το θέμα ψηφιοποιημένα αρχειακά τεκμήρια από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου και άλλες πηγές».

  Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς

  Υπεύθυνη για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
  Μαρία – Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ

  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ