Πέμπτη 8 Ιουνίου, 2023

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων
 • Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς: Διάλεξη με θέμα «Η Όπερα Garnier στο Παρίσι»

  Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

  Η Αμαλία ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Δρ Ιστορίας Τέχνης, στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων «ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ» στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς, μας παρουσιάζει το θέμα: «Η Όπερα Garnier στο Παρίσι».

  Λίγα λόγια από την ομιλήτρια για το θέμα:

  «Από την ίδρυσή της το 1669 η Βασιλική Ακαδημία της Μουσικής (με την αρχική ονομασία Ακαδημία της Όπερας) φιλοξενείται σε πολλά κτήρια, πολλά από τα οποία δεν προορίζονταν εξ αρχής γι’αυτήν τη χρήση. Το 1860 και ενώ η Όπερα στεγάζεται στην αίθουσα που σχεδίασε γι’αυτήν ο François Debret στην οδό Le Peletier, οργανώνεται από τον Ναπολέοντα Γ΄ διαγωνισμός για την ανέγερση ενός νέου μεγαλοπρεπούς οικοδομήματος. Η επιλογή του χώρου συνδέεται με το πρόγραμμα του πολεοδομικού μετασχηματισμού του Παρισιού από τον βαρώνο Haussmann και τη διάνοιξη μεγάλων κεντρικών λεωφόρων. Ο αρχιτέκτονας της νέας όπερας Charles Garnier σχεδιάζει ένα επιβλητικό οικοδόμημα, το οποίο συνδυάζει χώρους υποδοχής, κεντρική αίθουσα θεαμάτων, το σκηνικό οικοδόμημα με τους βοηθητικούς του χώρους, καθώς και τη στέγαση του διοικητικού μηχανισμού της οργάνωσης της όπερας. Στην εκτέλεση του πολύπλοκου πολυτελούς εκλεκτικιστικού διακόσμου, ο οποίος αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του στυλ seconde empire, συμμετέχει πλήθος ζωγράφων και γλυπτών. H Όπερα Garnier, όπως είναι σήμερα γνωστή, εγκαινιάζεται επίσημα το 1875 για να λειτουργήσει ως ο κατ’εξοχήν χώρος καλλιτεχνικής απόλαυσης και κοινωνικών συναναστροφών στο Παρίσι στα τέλη του 19ου αιώνα».

  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ