Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Είναι στη διάθεση ιδιώτη τα προσωπικά δεδομένα των Δημοτών;

ΣΔΟΠΣ

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της Δημοτικής παράταξης «Εύπολις» σχετικά με το Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων (ΣΔΟΠΣ).

Φίλες και Φίλοι,

Αν και αυτή την περίοδο όλους «μας ζώνουν τα φίδια» για πυρκαγιές στο Δήμο μας (και σωστά, αφού μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κανένα οργανωμένο σχέδιο από τη Δημ. Αρχή), ωστόσο υπάρχουν και θέματα που φαίνονται μικρότερης σημασίας, αλλά όμως δεν είναι!

Η περίπτωση διαφύλαξη προσωπικών δεδομένων από χρήση ή και επεξεργασία τρίτων, θα παραμένει διαχρονικά μείζον θέμα που μας αφορά όλους. Δεν φαίνεται όμως να απασχολεί το ίδιο και τη Δημοτική Αρχή, η οποία πρόσφατα προβάλει την υπηρεσία ΣΔΟΠΣ (Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων).

Περιληπτικά σημειώνουμε ότι:
Στη συγκεκριμένη υπηρεσία, ο Δημότης θα συνδέεται με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISNET για να δει την καρτέλα του με τις οφειλές του ή/και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του και θα ρυθμίζει τις οφειλές του πληρώνοντας μέσω e-banking. (Για bonus επιβράβευσής του συγκεκριμένων δράσεων ούτε λόγος…)

Όλα καλά μέχρι εδώ!

Έλα όμως που όλα αυτά θα παραμένουν αποθηκευμένα στον υπολογιστή (server) της Ιδιωτικής Εταιρείας που θα παρέχει την υπηρεσία! Με άλλα λόγια, όλα τα στοιχεία που αναφέρθηκαν θα βρίσκονται σε υπολογιστή Ιδιώτη (και μάλιστα για απροσδιόριστο διάστημα…)! Και όλα αυτά καταβάλλοντας το ποσό των 10.726€ στην Εταιρεία γι’ αυτό…

Δυνητικά λοιπόν, ο ιδιώτης θα μπορεί να γνωρίζει ποιός χρωστάει και πόσα, καθώς και όποια άλλα στοιχεία υπάρχουν στην καρτέλα του κάθε Δημότη!

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να διακόψει ΑΜΕΣΑ τη συγκεκριμένη υπηρεσία, έως ότου αυτή να μπορεί να παρέχεται από τον εξυπηρετητή του Δήμου Διονύσου ΚΑΙ ΜΟΝΟ και με βάση διαδικασίες αυθεντικοποίησης (authentication) στοιχείων χρήστη από την ΑΑΔΕ χωρίς οποιαδήποτε άλλη διαμεσολάβηση (soft ή hardware) οιουδήποτε άλλου φορέα.

Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε διαρροή ή χρήση προσωπικών δεδομένων των Δημοτών λόγω της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης.