Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, 2023

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

 • Έργα που αναβαθμίζουν το Δήμο Διονύσου παρουσίασε στον Απολογισμό του ο Δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης

  Έργα Δήμο Διονύσου 2023

  Παρουσία πλήθους κόσμου καθώς και δεκάδων Δημάρχων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτικής, ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης πραγματοποίησε τον Απολογισμό έργου του Δήμου για την περίοδο 2019-2023, τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου, με κεντρικό σύνθημα «Δημιουργούμε αξία για τον τόπο μας».  

  Μεταξύ των προσκεκλημένων ανταποκρίθηκαν μεταξύ άλλων στο κάλεσμα, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, ο π. Υπουργός Ανάπτυξης και Ευρωβουλευτής Χρήστος Φώλιας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής π.Δήμαρχος Πεύκης Παύλος Καμάρας, οι Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Αττικής Νίκος Πέππας, Θανάσης Αυγερινός και Βασίλης Κόκκαλης, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής και Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, οι Δήμαρχοι: Ανδρέας Παχατουρίδης (Περιστερίου), Γιώργος Παππούς (Φυλής), Σπύρος Βρεττός (Αχαρνών), Γιώργος Γιασημάκης (Ωρωπού), Ηρακλείου Αττικής – Νίκος Μπάμπαλος (Ηρακλείου Αττικής), Γιώργος Θωμάκος (Κηφισιάς), Ισίδωρος Μάδης (Παιανίας), ο π.Δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Διονύσου και γειτονικών Δήμων, Εντεταλμένοι σύμβουλοι και εκπρόσωποι Νομικών Προσώπων, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, καθώς και νυν και πρώην Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι.

  Παραβρέθηκαν, επίσης, ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Αγγέλικας, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παντελής Ασπραδάκης, Σοφία Κατσίγιαννη, Σπύρος Βρεττός και Γιάννης Σμέρος, ο υποψήφιος βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Στέλιος Φωτόπουλος καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων όπως η Πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Ανατολικής & Βόρειας Αττικής Βανίτα Σωφρόνη, η Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Διονύσου Ρένια Νικολοπούλου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νεκτάριος Πίλτσης, η Πρόεδρος του συλλόγου «Η Πρόοδος Φλωρεντία Καραβατά κ.α.

  Το Δήμαρχο Διονύσου προσφώνησε η γνωστή ηθοποιός και άμισθη σύμβουλος πολιτισμού του Δήμου Διονύσου, Πέμη Ζούνη.

  Ο κ. Καλαφατέλης αναφέρθηκε αναλυτικά στην ομιλία του στα 22 θετικά βήματα που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας της Δημοτικής Αρχής, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν  τη δυνατότητα να παρακολουθούν την ίδια στιγμή σε video wall, τα αντίστοιχα έργα της παρουσίασης με ηλεκτρονικές κάρτες.

  Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι ο Δήμος Διονύσου εξασφάλισε τη χρηματοδότηση έργων, μελετών και προτάσεων που ξεπερνούν συνολικά τα 106 εκ.ευρώ. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην κατασκευή τριών νέων βιοκλιματικών σχολείων, την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομών, την αποχέτευση ακαθάρτων, την αντιπλημμυρική θωράκιση, την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης, την κατασκευή πολιτιστικού πολυχώρου στο ΤΥΠΕΤ Αγίου Στεφάνου, την ανάπλαση της Δροσιάς, την κατασκευή νέου σταθμού προαστιακού σιδηροδρόμου στο Κρυονέρι, το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, την πολιτική προστασία και την ασφάλεια στις γειτονιές μας, την ανακύκλωση, την αναβάθμιση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία ταρτάν στίβου, το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου, την αναβάθμιση και ψηφιοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών, τη μέριμνα για τους ασθενέστερους, τον πολιτισμό, τη φροντίδα για τα αδέσποτα και  τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

  Ο κ.Καλαφατέλης αναγνώρισε την ίδια στιγμή παραλείψεις και πιθανά και λάθη κατά τη διάρκεια της τετραετίας και υπογράμμισε ότι το στοίχημα της επόμενης θητείας μετά τις υποδομές θα είναι η καθημερινότητα, κάνοντας λόγο για την ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου με τίτλο «Ο πολιτισμός της καθημερινότητας στο Δήμο Διονύσου».

  Επισυνάπτεται ο πλήρης ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ του Δήμου Διονύσου (2019-2023). Πατήστε εδώ για να τον διαβάσετε ή να τον κατεβάσετε

  Ακολουθούν η ομιλία του Δημάρχου Διονύσου καθώς και φωτογραφίες από την εκδήλωση. Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗ

  «Αγαπητές φίλες και φίλοι,

  Συνδημότες του Δήμου Διονύσου,

  Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, που είστε σήμερα εδώ και μας τιμάτε με την παρουσία σας.

  Το 2019, όταν μου δώσατε την ευρεία εντολή να διοικήσω μαζί με τους συνεργάτες μου το Δήμο μας, σας υποσχέθηκα 3 πράγματα:

  Πρώτον: Ότι θα δουλέψουμε για να πάμε μπροστά τον τόπο μας.

  Δεύτερον: Ότι Θα σεβαστούμε τα χρήματά σας και θα τα αξιοποιήσουμε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

  Τρίτον: Ότι Θα χαράξουμε καινούργιους δρόμους ανάπτυξης στο Δήμο μας, για τις νέες γενιές.

  Ήρθε λοιπόν η ώρα, να απολογηθούμε σ’εσάς, ενώπιος ενωπίω.

  Δημόσια και καθαρά, όπως επιβάλει η Δημοκρατία αλλά και η σχέση εμπιστοσύνης που μας συνδέει τόσα χρόνια.

  Μετά από 3,5 χρόνια συνεχούς δράσης και προσπάθειας, από την ημέρα που δώσατε σε μένα και στη δημοτική μας παράταξη την εντολή να διοικήσουμε το Δήμο Διονύσου, κάνουμε απόψε τον απολογισμό μας.

  Σας είχαμε υποσχεθεί ότι θα εργαστούμε για την πρόοδο του τόπου μας και αυτή την εντολή κάναμε πράξη όλο αυτό το διάστημα. Με καθημερινή προσπάθεια. Με αφοσίωση και επιμονή.

  Τα προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πολλά και σοβαρά.

  Στη διάρκεια της θητείας μας, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις.

  Κανείς δεν ξεχνά και δεν πρέπει να ξεχάσει, ότι αυτή η θητεία σημαδεύτηκε από μεγάλες πυρκαγιές, που γονάτισαν τους πολίτες, κατέστρεψαν το περιβάλλον και μας εξάντλησαν.

  Κανείς δεν ξεχνά, ότι η πανδημία του κορωνοϊού, τα προηγούμενα χρόνια, κλείδωσε  τις ζωές μας μέσα στα σπίτια μας, εξουθένωσε  τις υποδομές μας, δυσκόλεψε τη διοίκηση και άλλαξε αναγκαστικά τα σχέδιά μας.

  Κανείς δεν ξεχνά, ότι μας βρήκαν δύο απανωτές θεομηνίες, η «Μήδεια» και η «Ελπίδα», οι οποίες ανέδειξαν τα μεγάλα χρόνια δομικά προβλήματα διοίκησης, την έλλειψη μέσων και προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα προκάλεσαν και τεράστιες ζημιές στις υποδομές του Δήμου.

  Και βέβαια υπάρχει και η ενεργειακή κρίση, η οποία επιβάρυνε τη λειτουργία μας.

  Πέρα από τις έκτακτες καταστάσεις, κληθήκαμε επίσης να διαχειριστούμε και μια σειρά από χρόνια προβλήματα, που κληρονομήσαμε από το παρελθόν, όπως για παράδειγμα η ανυπαρξία ώριμων μελετών και τα ζητήματα χωροταξικής και πολεοδομικής οργάνωσης.

  Παράλληλα, είχαμε και τα σοβαρά εμπόδια που δημιούργησε η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής στη διοίκηση του Δήμου. Με μια αντιπολίτευση η οποία, σχεδόν στο σύνολό της, επέδειξε μειωμένη υπευθυνότητα, μια αντιπολίτευση που δυστυχώς επέλεξε να εκμεταλλευθεί την κατάσταση. Καθυστερώντας αποφάσεις και υπονομεύοντας ουσιαστικά σημαντικά έργα και δράσεις, με προφανή στόχο να αποκομίσει πρόσκαιρα μικροκομματικά οφέλη…

  Αγαπητοί συνδημότες,

  Κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει τι παραλάβαμε το 2019, για να μπορεί έτσι να έχει μια πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα. Προκειμένου να μας κρίνει πολύ αυστηρά μεν, αλλά και δίκαια.

  Παραλάβαμε ένα Δήμο αποδιοργανωμένο, χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτες, χωρίς έστω και ένα σοβαρό έργο σε εξέλιξη.

  Παραλάβαμε ένα Δήμο διοικητικά ανεπαρκή, σε πλήρη στασιμότητα σε όλους τους τομείς.

  Αυτό κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να το αποσιωπήσει ή να το κρύψει.

  Ακόμη και εκείνοι που οδήγησαν σε απαξίωση το Δήμο μας και μας κουνούν σήμερα το δάκτυλο, γνωρίζουν την αλήθεια.

  Εμείς φορώντας μάσκες, με το προσωπικό στα σπίτια του, χωρίς μέσα, τρέχαμε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε, ακραία καιρικά και υγειονομικά φαινόμενα, που δεν είχαμε ξαναζήσει.

  Όλα αυτά τα προβλήματα -τόσο τα χρόνια, όσο και τα έκτακτα- έκαναν σαφώς τη δουλειά μας πολύ πιο δύσκολη.

  Όμως ούτε στιγμή δεν μας πτόησαν. Δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ τις δυσκολίες ως άλλοθι, ούτε ως δικαιολογία.

  Σήμερα 3,5 χρόνια μετά, ο Δήμος Διονύσου είναι όρθιος και έτοιμος να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία και με σιγουριά.

  Οι συνεργάτες μου κι εγώ, με παραλείψεις ή και λάθη κάποιες φορές, κάναμε ότι ήταν δυνατόν για να παραμείνουμε συνεπείς προς τους δημότες.

  Και απόψε, ήρθε η στιγμή να ανοίξουμε ενώπιον των μοναδικών κριτών μας, των πολιτών, τα χαρτιά μας και την καρδιά μας.

  Προσωπικά νιώθω πολύ περήφανος γιατί τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου κάναμε το χρέος μας.

  Ναι, μπορούσαμε περισσότερα.

  Ναι, χάσαμε στην διαδρομή κομμάτια από την καθημερινότητα και κάποιους τους πικράναμε.

  Ναι κάναμε και λάθη.

  Αν είμαστε μία καλή ή κακή δημοτική αρχή, θα το κρίνετε εσείς. Εσείς θα αποφασίσετε, αν θα ανανεώσετε την εμπιστοσύνη σας προς εμάς, για να συνεχίσουμε να σας υπηρετούμε.

  Αγαπημένοι φίλοι και συνδημότες,

  Είμαι και είμαστε εδώ, για κάνουμε μαζί τον απολογισμό μας.

  Από αυτά που σας υποσχεθήκαμε το 2019, όταν μας εμπιστευθήκατε, τι κάναμε;

  Θα πω ότι μπορώ να σας κοιτώ όλους στα μάτια για τα 3,5 αυτά χρόνια.

  Σας υποσχέθηκα ότι θα δουλέψω.

  Και το έκανα! Δεν υπάρχει ούτε ένας δημότης που να θεωρεί ότι η θητεία Καλαφατέλη, πέρασε χαλαρά και αδιάφορα.

  Δουλέψαμε όλοι πολύ, νυχθημερόν, και αυτό τουλάχιστον πρέπει να μας το αναγνωρίσετε.

  Άρα την πρώτη δέσμευση του ’19 την τηρήσαμε στο απόλυτο.

  Σας υποσχέθηκα ότι θα σεβαστούμε και θα αξιοποιήσουμε τα χρήματα σας.

  Και το κάναμε! Ούτε ένας δημότης, ακόμα και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, παρά την «καραμέλα» των δήθεν απευθείας αναθέσεων που μονότονα επαναλαμβάνουν, δεν έχουν να πουν το παραμικρό, για την οικονομική μας διαχείριση.

  Ακόμα και την προηγούμενη Πέμπτη στο Δημοτικό Συμβούλιο, κανείς δεν αμφισβήτησε επί της ουσίας τη συνέπεια, την εντιμότητά μας και την χρηστή διαχείριση.

  Άρα και την δεύτερη δέσμευση την τηρήσαμε στο απόλυτο.

  Με καθαρά χέρια ήρθαμε στον Δήμο και με καθαρά χέρια παραμένουμε και σήμερα.

  Σας υποσχεθήκαμε ότι θα αναπτύξουμε το Δήμο μας και θα ανοίξουμε νέους δρόμους στο μέλλον, για τα παιδιά μας.

  Το κάναμε! Απόψε θα μιλήσουμε με νούμερα, τα οποία υπάρχουν και στο έντυπο απολογισμού που θα πάρετε στα χέρια σας.

  Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι καταφέραμε με καθημερινή σκληρή δουλειά να φέρουμε στα ταμεία του δήμου 106 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα για έργα υποδομών που βελτιώνουν τη ζωή όλων μας και πάνε μπροστά το Δήμο μας.

  106 εκατομμύρια από προγράμματα, που εγκρίθηκαν και είναι πλέον στα χέρια μας, για να φτιάξουμε, αποχετευτικά, δρόμους, σχολεία, υποδομές για να προστατεύσουμε το περιβάλλον.

  106 εκατομμύρια ευρώ, που με ιδρώτα και κόπο εξασφαλίσαμε, λεφτά που ούτε στα όνειρα μας δεν υπήρχαν.

  106 εκατομμύρια ευρώ, που εγγυώνται μία καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους μας.

  Άρα και η Τρίτη δέσμευση μας τηρήθηκε.

  Για αυτό μπορώ και σας κοιτώ σήμερα στα μάτια.

  Για αυτό μπορούμε σήμερα να σταθούμε απέναντί σας.

  Γιατί δουλέψαμε πολύ, σεβαστήκαμε τα χρήματά σας, και σας παραδίδουμε σήμερα 106 εκατομμύρια για να δημιουργήσουμε το Διόνυσο των ονείρων μας.

  Δεν τα κάναμε βέβαια όλα τέλεια, το είπα και πριν. Υπάρχουν πολλά που δεν προλάβαμε ακόμη να κάνουμε, υπάρχουν συμπολίτες μας που νιώθουν ότι δεν τους προσέξαμε αρκετά, τουλάχιστον στο βαθμό που θα ήθελαν.

  Το αναγνωρίζουμε, τους ζητάμε συγνώμη και είμαστε εδώ και για αυτούς.

  Αυτό το έργο είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε απόψε.

  Να παρουσιάσουμε τα θετικά βήματα που έγιναν στη διάρκεια αυτής της τετραετίας.

  Αλλά κι αυτά που έχουμε δρομολογήσει και σχεδιάσει, δημιουργώντας τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο.

  Θα μου επιτρέψετε να σας παρουσιάσω, όσο πιο περιληπτικά γίνεται, τα 22 πιο σημαντικά βήματά μας κατά την παρούσα τετραετία, για να δείτε με τα μάτια σας, ότι ίσως έχουμε κι εμείς οι ίδιοι αδικήσει τον αγώνα μας και δεν έχουμε κάνει γνωστά τα έργα στους συμπολίτες μας.

  Σε πρώτη προτεραιότητα θέσαμε τη μόρφωση των παιδιών μας. Εργαστήκαμε για να εξασφαλίσουμε νέα, ασφαλέστερα σχολικά κτίρια και σύγχρονο εξοπλισμό, για να διευκολύνουμε την εκπαιδευτική διαδικασία.

  Κατασκευάζουμε, για πρώτη φορά, τρία σύγχρονα βιοκλιματικά σχολεία:

  • Το νέο Γυμνάσιο – Λύκειο Διονύσου
  • Το νέο Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου
  • Το νέο ΕΠΑΛ Διονύσου στον Κόμβο Αγίου Στεφάνου

  Ολοκληρώσαμε:

  • την ενσύρματη δικτύωση όλων των Γυμνασίων και Λυκείων,
  • τη μελέτη πυροπροστασίας σε όλα τα σχολεία
  • την ενεργειακή αναβάθμιση των Γυμνασίων σε Άνοιξη και Δροσιά.

  Συνεχίζουμε το πρόγραμμα συντήρησης, επισκευής και αναβάθμισης όλων των σχολείων, καθώς και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

  Εξασφαλίσαμε 300.000€ για την ανακατασκευή των αύλειων χώρων των νηπιαγωγείων μας μέσω του Πράσινου Ταμείου.

  Και διεκδικούμε χρηματοδότηση για νέα έργα:

  • νέες αίθουσες στο Δημοτικό Σχολείο Σταμάτας
  • αντισεισμική προστασία των σχολικών κτιρίων,
  • απόκτηση εξοπλισμού ρομποτικής για όλα τα σχολεία
  • ανέγερση νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού.

  Παράλληλα με την αναβάθμιση των υποδομών, δώσαμε έμφαση στη στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους, με δομές όπως:

  • Τα Κοινωνικά Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και -για πρώτη φορά- Ξένων Γλωσσών.
  • Τη Μουσική Σχολή Διονύσου.
  • Και βέβαια το Summer Camp, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 2.000 παιδιά.

  Διευκολύνουμε, επίσης, την καθημερινότητα των φοιτητών μας, με τη Δημοτική Φοιτητική Συγκοινωνία, την οποία επεκτείναμε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μετακίνησή τους προς τα πανεπιστήμια του κέντρου.

  Με το πρόγραμμα «Πάμε Πακέτο» που δημιουργήσαμε, παρέχουμε σε μηνιαία βάση τρόφιμα και προϊόντα πρώτης ανάγκης σε πρωτοετείς φοιτητές.

  Και για το επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε νέες πρωτοβουλίες για τους νέους, όπως είναι η δημιουργία χώρου για δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο τους, αλλά και η διοργάνωση δράσεων ψυχαγωγίας, πολιτισμού και αθλητισμού.

  Ένας από τους σημαντικότερους τομείς προτεραιότητας ήταν ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης, ένα ζήτημα που πονάει όλους τους κατοίκους του Δήμου μας.

  Επιδιώξαμε να αναβαθμίσουμε το παλιό, προβληματικό εδώ και δεκαετίες δίκτυο. Να δώσουμε τέλος στις συνεχείς βλάβες και στην ταλαιπωρία των πολιτών.

  Για το σκοπό αυτό:

  • Δημοπρατήσαμε τη σύνταξη MasterPlan για το δίκτυο ύδρευσης.
  • Αντικαταστήσαμε προβληματικά τμήματα του δικτύου: για παράδειγμα στο ΤΥΠΕΤ Αγίου Στεφάνου, στη Λεωφόρο Καΐρη στο Διόνυσο κ.λπ.
  • Επισκευάσαμε, επίσης, δεκάδες αντλιοστάσια και δεξαμενές που είχαν αφεθεί χωρίς επίβλεψη και συντήρηση τα προηγούμενα χρόνια. Προμηθευτήκαμε γεννήτριες και παράλληλα τοποθετήσαμε μεταγωγικούς διακόπτες με δυνατότητα προσαρμογής γεννητριών, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη συνεχή λειτουργία των αντλιοστασίων στην περίπτωση έκτακτου συμβάντος ή θεομηνίας. 
  • Υπογράψαμε σύμβαση και ήδη ξεκίνησε έργο ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, για την Αναβάθμιση και Βελτίωση των Υποδομών Ύδρευσης στις περιοχές Αναγέννησης Διονύσου, Αγίου Στεφάνου, Κρυονερίου και Σταμάτας, η οποία θα συνδεθεί για πρώτη φορά με την ΕΥΔΑΠ.
  • Ολοκληρώσαμε την τοποθέτηση 12.000 ηλεκτρονικών υδρομετρητών και διεκδικούμε χρηματοδότηση για άλλους 8.500.
  • Προχωρούμε το έργο για τη λειτουργία συστήματος τηλε-ελέγχου – τηλεχειρισμού και μείωσης διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης.

  Επείγουσα προτεραιότητά μας ήταν από την πρώτη στιγμή η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου αποχέτευσης σε όλο το Δήμο. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τον πολίτη.

  Παρά τις δυσκολίες και την άνοδο του κόστους των έργων λόγω της ενεργειακής κρίσης, καταφέραμε να σημειώσουμε εμφανή πρόοδο. Σήμερα:

  • Έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 82% του έργου για το Δίκτυο Αποχέτευσης που εκτελείται στο σύνολο των Δημοτικών Κοινοτήτων, από 38% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό ολοκλήρωσης όταν αναλάβαμε τη διοίκηση στα τέλη του 2019.
  • Έχει ολοκληρωθεί το 37% του έργου για το Δίκτυο Αποχέτευσης στη Δ.Κ. Δροσιάς
  • Ολοκληρώθηκε, μετά από επίμονες προσπάθειές μας, η οριστική μελέτη για τα δίκτυα αποχέτευσης Αγίου Στεφάνου, Ραπεντώσας και Πευκοφύτου, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 43.376.000 € και αναμένουμε τη δημοπράτησή του τους επόμενους μήνες. 
  • Υπογράφουμε σύντομα νέα σύμβαση έργου ύψους 6,5 περίπου εκατ. €, για τα δίκτυα αποχέτευσης Αγίας Παρασκευής – Φασίδερι – Αγίων Αγγέλων Άνοιξης.

  Επίσης, με τις παρεμβάσεις που δρομολογήσαμε σε όλους τους οικισμούς,  επιλύουμε οριστικά το πρόβλημα της αποχέτευσης σε όλες τις εντός σχεδίου περιοχές του Δήμου μας.

  Από την πρώτη μέρα, επίσης, εργαστήκαμε για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας από πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα.

  Μέχρι τώρα:

  • Μετά από μεγάλο αγώνα και συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλαμε, ολοκληρώσαμε όλες τις μελέτες για το απαραίτητο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της Λεωφόρου Δροσιάς – Σταμάτας. Αναμένονται πλέον οι απαλλοτριώσεις και η έναρξη του έργου. Αναφορικά με το συγκεκριμένο έργο, να πω μόνο ότι οι μειοψηφίες προσπάθησαν να αλλάξουν την τελευταία στιγμή την όδευσή του, για το συμφέρον ενός και μόνο  συμπολίτη μας ιδιοκτήτη, αν και γνώριζαν πολύ καλά ότι αυτό θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις ή ακόμη και σε απώλεια της χρηματοδότησης. Το γιατί το έκαναν αυτό, ασφαλώς το γνωρίζουν οι ίδιοι.
  • Ολοκληρώθηκε το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στην οδό Αμυγδαλέας, στην Άνοιξη.
  • Ολοκληρώθηκε το αντιπλημμυρικό έργο στο ρέμα Βρυσάκι Αγίου Στεφάνου.
  • Υλοποιήθηκε το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης στο Κρυονέρι.
  • Προχωρά η μελέτη ολοκλήρωσης των αντιπλημμυρικών έργων στη Δροσιά.
  • Εξετάζουμε μελέτες για παρεμβάσεις σε 6 ρέματα του Δήμου.

  Ένας ιδιαίτερα σημαντικός τομέας δράσης ήταν και η βελτίωση του προβληματικού οδικού δικτύου της περιοχής μας, συνολικού μήκους άνω των 500 χιλιομέτρων.

  Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, εξασφαλίσαμε, πέρα από ίδιους πόρους, χρηματοδότηση για την υλοποίηση σημαντικών έργων αναβάθμισης του οδικού δικτύου, που θα συνεχιστούν και στο επόμενο διάστημα.

  Ειδικότερα, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη:

  • Έργο ύψους 5 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή των οδοστρωμάτων σε όλο το Δήμο
  • Και έργο ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το ΥΠΕΣ, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την προστασία κατοικιών από την εισροή ομβρίων.
  • Ολοκληρώσαμε μελέτη για έργο ασφαλτόστρωσης 3,7 εκ.ευρώ στις Δημοτικές Κοινότητες Αγίου Στεφάνου, Άνοιξης και Σταμάτας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής.
  • Και αναμένουμε την έγκριση μελέτης για το έργο βελτίωσης της Λεωφόρου Μαραθώνος – Χελμού – Κρυονερίου, από το Ζάννειο μέχρι την Εθνική οδό. 

  Ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της προσπάθειάς μας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αφορά τη βελτίωση της αισθητικής και της λειτουργικότητας της πόλης μας.

  Με αυτό το σκοπό, υλοποιούμε σε κάθε γειτονιά έργα ανάπλασης και παρεμβάσεις, που αναβαθμίζουν την εικόνα του Δήμου μας, αλλά και την καθημερινότητά μας.

  Συγκεκριμένα:

  • Δημιουργούμε 5 «πάρκα τσέπης» στον Άγιο Στέφανο, το Διόνυσο, τη Σταμάτα και το Κρυονέρι.
  • Υλοποιούμε 5 άμεσα έργα κυκλοφοριακής διαμόρφωσης και βελτίωσης δημοσίων χώρων στάθμευσης στη Δροσιά, τον Άγιο Στέφανο, καθώς και στη συμβολή των οδών Κρυονερίου και Ελευθερίου Βενιζέλου.
  • Προωθούμε μελέτη για την ανάπλαση της Δ.Κ. Αγίου Στεφάνου και διεκδικούμε τη χρηματοδότηση του έργου. 

  Επίσης, είμαστε στο στάδιο της δημοπράτησης για δύο ακόμη μεγάλα και εμβληματικά έργα:

  • Έργο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην ΤΥΠΕΤ στον Άγιο Στέφανο – το οποίο επιδιώκουμε να γίνει πολιτιστικός πολυχώρος.
  • Έργο 6,9 εκατ. ευρώ για τη Βιοκλιματική Ανάπλαση Κοινόχρηστων Χώρων στη Δροσιά. 

  Συνεχίζω με έναν τομέα δράσης που αφορά άμεσα πολλούς συμπολίτες μας, αυτό του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

  Είναι γνωστό ότι στο Δήμο μας αντιμετωπίζουμε σύνθετα χωροταξικά ζητήματα, σε συνδυασμό και με το δασικό πρόβλημα.

  Και αυτά προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε: με υπευθυνότητα και με γνώση του οριστικοποιημένου πλέον θεσμικού πλαισίου. Με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και με σαφή στόχευση.

  Αυτό που επιδιώκουμε είναι:

  • Να δώσουμε τέλος στην ανασφάλεια δικαίου
  • Να επιτραπεί η αξιοποίηση και η εξασφάλιση των περιουσιών των δημοτών μας.
  • Να διασφαλίσουμε τη σωστή χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση των περιοχών μας.

  Μέχρι σήμερα, έχουμε καταφέρει αρκετά:

  • Είμαστε από τους πρώτους Δήμους που εντάχθηκαν στη διαδικασία προκήρυξης της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου
  • Μεριμνήσαμε και κατευθύναμε σωστά τους συμπολίτες μας, σε ζητήματα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών.
  • Προωθούμε μελέτη για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων.
  • Πετύχαμε να αποκτήσει η Ροδόπολη Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και να απελευθερωθεί η έκδοση οικοδομικών αδειών.
  • Προωθούμε μελέτη επέκτασης του Ρ.Σ. Κρυονερίου και τροποποιήσεις στα Ρ.Σ. Διονύσου και Αγίου Στεφάνου. 

  Παράλληλα, αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε τη δημοτική περιουσία, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί, επιτέλους, προς όφελος των δημοτών.

  Όταν λειτούργησε το Κτηματολόγιο υπήρχαν δημοτικά ακίνητα που είτε δεν μας είχαν αποδοθεί καθόλου, είτε μόνο κατά ένα τμήμα τους.

  Αυτό σημαίνει ότι, για να τα εξασφαλίσουμε, έπρεπε μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες να ασκήσουμε τα κατάλληλα διοικητικά και ένδικα μέσα.

  Συγκροτήσαμε φακέλους με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και απευθυνθήκαμε σε εξειδικευμένο νομικό γραφείο.

  Σήμερα διεκδικούμε 400 στρέμματα ακινήτων στο Διόνυσο και έπονται αντίστοιχες κινήσεις στις υπόλοιπες κοινότητες.

  Φίλες και φίλοι,

  Από την αρχή της θητείας μας, θέσαμε ως κεντρικό στόχο την αναβάθμιση των δημοσίων υποδομών, που εξυπηρετούν τους κατοίκους του Δήμου μας.

  Όλο αυτό το διάστημα, εστιάσαμε σε συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες διεκδικήσεις από την Πολιτεία.

  Και μέχρι τώρα έχουμε πετύχει σημαντικές αποφάσεις. Μεταξύ αυτών είναι:

  • Η κατασκευή δεύτερου σταθμού προαστιακού σιδηροδρόμου στην περιοχή του Κρυονερίου. Ο συγκεκριμένος σταθμός έχει συνολικό προϋπολογισμό 5,88 εκ. ευρώ και θα αμβλύνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην περιοχή μας.
  • Ακόμη, η συμμετοχή του Δήμου μας στο σχέδιο για την αξιοποίηση της έκτασης στο Τατόι
  • Και βέβαια, η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ικαρίου στη Ραπεντώσα. 

  Ξεκίνησε από το ΥΠΕΝ και θα συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα, το μεγάλο έργο υπογειοποίησης του εναερίου ηλεκτρικού δικτύου. Το συγκεκριμένο έργο θα αποτρέψει τις συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης σε κατοικίες κι επιχειρήσεις του Δήμου μας, λόγω των καιρικών φαινομένων.

  Επίσης, σύντομα αναμένουμε να ενταχθεί ο Δήμος μας στο πρόγραμμα κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου.

  Δεν σταματάμε, παράλληλα, να διεκδικούμε νέα έργα και παρεμβάσεις.

  Προωθούμε την αγορά διπλανού χώρου στο Δημοτικό Κοιμητήριο στο Μπισμπίρι, όπως επίσης χώρου για νέο αμαξοστάσιο και κτιρίου για τη στέγαση του νέου Δημαρχείου.

  Και βεβαίως, διεκδικούμε άμεσα λύσεις στα ζητήματα ασφάλειας, που προκύπτουν από τις γραμμές του ΟΣΕ στον Άγιο Στέφανο.

  Αγωνιζόμαστε – μεταξύ άλλων – για την υπογειοποίηση τψν γραμμών, για τη διαπλάτυνση της ανισόπεδης γέφυρας του ΟΣΕ, αλλά και την κατασκευή υπόγειας διάβασης στον Άγιο Στέφανο.

  Ζητάμε σεβασμό στην περιοχή και στους κατοίκους της.

  Ζητάμε συγκεκριμένα έργα, για να ενισχυθεί η ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων και πεζών.

  Επίσης διεκδικούμε τον εξωραϊσμό και την αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων και των χώρων γύρω από το σταθμό.

  Οι διεκδικήσεις μας δεν σταματούν εδώ.

  Είναι γνωστό ότι έχουμε ζητήσει τη μείωση των αντικειμενικών αξιών σε όλες τις περιοχές του Δήμου μας.

  Αγωνιστήκαμε, παράλληλα, για τη μη εγκατάσταση λατομείων στο Πεντελικό, επιτυγχάνοντας θετικά αποτελέσματα. Παρά τις «Κασσάνδρες» και τους κινδυνολόγους, εξασφαλίσαμε τη ρητή κυβερνητική δέσμευση από τους αρμόδιους υπουργούς, ότι όχι μόνο δεν θα μπουν νέα λατομεία στην περιοχή μας, αλλά παράλληλα ότι θα προχωρήσει η αξιοποίηση του Πεντελικού Όρους για πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες κοινωφελείς δράσεις.

  Και συνεργαζόμαστε ασφαλώς με το Δήμο Κηφισιάς, για να αποτρέψουμε την εγκατάσταση νέων διοδίων στις περιοχές μας. 

  Βασικό μας μέλημα υπήρξε, επίσης, η προστασία του περιβάλλοντος.

  Επενδύσαμε γι’ αυτό σε δράσεις που μειώνουν το ανθρακικό μας αποτύπωμα,  αλλά και σε έργα που αναβαθμίζουν και προστατεύουν τον πράσινο χαρακτήρα της πόλης μας.

  Σήμερα:

  • Είναι στη φάση της δημοπράτησης έργο για τη βελτίωση της διαχείρισης ενέργειας και την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών (ΑΠΕ) στις εγκαταστάσεις του Δήμου μας.
  • Προωθούμε τη δημιουργία πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών μήκους άνω των 200 χιλιομέτρων.
  • Προωθούμε επίσης:
   • Έργο 1 εκατ. ευρώ για διαμορφώσεις και αναπλάσεις χώρων πρασίνου στη Ροδόπολη.
   • Την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων και φορτιστών, ποσού 1,2 εκ. ευρώ.
   • Καθώς και σύστημα ηλεκτρικών ποδηλάτων μέσω της βιώσιμης κινητικότητας. 
  • Έχουμε κάνει δενδροφυτεύσεις στον Άγιο Στέφανο, στο Κρυονέρι, στη Ροδόπολη και στη Σταμάτα.
  • Συνεχίζουμε με φύτευση 35.000 δέντρων στην Αγία Τριάδα στον Άγιο Στέφανο.
  • Επιδιώκουμε, παρά τα εμπόδια της αντιπολίτευσης, την αναβάθμιση του οδοφωτισμού,  μέσω της εγκατάστασης φωτιστικών σωμάτων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, με δυνατότητα για εφαρμογές smartcities. 

  Η προσπάθεια για έναν όμορφο και βιώσιμο Δήμο απαιτεί, βεβαίως, καθημερινή μάχη για την καθαριότητα.

  Μια μάχη που τη δίνουμε, αλλά δεν είναι εύκολη. Αφενός γιατί ο δήμος μας καταλαμβάνει μεγάλη έκταση και αφετέρου γιατί έχουμε ακόμα ελλείψεις σε αναγκαίο προσωπικό.

  Παρ’ όλα αυτά, προσπαθούμε καθημερινά, μαζί με τους εργαζομένους στην υπηρεσία καθαριότητας.

  • Έχουμε ανανεώσει το στόλο μας με 18 νέα οχήματα και μηχανήματα καθαριότητας
  • Έχουμε προμηθευτεί νέους κάδους
  • Καθορίσαμε γωνιές και πολυκέντρα ανακύκλωσης στις γειτονιές
  • Τοποθετήσαμε συστήματα υπόγειας αποθήκευσης
  • Αναπτύσσουμε δίκτυο για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων
  • Παρέχουμε υπηρεσία δωρεάν τοποθέτησης κάδων για τα συγκεκριμένα απόβλητα.
  • Απομακρύναμε πάνω από 240 εγκαταλελειμμένα οχήματα από όλες τις Δημοτικές Κοινότητες.

  Σαφώς αναγνωρίζουμε ότι ακόμη υπάρχουν προβλήματα. Ξέρουμε ότι στον τομέα της καθαριότητας, μπορούμε να τα πάμε καλύτερα. Και αυτό θα κάνουμε.

  Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε.
  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ