Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος για τη διάνοιξη της λεωφόρου Κύμης και την επέκταση του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου

Δήμαρχος Κηφισιάς - υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εικόνα

Την αναγκαιότητα υλοποίησης μεγάλων έργων στα βόρεια προάστια επισημαίνει ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος με κάθε ευκαιρία. Χαρακτηριστικό είναι πως ο κ. Θωμάκος στην πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί με τους Δημάρχους Αμαρουσίου, Ηρακλείου Αττικής και Λυκόβρυσης – Πεύκης με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε πως μεγάλα έργα υλοποιούνται εδώ και χρόνια στα Δυτικά και Νότια προάστια κι έφτασε η ώρα και τα Βόρεια Προάστια να ενταχθούν σε μεγάλα προγράμματα κατασκευής υποδομών τους, τα οποία είναι απαραίτητα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ο κ. Θωμάκος τόσο στη συγκεκριμένη συνάντηση όσο και στην ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 1 Ιουλίου, 2020, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει όσο το δυνατό συντομότερα η διάνοιξη της λεωφόρου Κύμης προκειμένου να αποσυμφορηθεί μεγάλο μέρος της υπερτοπικής κυκλοφορίας. Χαρακτηριστική συνέπεια της μεγάλης καθυστέρησης του έργου είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αρθεί οι απαλλοτριώσεις και δεν ισχύουν πλέον οι τιμές αποζημίωσης ιδιοκτητών εκτάσεων. Απαιτείται ωστόσο σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Διαχειριστικής Αρχής για μεγάλα έργα υποδομών.

Σημαντικό έργο για το Δήμο Κηφισιάς είναι και η επέκταση του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου προς τον Βορρά, για το οποίο υπάρχουν σχετικές μελέτες που έχουν εγκριθεί το 2007 αλλά και αργότερα. Τα σχέδια των μελετών προβλέπουν τρεις έως τέσσερις σταθμούς του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου βορειοτέρα.

Οι σχετικές μελέτες που ήταν εγκεκριμένες από τον ΟΑΣΑ, προέβλεπαν το μεγαλύτερο μέρος της επέκτασης να είναι υπογειοποιημένο ωστόσο δεν εντάχθηκαν σε συγκεκριμένα προγράμματα.