Κυριακή 1 Οκτωβρίου, 2023

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

 • Πετυχημένη εκδήλωση του Δήμου Κηφισιάς με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

  Μικρασιατική Καταστροφή - Νέα Ερυθραία

  Οι ανέσπερες ζοφερές μνήμες ξύπνησαν στην εκδήλωση της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 28 Μαΐου 2022, στο φιλόξενο κήπο της Βίλα Κώστα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

  Παρουσία του δημάρχου Κηφισιάς Γ. Θωμάκου, των Βουλευτών Ν. Βούτση και Π. Σκουρλέτη, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς Λ. Παπαδημητρίου, της Προέδρου του ΚΕΜΜΕ Ε. Κούτση, της Προέδρου της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας Αικ. Μουστάκη, της Προέδρου του Συλλόγου των Αλατσατιανών Α. Μπομπάκου, δημοτικών συμβούλων, και πλήθους δημοτών, αναλύθηκαν ιστορικά, και πολιτικά τα τραγικά γεγονότα της τραγωδίας του 1922 από τους ερευνητές του πεδίου Β. Αγτζίδη και Γ. Γκλαβίνα, ακολούθησε μια κοινωνική-ανθρωπολογική προσέγγιση κυρίως μέσα από τη λογοτεχνία από την καθηγήτρια Ι. Τζαχίλη καθώς και μία σύντομη αναφορά για την επίδραση της μικρασιατικής καταστροφής στην ελληνική μουσική με έμφαση στο ρεμπέτικο από τον Ευ. Παναγιωτουνάκο σε κείμενο του Τ. Πραμμαντιώτη.

  Παράλληλα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε βίντεο-προβολή και κείμενο ένα πρωτότυπο αρχείο φωτογραφιών σε ψηφιακή μορφή του Αρχιστράτηγου Λεωνίδα Παρασκευοπούλου από τον ιστορικό Ν. Παντελάκη.

  Η  εξαιρετική βραδιά έκλεισε με το θεατρικό δρώμενο «Χρωματιστές γυναίκες της προσφυγιάς», που καθήλωσε το κοινό και που επιμελήθηκε καλλιτεχνικά ο Π. Μιχάλας με τους ηθοποιούς Μ. Βάρναλη, Α. Μιχάλα, Π. Μιχάλα, Δ. Παπαστρατηγάκη και Χρ. Προβατίδου.

  Ευχαριστούμε θερμά όλες κι όλους για την ενεργό συμμετοχή και την παρουσία τους, που μας γέμισε τιμή και ιδιαίτερη συγκίνηση.
  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ