Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, 2023

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

 • Επιτυχημένη η εκδήλωση της παράταξης «ΕΥΠΟΛΙΣ – Συνεργασία δημοτών Διονύσου» για την παρουσίαση του βιβλίου «Ό,τι αγαπάμε δεν πεθαίνει…» 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

  εκδήλωση «ΕΥΠΟΛΙΣ - Συνεργασία δημοτών Διονύσου» παρουσίαση βιβλίου

  Πλήθος κόσμου βρέθηκε την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, στην εκδήλωση της παράταξης «ΕΥΠΟΛΙΣ – Συνεργασία Δημοτών Διονύσου», και των εκδόσεων «Αρχονταρίκι» αφιέρωμα στην Μικρασιατική Καταστροφή, με παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Παπαθανασόπουλου, με τίτλο «ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ-Το δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας (1914-1922)», που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου.

  ✴️ Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Πρωτ. Χρυσοβαλάντης Θεοδώρου, ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Εύπολις και υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Διονύσου Κωστής Κουριδάκης και ο Δημοσιογράφος-Συγγραφέας Γεώργιος Παπαθανασόπουλος παρουσίασαν, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ένα ξεχωριστό βιβλίο. Ο επικεφαλής των εκδόσεων «Αρχονταρίκι», Νίκος Δ. Σαμπαζιώτης, συντόνισε με ιδιαίτερη επιτυχία την εκδήλωση.

  ℹ️ Στην παρουσίαση του βιβλίου, παρέστησαν οι βουλευτές της ΝΔ, Γ. Βλάχος, Β. Οικονόμου, η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ, Βάσω Κόλλια και ο πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Τ. Καρασαρλής.

  ℹ️ Εντυπωσιακή και ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η προσέλευση των συνδημοτών μας των οποίων η παρουσία έδειξε για άλλη μια φορά την συμπαράσταση στην παράταξή μας αλλά και τη μεγάλη ευαισθησία τους για τις αλησμόνητες πατρίδες, αφού όπως τονίζει και ο συγγραφέας «οι πατρίδες δεν χάθηκαν γιατί μέσα από τη ψυχή μας ό,τι αγαπάμε δεν πεθαίνει».

  ✅ Κατά τη διάρκεια των αφηγήσεων, ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Πρωτ. Χρυσοβαλάντης Θεοδώρου ανέφερε το σημαντικό ρόλο της εκκλησίας και των απλών κληρικών, αλλά, κυρίως, ζώσες μαρτυρίες συγγενών του συγγραφέα, ιδιαίτερα του παππού του παπα-Γιώργη το έργο του οποίου ενέπνεε αγάπη, σύμπνοια και αλληλεγγύη με τη βοήθειά του να δίνεται απλόχερα ακόμη και στους τούρκους συνανθρώπους του.

  ✅ Η Εκκλησία ήταν ο κύριος παράγοντας συνέχειας του Ελληνισμού. Υπήρξε μια αξιοθαύμαστη ενότητα και συνεργασία κλήρου και λαού, που οδήγησε στο θαύμα της επιβίωσης και της ανάπτυξης των Ελλήνων στη Μικρά Ασία.

  ✅Ο Επικεφαλής της ΔΠ Εύπολις, Κωστής Κουριδάκης, υπογράμμισε επίκαιρα αποσπάσματα του βιβλίου:

  «Προσεύχομαι οι πολιτικοί μας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να σταματήσουν τον διχασμό του λαού και να δράσουν όλοι μαζί προς ωφέλεια όλων των Ελλήνων»

  «Δεν είναι μόνο οι πολιτικοί που διχάζουν το λαό. Κι εμείς οι κληρικοί, πολλές φορές δεν είμαστε υποδείγματα αγάπης και ενότητας και το σαράκι του διχασμού έτρωγε τις σάρκες του Ελληνισμού και συνεχίζει να τις τρώει καθώς μας αρέσει να αναζητούμε διαρκώς αφορμή να διαφωνούμε…», «… οι Ελλαδίτες συμπατριώτες μας πάσχουν από την επάρατη ενδημική τους αρρώστια, τον εθνοκτόνο διχασμό».

  Η συγκίνηση όλων έφτασε στο αποκορύφωμα όταν πήρε τον λόγο ο Συγγραφέας, Γιώργος Παπαθανασόπουλος. «Είπα να συγκεντρώσω αδιάσειστα στοιχεία και να κάνω βιβλίο για να μη χαθούν μετά τον θάνατό μου και να μείνουν παρακαταθήκη ζωής και μνήμης των παιδιών και των εγγονών μου και, γενικότερα, των Μικρασιατών».

  ✅ Ο συγγραφέας, με το λογοτεχνικό του ταλέντο, μας παραδίδει ένα συγκλονιστικό ιστορικό βιβλίο, εθνική συνεισφορά θα μπορούσαμε να πούμε. Κρατάει άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού και διαφυλάσσει την αγάπη για τις αλησμόνητες πατρίδες!

  ➡️Η δημοτική παράταξη Εύπολις αντλεί διδάγματα από τον πόνο του ξεριζωμού και την καταστροφή της Σμύρνης, αλλά και πολλών άλλων περιοχών της Μ. Ασίας όπου άνθησε ο ελληνισμός και ο πολιτισμός. Μεταφέρει δε τα διδάγματα αυτά στους κατοίκους του Διονύσου, σε μια προσπάθεια να τονίσει την ανάγκη κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, προστασίας της φύσης, της ζωής και της περιουσίας όλων. Καλεί σε ενότητα και επαγρύπνηση για το κοινό όφελος, για μια καθημερινότητα ανθρώπινη και ποιοτική.

  Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες!
  Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies. View more
  ΟΚ