Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Παρουσίαση του βιβλίου «Πορφυρός Λύκος» από τον δημοσιογράφο και ερευνητή Πέτρο Κασιμάτη στη Δροσιά

Παρουσίαση Βιβλίου εικόνα

Μια συγκλονιστική υπόθεση κατασκοπείας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου περιγράφει στο νέο του βιβλίο ο δημοσιογράφος και ερευνητής Πέτρος Κασιμάτης, με την ονομασία «Πορφυρός Λύκος», των εκδόσεων Λιβάνη, το οποίο παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς την Τετάρτη 12/2.

Ο «Πορφυρός Λύκος», με το πραγματικό όνομα Χανς Ρίγκλερ και την κωδική ονομασία «147», φτάνει στην Αθήνα το 1937, πριν ξεσπάσει ο Β′ Παγκόσμιος πόλεμος, εμφανιζόμενος ως Άγγλος κινηματογραφιστής και ζωγράφος. Στην πραγματικότητα είναι ο πιο ικανός Γερμανός κατάσκοπος που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, λαμβάνει απευθείας εντολές από τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών του Γ′ Ράιχ και λογοδοτεί ακόμη και στον ίδιο τον Χίτλερ. Μιλά επτά γλώσσες, είναι δαιμόνιος και έχει κάνει πλαστικές επεμβάσεις στο πρόσωπο. Η ονομασία «Πορφυρός Λύκος» προήλθε εξαιτίας ενός κόκκινου φουλαριού που συνήθιζε να φοράει.

Για το ενδιαφέρον βιβλίο μίλησαν ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, ο Δρ. Κοινωνιολογίας του Παντείου Δημήτρης Σταθακόπουλος, η δημοσιογράφος Κατερίνα Ξυδάκη και ο συγγραφέας Πέτρος Κασιμάτης, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός Τζένη Σακοράφα.

Την εκδήλωση συντόνισε η Κέλλυ Σταμούλη, δικηγόρος και κόρη του αείμνηστου νομάρχη Βοιωτίας, ευρωβουλευτή και κορυφαίου νομικού Γιάννη Σταμούλη, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής του μαραθώνιου δικαστικού αγώνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις που κατέληξε στη δικαίωση των θυμάτων του Διστόμου.

Το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρώην Υπουργός Γιώργος Σούρλας, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Διονύσου Νίκος Καρυστινός και Γιούλα Λακαφώση, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δροσιάς Χρήστος Ποτίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κωστής Κουριδάκης, Μπάμπης Λαζαρίδης και Δημήτρης Ράικος, τοπικοί σύμβουλοι, πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων κ.α.