Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, 2023

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

 • Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς: Διάλεξη με θέμα «1922 – 2022. Σκέψεις για μια τραυματική επέτειο»

  Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

  Στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς ξεκινάμε το Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή με την ομιλία: «1922 – 2022. Σκέψεις για μια τραυματική επέτειο»

  Ομιλητές:

  ΊΡΙΣ ΤΖΑΧΙΛΗ, Ομ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης

  ΒΛΑΣΗΣ ΑΓΤΖΙΔΗΣ, Δρ Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ, Συγγραφέας,

  Από τον κύκλο μαθημάτων «ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» που επιμελείται ο Δρ ΒΛΑΣΗΣ ΑΓΤΖΙΔΗΣ, Ιστορικός, Συγγραφέας.

  Λίγα λόγια από τον ίδιο για το θέμα:

  «Η χρονιά 2022 έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό μιας και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κορύφωση της Μικρασιατικής Καταστροφής. Τότε ολοκληρώθηκε μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει το 1908, όταν οι εθνικιστές Νεότουρκοι άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου. Μετά από κοσμοϊστορικές διεργασίες που ξεκίνησαν με τους Βαλκανικούς Πολέμους και έλαβαν ιδιαίτερη ένταση από το 1914 στον Πόντο, την Ιωνία, την Ανατολική Θράκη κ.ά. για να καταλήξουν στη συντριβή του Αυγούστου του 1922, επήλθε το τέλος του παλιού πολυεθνικού κόσμου.

  Η συζήτηση στο Σεμινάριο Ιστορίας περιστράφηκε γύρω από τα μεγάλα αυτά θέματα και επιχειρήθηκε η καταγραφή των προσδοκιών για το επετειακό έτος 2022, στην κατεύθυνση της πλήρους αποσαφήνισης των ιστορικών παραμέτρων καθώς και της δυνατότητας ουσιαστικής ένταξης της μικρασιατικής-ποντιακής εμπειρίας στη συλλογική εθνική συνείδηση».

  Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς.

  Καλή Απόλαυση,

  Μαρία – Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ

  Υπεύθυνη για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς
  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ