Σάββατο 23 Οκτωβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Ο Δήμος Κηφισιάς και οι ενέργειες για την αντιμετωπίση των συνεπειών της κακοκαιρίας

Μήδεια κακοκαιρία Δήμος Κηφισιάς

Ο Δήμος Κηφισιάς από τις 13 Φεβρουαρίου, 2021, ως σήμερα δίνει μια δύσκολη μάχη, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κακοκαιρίας.

Η Μήδεια ήταν ένα κύμα κακοκαιρίας ανεπανάληπτο και πρωτόγνωρο για την Αττική και τα βόρεια προάστια με μαζική πτώση δέντρων. Περιβαλλοντική λαίλαπα με σημαντικές συνέπειες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Σαράντα χρόνια είχαμε να δούμε τέτοιο χιόνι. Ανεπανάληπτο ιστορικό αποτελούν οι πτώσεις εκατοντάδων δέντρων. Το τελευταίο συνδέεται με τη διακοπή ρεύματος και καθόρισε το μέτρο της αντίδρασης και της προσπάθειας του Δήμου.

Πραγματοποιήθηκε καθαρισμός χιονιού στο βασικό οδικό δίκτυο. Η δύναμη εκχιονισμού στην πρώτη φάση της κακοκαιρίας, δηλαδή από Κυριακή 13/2  έως και  Δευτέρα 14/2 ήταν:

• Δύο (2) εκχιονιστικά πολυμηχανήματα unimog

• Πέντε (5) φορτωτές – JCB

• Τρεις (3) αλατιέρες

• Ένα (1)  Bobcat

Τη Τρίτη 15/2 προστέθηκαν άλλοι δύο φορτωτές – JCB και έγιναν επτά (7), την Τετάρτη ο συνολικός αριθμός τους ήταν ένδεκα (11) και τη Πέμπτη ενισχύθηκαν οι δυνάμεις μας με άλλους τέσσερις (4) φορτωτές από την Περιφέρεια  Αττικής και έφτασαν τους δεκαπέντε (15).

 Χρησιμοποιήθηκαν 200 τόνοι άλατος και μοιράστηκαν 3.000 σακούλες αλατιού σε πολίτες.

Στον Δήμο Κηφισιάς έπεσαν πάνω από 600 δέντρα, όχι κλαδιά.  Αρκετά από αυτά έπεσαν σε καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Στον Δήμο μας τέθηκαν εκτός λειτουργίας  δέκα (10) γραμμές μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος δεν έδωσε ποτέ πρόβλεψη αποκατάστασης για κανένα σημείο.

Με εντολή του Δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου, άμεσα  τα συνεργεία του Δήμου  συνέδραμαν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να βοηθήσουν στη ρευματοδότηση περιοχών. Συνεργεία του Δήμου μας άνοιγαν τους δρόμους στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και κατόπιν έκοβαν τα πεσμένα δέντρα. Ο ΔΕΔΔΗΕ ενισχύθηκε επίσης και με συνεργεία από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Σημαντική ήταν η συμβολή των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας, οι οποίες παρείχαν βοήθεια σε πολίτες που είχαν ανάγκη (θερμαινόμενη αίθουσα, μεταφορά στα εμβολιαστικά κέντρα, παροχή φαγητού κ.α.).

Η πτώση εκατοντάδων δέντρων φυσικά και δεν είχε προβλεφθεί. Δεν είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε και για το λόγο αυτό εκτάκτως προσλάβαμε ιδιώτες για διανοίξεις οδών και συλλογή πεσμένων δέντρων.

Με σχεδιασμό και πρόγραμμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Κηφισιάς από τη Πέμπτη 18.2.2021 πραγματοποιείται η απομάκρυνση πεσμένων δένδρων και κλαδιών που υπάρχουν στο σύνολο του Δήμου.

Οι εργαζόμενοι των Τμημάτων Πρασίνου και Ογκωδών του Δήμου μας φροντίζουν να απελευθερώνουν τους δρόμους (με προτεραιότητα στους κεντρικούς) και τα πεζοδρόμια από τα κλαδιά και τους κορμούς των δέντρων που είχαν σπάσει.

Οι επόπτες του Δήμου πραγματοποιούν αυτοψίες στα σημεία και αποστέλλουν τα ανάλογα μηχανήματα. Υπάρχουν σημεία τα οποία χρειάζονται γερανοφόρα οχήματα και σημεία που απελευθερώνονται με επίγεια μέσα.

Οι επίγειες δυνάμεις του Δήμου μας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους ιδιώτες που προσέλαβε εκτάκτως ο Δήμος Κηφισιάς τη προηγούμενη εβδομάδα, επιχειρούν ισότιμα και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες Κηφισιά, Νέα Ερυθραία κι Εκάλη, με 10 φορτωτές- JCB, 3 Bobcat και 15 φορτηγά. Τα συνεργεία εργάζονται ασταμάτητα από τη Πέμπτη και το Σαββατοκύριακο συλλέγοντας πάνω από 100 φορτηγά κάθε ημέρα, με κορμούς δέντρων και κλαδιών. Οι επεμβάσεις αυτές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες λόγω των χιλιάδων τόνων των δέντρων και των κλαδιών που έχουν σπάσει.

Στη φυσική αυτή καταστροφή δεν ακολουθήσαμε διχαστικές τακτικές καθώς πιστεύουμε πως τέτοιου είδους φαινόμενα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων. Οφείλουμε ωστόσο να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα εξής:

• Σε κάθε σχεδόν συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας υπάρχουν εισηγήσεις από την Επιτροπή Περιβάλλοντος για κοπές δέντρων

• Κάθε χρόνο δημοπρατούνται εργολαβίες για κοπές και κλαδέματα ψηλών δέντρων που δεν γειτνιάζουν σε ηλεκτροφόρα καλώδια

• Το 2020 ο Δήμος Κηφισιάς απέστειλε στον ΔΕΔΔΗΕ περίπου 200 έγγραφα για πολλαπλάσια κλαδέματα δέντρων πλησίον ηλεκτροφόρων καλωδίων

• Όλες αυτές τις μέρες οι Υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, του Πρασίνου, του Τμήματος Ογκωδών, του Τεχνικού Συνεργείου και άλλων υπηρεσιών εργάζονται σε πολλαπλές βάρδιες, νυχθημερόν.

• Διεκδικούμε από το ΥΠΕΣ έκτακτη επιχορήγηση για τις φυσικές καταστροφές και την αποκατάσταση αυτών

• Με ειδικούς επιστήμονες θα ξεκινήσει συζήτηση για τα δέντρα του Δήμου μας

• Συντονιζόμαστε με τον ΔΕΔΔΗΕ για πρόγραμμα υπογειοποίησης καλωδίων του δικτύου του Δήμου μας

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη συνδρομή τους:

• Τους εργαζόμενους του Δήμου Κηφισιάς
• Την Περιφέρεια Αττικής, τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη και τους Αντιπεριφερειάρχες Λουκία Κεφαλογιάννη και Βασίλη Κόκκαλη
• Τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
• Τον ΔΕΔΔΗΕ (Διοικητικά στελέχη, συνεργεία)
• Την Πυροσβεστική Υπηρεσία
• Την Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών