Παρασκευή Απρίλιος 16, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Ελλάς – 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821

ΕΛΛΑΣ 1821 - 2021

Εφέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από η στιγμή που οι Έλληνες αποφάσισαν να διεκδικήσουν την ελευθερία τους. Επανάσταση ή εξέγερση ή παλιγγενεσία, όπως και να το περιγράψουμε, η πατρίδα, με το βλέμμα στο μέλλον, θυμάται για μια ακόμη φορά τα λόγια τού Μακρυγιάννη:

«…Πατρίς να μακαρίζεις γενικώς όλους του Έλληνες ότι θυσιάστηκαν για σένα, να σ΄ αναστήσουνε, να ξαναειπωθείς άλλη μια φορά ελεύθερη πατρίδα, που ήσουνα χαμένη και σβησμένη από τον κατάλογο των εθνών»

Εκτός όμως από ένα εθνικό εορτασμό, είναι και μια ιδανική ευκαιρία για αυτογνωσία σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Ρεαλιστικό δεδομένο της ελλαδικής πραγματικότητας, η ιδιαιτερότητά της: Για τους αγωνιστές τού 1821 κύριο θέμα ήταν η εθνική απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, η εθνική ανεξαρτησία, η ελευθερία και η διατήρηση αυτής τής ιδιαιτερότητας.

Σήμερα, – περισσότερο ίσως από ποτέ – φαίνεται σχεδόν απαραίτητη η ανάγκη μιας νέας παλιγγενεσίας, με βάση τη συλλογική ταυτότητα, τις αξίες και τον πολιτισμό μας (Γλώσσα, Παραδόσεις, Τέχνη).

Ας είναι ο φετινός εορτασμός αφορμή για:

Τον αυτοπροσδιορισμό μας ως έθνους και τη συνειδητοποίηση πως «ότι κάμομε θα το κάμομε μοναχοί και δεν έχομε ελπίδα καμία από τους ξένους» (Γέρος του Μοριά)

Ομόνοια και εθνική συσπείρωση. Μάς το θυμίζει ο Ν. Καζαντζάκης: «Αν λαχτάρας τη λευτεριά σε ξένους μην ελπίζεις, παρ΄ την ο ίδιος αν μπορείς αλλιώς δεν την αξίζεις»

Πρόταγμα και επιτακτική ανάγκη ο λόγος του Γ. Σεφέρη: «Σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους του άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κ αν βρίσκεται» (από τη βράβευσή του με Νομπέλ – 1963)

Χρόνια πολλά – Δημοτική παράταξη «Εύπολις»!!!