Δευτέρα 15 Ιουλίου, 2024

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

 • Ρητή Δέσμευση κατά των Λατομείων στο Πεντελικό εξασφάλισε ο Δήμος Διονύσου, μετά από επίπονο αγώνα

  Λατομεία Πεντελικό - Δήμος Διονύσου

  Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή του Νομοσχεδίου «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος»,  ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι το Πεντελικό Όρος προσφέρεται μόνο για  ήπιες χρήσεις αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, «χωρίς αμφισημίες και εξαιρέσεις», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

  Επίσης προανήγγειλε την εκπόνηση μελέτης για την επικαιροποίηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για το Πεντελικό, με στόχο τη σύνταξη master plan για την αξιοποίησή του. Ο κ. Σκρέκας, σε απάντησή του στο Βουλευτή Ανατολικής Αττικής Γιώργο Βλάχο, ο οποίος πραγματοποίησε σχετική παρέμβαση, έκλεισε την πόρτα σε κάθε προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης λατομικών ζωνών, οι οποίες όπως δήλωσε είναι αντίθετες με όσα προβλέπουν τόσο το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής (Νόμος 4277/2014) όσο και το παλαιότερο διάταγμα περί προστασίας του Πεντελικού από το 1988. Ο Υπουργός, παρά το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η επανενεργοποίηση νέων λατομείων στην περιοχή, αναγνώρισε ωστόσο την εύλογη ανησυχία των κατοίκων του Δήμου Διονύσου και δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα νομοθετικής  ρύθμισης που θα απαγορεύει ακόμη και την πραγματοποίηση ερευνών για λατομικά κοιτάσματα.   Ακολουθεί η ομιλία – παρέμβαση του Βουλευτή κ. Γ. Βλάχου και η απάντηση του Υπουργού κ. Σκρέκα εδώ.

  Παράλληλα, με σκοπό την πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση των συμπολιτών μας, δίνουμε στη δημοσιότητα τις επικαιροποιημένες επίσημες θέσεις του Δήμου μας κατά της επαναδραστηριοποίησης των ανενεργών λατομείων στο Πεντελικό. Είναι αυτές που συνδιαμορφώσαμε μέχρι σήμερα με τις Παρατάξεις της Μειοψηφίας, μετά από επίπονο αγώνα και συνεχείς προσπάθειες (κοινές επισκέψεις σε Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,  Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ΕΑΓΜΕ, Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δασάρχη Πεντέλης κλπ), με μία εξαίρεση: τη γνωστή μόνιμα ως απούσα Παράταξη της μείζονος Μειοψηφίας (επισυνάπτεται έγγραφο – υπόμνημα του Δήμου Διονύσου).

  ‘Όπως θα διαπιστώσει κάθε καλόπιστος πολίτης, πρόκειται για τις πάγιες πεντακάθαρες θέσεις, που κοινοποιήθηκαν στα Κοινοβουλευτικά κόμματα με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με αυτές δώσαμε τη σκληρή μάχη προκειμένου οριστικά να απαλλαχθεί ο τόπος μας από το παραπάνω επαπειλούμενο ανοσιούργημα.

  Τι πετύχαμε μέχρι σήμερα;

  Α) Με παρόμοιες θέσεις όπως οι παραπάνω αντιμετωπίστηκε το θέμα της κατάθεσης των αρχικών τεσσάρων αιτημάτων για άδειες ερευνών μαρμαροφόρων κοιτασμάτων στο Πεντελικό. Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, οι αιτήσεις μπήκαν στο Αρχείο, με κύριο επιχείρημα ότι οι επίμαχοι χώροι βρίσκονται μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, ενώ το Ρυθμιστικό Σχέδιο των Αθηνών (Ν.4277/2014), δεν επιτρέπει επαναδραστηριοποίηση ανενεργών, ουσιαστικά, νέων λατομείων στο ιστορικό βουνό, παρά μόνο αναπλάσεις.

  Β) Χθες στη Βουλή, όπως προαναφέρθηκε, αναγνωρίστηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, όπως προκύπτει από τα σχετικά πρακτικά, ότι με βάση τις εν λόγω προβλέψεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου των Αθηνών, δεν έχουν τύχη ενδεχόμενα σχετικά αιτήματα επιχειρηματιών και ότι σε επόμενη φάση θα κατατεθεί και τροπολογία που θα αποτρέπει και αυτά τα αιτήματα. Δηλαδή σήμερα έχουμε από μεριάς Πολιτείας ένα σαφές μήνυμα: «ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΣΤΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ».

  Μετά από αυτά και η 5η σχετική αίτηση, είναι βέβαιο, ότι θα έχει την ίδια τύχη με τις προηγούμενες τέσσερις.

  Και τώρα δυο ερωτήματα για τους συναδέλφους ορισμένων Παρατάξεων της Μειοψηφίας, που συνυπογράφουν ανακοίνωση – λίβελο, που χωρίς να τους απασχολεί η ουσιαστική εξέλιξη του θέματος, το εργαλειοποιούν, με αφορμή τη διαδικασία της Βουλής:

  Ερώτημα 1ο: Μέχρι πότε μεγάλα ζητήματα του τόπου που απαιτούν συναινέσεις για την οριστική επίλυση τους, θα μπαίνουν στη φαρέτρα της μικροπαραταξιακής εκλογικής λογικής, από ορισμένες Παρατάξεις των Μειοψηφιών;

  Ερώτημα 2οΜέχρι πότε, ορισμένες Παρατάξεις θα διακυβεύουν το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών και θα συνεχίσουν να συμπορεύονται με απόντες από τη μάχη και όχι με αυτούς που πραγματικά αγωνίζονται γι αυτό;

  ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΝΗΦΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ. ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΟΙ (ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ) ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ…
  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ