Σάββατο 23 Οκτωβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Εγκατάσταση των πρώτων καφέ κάδων για τη συλλογή βιοαποβλήτων στο Δήμο Κηφισιάς

καφέ κάδοι Δήμος Κηφισιάς

Ο Δήμος Κηφισιάς στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής του πολιτικής, προχώρησε στην εγκατάσταση και λειτουργία των πρώτων καφέ κάδων για τη συλλογή οργανικών απορριμμάτων (βιοαπόβλητα) στη Λαϊκή Αγορά επί της οδού Μπακογιάννη, την Τετάρτη 3/2/2021. Στους κάδους αυτούς θα εναποτίθενται τα βιοαπόβλητα από τη Λαϊκή Αγορά κατά την ημέρα λειτουργίας της. Σταδιακά οργανώνεται στον Δήμο μας  η τοποθέτηση καφέ κάδων και στις υπόλοιπες οδούς των Λαϊκών Αγορών. Τη Δευτέρα θα τοποθετηθούν οι καφέ κάδοι στην Λαϊκή Αγορά της Νέας Ερυθραίας.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη και τους Αντιδημάρχους Καθαριότητας και Ανακύκλωσης  Ζέτη Κασιμάτη και Γιώργο Σκορδίλη αντίστοιχα ενημέρωσαν και παρότρυναν τους παραγωγούς και τους εμπόρους στην Λαϊκή Αγορά επί της οδού Μπακογιάννη  να χρησιμοποιούν τους καφέ κάδους ρίχνοντας εκεί τα υπολείμματα φυτικών προϊόντων.  Στη δράση και ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α. Κώστας Σφύρλας καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου παραγωγών Γ Λαϊκής Αγοράς Αθηνών Γιάννης Παπαδάκης, η Πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Δ. Βικέλας» Λίλα Παπαδημητρίου και οι εργαζόμενοι του Δήμου Γεωργία Μπαντελά και τον Πέτρος Παππάς.

Η χωριστή συλλογή οργανικών απορριμμάτων έχει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς το υλικό που συλλέγεται, μετατρέπεται κατόπιν επεξεργασίας σε κομπόστ (λίπασμα).

Με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας των καφέ κάδων στον Δήμο μας ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος  δήλωσε:

«Ο Δήμος Κηφισιάς είναι η Κηπούπολη των Βορείων Προαστίων. Ένας “πράσινος” Δήμος απαιτείται να έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης  των απορριμμάτων του. Ξεκινάμε την ανάπτυξη του νέου δικτύου καφέ κάδων για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων (φλούδες, λαχανικά, γκαζόν, φύλλα κ.α.) με στόχο την μείωση των απορριμμάτων και την προστασία του Περιβάλλοντος. Τα βιοαπόβλητα αποτελούν πρώτη ύλη για κάτι καινούργιο. Το κομπόστ που παράγεται είναι το καλύτερο φυσικό λίπασμα.

Με τη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής, τα απορρίμματα των καφέ κάδων θα συλλέγονται από το ειδικό απορριμματοφόρο. Ο Δήμος Κηφισιάς χορηγεί δωρεάν καφέ κάδους και βιοδιασπώμενες σακούλες στους ενδιαφερόμενους πολίτες κι επιχειρήσεις. Διαθέτουμε υψηλή κουλτούρα ανακύκλωσης αλλά και περιβαλλοντικών δράσεων. Μπορούμε να πετύχουμε κι αυτό το στόχο όλοι μαζί».

Τι κομποστοποιείται:

Φρούτα, λαχανικά, φλούδες, κοτσάνια
Κρέας, ψάρι, θαλασσινά (με τα κόκκαλα) ΠΑΝΤΑ μαγειρεμένα
Αυγά (με τα τσόφλια)
Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια
Δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά
Υπολείμματα και φίλτρα από καφέ/τσάι
Γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρρευστες κρέμες, γιαούρτι)
Ξηροί καρποί και περιβλήματα
Κουκούτσια ελιάς
Λίγα φύλλα, γκαζόν
Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες, εφημερίδες (ΟΧΙ χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά)

Τι δεν κομποστοποιείται:

Νωπά κρέατα και ψάρια
Ξύλινα αντικείμενα και πριονίδι
Στάχτη
Γυαλιστερά, πλαστικοποιημένα ή χρωματιστά χαρτιά, (π.χ.
περιοδικά)
Μαγειρικά λάδια, λίπη
Τροφές και περιττώματα ζώων
Συσκευασίες κάθε είδους (μεταλλικές, πλαστικές, χάρτινες κ.α. μπαίνουν στον μπλε κάδο)
Απόβλητα υγειονομικού τύπου(πάνες, χαρτιά υγείας κλπ)

Σύντομα θα αναρτηθεί στο portal του Δήμου Κηφισιάς (www.kifissia.gr)  η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων πολιτών και επιχειρήσεων προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα κομποστοποίησης του Δήμου μας και να παραλάβουν τον εξοπλισμό (δωρεάν καφέ κάδους και βιοδιασπώμενες σακούλες).