Τρίτη 16 Ιουλίου, 2024

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

 • Νέα σελίδα για το Δήμο Διονύσου με σημαντικές επενδύσεις και δεκάδες χρηματοδοτούμενα έργα, περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός για το 2023

  προϋπολογισμός Δήμου Διονύσου 2023

  Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Διονύσου για το 2023 ύψους 76.768.291,35 € καθώς και του «Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης», στην 25η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, παρουσία, μεταξύ άλλων, των στελεχών της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου κ.Χ.Μυλωνά και κ.Μ.Βορριά αντίστοιχα. Την εισήγηση έκανε ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αντιδήμαρχος Οικονομικών Πόρων – Ψηφιακών Εφαρμογών & Φιλοζωίας Γιάννης Τσουδερός.

  «Γυρίζουμε επιτέλους σελίδα» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Διονύσου στην αρχική του τοποθέτηση  και χαρακτήρισε κομβικό το φετινό προϋπολογισμό, ο οποίος είναι ο τρίτος κατά σειρά, αποτελώντας ορόσημο για την πορεία της δημοτικής αρχής.

  Ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής:

  «Μετά την πρόσφατη έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος, είμαστε σήμερα εδώ προκειμένου να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για μία ακόμη κορυφαία διαδικασία για το Δήμο Διονύσου, τον προϋπολογισμό του 2023. Ένα κομβικό προϋπολογισμό, ο οποίος είναι ο τρίτος κατά σειρά και αποτελεί το βαρόμετρο αλλά κι ένα ορόσημο θα έλεγα για τη Δημοτική μας Αρχή. Ο προϋπολογισμός αυτός αποτελεί τον οικονομικό καθρέφτη του Δήμου μας και δείχνει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελεστεί, παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες και έκτακτες συνθήκες στις οποίες έπρεπε να λειτουργήσουμε. Αυτό δεν είναι κάτι που το λέω μόνο εγώ, δηλαδή για να ευλογήσω τα γένια της διοίκησης, είναι η πραγματικότητα και προκύπτει από όλα τα στοιχεία και τα οικονομικά μεγέθη που αποτυπώνονται στους πίνακες που έχετε μπροστά σας. Είμαι λοιπόν σήμερα στην ευχάριστη θέση να κοιτάξω τους δημότες στα μάτια και να τους πω ότι ναι, έρχονται πράγματι καλύτερες  μέρες για το Δήμο μας αλλά και για κάθε πολίτη ξεχωριστά. Αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα και επιτέλους γυρίζουμε σελίδα».

  Ο κ. Καλαφατέλης έκανε λόγο για αποτέλεσμα ομαδικής και επίπονης δουλειάς και ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάστηκαν για τη σύνταξη του προϋπολογισμού, αιρετούς και υπηρεσιακά στελέχη, καθώς και τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και τους δημοτικούς συμβούλους. Επίσης τον χαρακτήρισε «προϋπολογισμό επενδύσεων» και συνέχισε την ομιλία του παρουσιάζοντας στοιχεία που αποδεικνύουν τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών:

  «Ο φετινός προϋπολογισμός, ο οποίος είναι ισοσκελισμένος στα 76.768.291,35 €, είναι ένας προϋπολογισμός επενδύσεων για το Δήμο Διονύσου. Για να δώσω μία αίσθηση των μεγεθών να υπογραμμίσω ότι είναι αυξημένος κατά 12 περίπου εκατομμύρια ευρώ έναντι του προϋπολογισμού του 2022, που ήταν 64.846.541,35 €, και κατά 19 εκατομμύρια ευρώ έναντι του προϋπολογισμού του 2021, που ήταν 57.421.827,47 €.  Αυτή και μόνο η σύγκριση δείχνει το άλμα που έχει κάνει ο Δήμος μας εν μέσω έκτακτης κατάστασης και δυσκολιών.

  Επίσης ο προϋπολογισμός, όπως και τις  προηγούμενες χρονιές, είναι ένας ρεαλιστικός, λιτός και απέριττος προϋπολογισμός, που αποτυπώνει  την κατάσταση έτσι όπως ακριβώς είναι. Θα μπορούσα να αναφερθώ αναλυτικά στις πάρα πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε κατά τη διάρκεια της δημοτικής μας θητείας (πανδημία, θεομηνίες, πυρκαγιές κλπ) αλλά συνειδητά δεν θα το κάνω. Παρά το γεγονός ότι η θητεία μας, όπως όλοι γνωρίζουμε, μόνο κανονική δεν είναι, μπορέσαμε και πετύχαμε πάρα πολλά πράγματα, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών. Οι συμπολίτες μας θα πρέπει να πληροφορηθούν ότι αν δεν είχαμε όλα αυτά τα προβλήματα και τα εμπόδια, ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι των ίδιων πόρων θα κατευθυνόταν σε ακόμη περισσότερα έργα τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος μας.

  Θα δώσω ορισμένα σημαντικά στοιχεία που έχουν την αξία τους:

  • Το σύνολο των επενδύσεων από ίδιους πόρους και χρηματοδοτήσεις ανέρχεται για το 2023 στο ποσό των 37.562.959 €, έναντι ποσού 23.100.164 € που ήταν το 2022. Δηλαδή οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 61,28 %. Από αυτό το ποσό τα 22.035.616 € αφορούν σε νέες χρηματοδοτούμενες επενδύσεις (έργα, μελέτες και προμήθειες) της περιόδου 2022-2023 που έχουν ενταχθεί και εγγραφεί στους αντίστοιχους προϋπολογισμούς. Να σημειώσω ότι δεν αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνει τις ήδη ενταγμένες επενδύσεις  της προηγουμένης περιόδου ούτε επενδύσεις με ίδιους πόρους.

  • Από την άλλη τα έξοδα χρήσης ανέρχονται για το 2023 στο ποσό των 27.277.853 €, έναντι ποσού 29.100.164 € που ήταν το 2022. Δηλαδή καταφέραμε να τα μειώσουμε κατά ποσοστό 6,68%.

  • Τα ίδια έσοδα (Ομάδα 1) ανέρχονται για το 2023 στο ποσό των 12.587.592 € έναντι ποσού 11.445.554 € που ήταν το 2022, κι εδώ δηλαδή υπάρχει αύξηση.

  • Τα έκτακτα έσοδα από επιχορηγήσεις ανέρχονται για το 2023 στο ποσό των 29.623.495 €, έναντι ποσού 21.568.656 € που ήταν το 2022.

  • Τα εισπρακτέα υπόλοιπα (Κ.Α 32 ΟΜΑΔΑ ΙΙ)  από βεβαιωθέντα έσοδα κατά τα παρελθόντα έτη ανέρχονται για το 2023 στο ποσό των 8.727.471€, χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερη μεταβολή σε σχέση με το 2022.

  • Τέλος τo χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου, ως απάντηση σε ορισμένους που αρέσκονται στην ανεύθυνη καταστροφολογία, ανέρχεται στο ποσό των 11.016.464 € έναντι 10.563.612 €  που ήταν στις 31/12/2021».

  Ο Δήμαρχος Διονύσου αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα και τις χρηματοδοτήσεις που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος μέσω του προϋπολογισμού αλλά και τους βασικούς άξονες της ακολουθούμενης πολιτικής που είναι μεταξύ άλλων η καθημερινότητα (ασφαλτοστρώσεις, ύδρευση, αντιπλημμυρικά, φωτισμός), οι υποδομές (αποχέτευση), η κατασκευή νέων σχολείων και αθλητικών χώρων, η ενίσχυση του στόλου απορριμματοφόρων και μηχανημάτων του Δήμου, η κοινωνική πολιτική κλπ.

  Κλείνοντας ο κ.Καλαφατέλης δήλωσε περήφανος για τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί ενώ απηύθυνε κάλεσμα στην αντιπολίτευση για συνεργασία, με σκοπό το καλό του Δήμου και των πολιτών.

  «Στη συζήτηση του περσινού Προϋπολογισμού είχα πει ότι η διοίκησή μας παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τα απρόβλεπτα γεγονότα  που είχε να αντιμετωπίσει, άντεξε κι έμεινε όρθια, καταφέρνοντας να βάλει υγιείς και στέρεες βάσεις για τη σταδιακή αλλαγή και το μετασχηματισμό του Δήμου Διονύσου, σε ένα σύγχρονο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με έργα και υποδομές.  Φέτος, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τα σημαντικά έργα τα οποία περιλαμβάνονται μέσα στο φετινό προϋπολογισμό, είμαι περήφανος για τα αποτελέσματα που έχουμε πετύχει, τα οποία οφείλονται στην επιμονή μας και τις πάρα πολλές ώρες δουλειάς. Όποιος δουλεύει παράγει, ακόμη και με λάθη. Μπορώ όμως να κοιτάξω στα μάτια τους πολίτες και να τους πω ότι υπάρχουν απτά θετικά αποτελέσματα. Ο αγώνας μας το επόμενο χρονικό διάστημα θα εστιάσει στη βελτίωση της καθημερινότητας όπου εξακολουθούν και υπάρχουν προβλήματα, τα οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε.

  Θα ήθελα κλείνοντας την παρέμβασή μου να απευθυνθώ όπως και πέρυσι στους επικεφαλής και τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας.

  Ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές μας, πολιτικές ή άλλες, τόσο εμείς ως διοίκηση όσο κι εσείς όμως ως αντιπολίτευση, έχουμε σημαντική ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μας κι ακόμη περισσότερο στις επόμενες γενιές. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να ομονοούμε σε μερικά βασικά ζητήματα. Ακόμη να συμφωνήσουμε και να πάμε όλοι μαζί όπου επιβάλλεται για το καλό του Δήμου.  Μπορούμε να διαφωνούμε, ακόμη και έντονα κάποιες φορές, στα μεγάλα ζητήματα όμως θα πρέπει να βρούμε κοινό τόπο και να συμφωνούμε όπου είναι εφικτό. Είναι κάτι που το οφείλουμε στους συμπολίτες μας και θα πρέπει ο καθένας μας να αναλάβει τις ευθύνες του».

  Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Γιάννης Τσουδερός, υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός συντάχθηκε μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον, λόγω των μειωμένων πόρων από την κεντρική διοίκηση, το γραφειοκρατικό πλαίσιο που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις αλλά και την υποστελέχωση των υπηρεσιών. Έκανε λόγο για ένα ρεαλιστικό αλλά και αναπτυξιακό προϋπολογισμό, με κοινωνικό πρόσημο που κινείται στα όρια του εφικτού και όχι του επιθυμητού, που αποτυπώνει πραγματικά μεγέθη και ανταποκρίνεται στην ανάγκη αντιμετώπισης της καθημερινότητας χωρίς να υποκαθιστά τις αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους.

  Ακόμη στην τοποθέτησή του ο κ. Τσουδερός επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός σε μια δύσκολη συγκυρία αντιμετωπίζει τα προβλήματα της εποχής καλύπτοντας τις πάγιες ανάγκες του Δήμου αλλά ταυτόχρονα φροντίζει να κάνει πράξη όλα όσα αφορούν στο μέλλον για ένα Δήμο Διονύσου ομορφότερο και δυνατότερο.

  Τέλος ανέφερε ενδιαφέροντα οικονομικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων την αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό κατά 23% αλλά και μείωση των γενικών εξόδων κατά 6,7% που αποδεικνύει και τη χρηστή διαχείριση της διοίκησης.

  Δείτε ΕΔΩ τον προϋπολογισμό εσόδων και ΕΔΩ τον προϋπολογισμό εξόδων για το 2023.
  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ