Σάββατο 21 Μαΐου, 2022

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

 • Δύσκολοι καιροί στο Διόνυσο: Οι Δημότες σε συνθήκες ανασφάλειας…

  Δύσκολοι καιροί στο Διόνυσο

  Εδώ και ένα χρόνο, ο Δήμος μας βρίσκεται σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, έχουν ξοδευτεί περίπου 4 εκατομμύρια € για αποκαταστάσεις και αναρωτιόμαστε:

  Πού πήγαν και ποιο ήταν το αποτέλεσμα…;

  Οι επικοινωνιακές πρακτικές του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη και οι γενικόλογες εξαγγελίες περί «υλοποίησης προληπτικών ενεργειών με σκοπό την όσο το δυνατό καλύτερη προετοιμασία απέναντι σε πιθανά έντονα καιρικά φαινόμενα και ειδικά τη χιονόπτωση και τον παγετό» δεν μπορούν να αποκαταστήσουν το απαραίτητο κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας για τον Δημότη.

  Με αφορμή και το χαμηλό βαρομετρικό του «Διομήδη», δικαιολογημένη η αμφιβολία, αλλά και η καχυποψία της πλειοψηφίας των Δημοτών, ύστερα από μία σειρά τραγικών γεγονότων για τον Δήμο μας, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τη μοιραία αμεριμνησία της Δημοτικής Αρχής.

  Οι μνήμες από την «Μήδεια» (που σε ένα μήνα έχουμε τη θλιβερή επέτειό της) είναι νωπές και, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, ώστε να νοιώθουμε ασφαλείς στην ευρύτερη περιοχή, ακόμα και όταν εμφανίζονται μικρότερης κλίμακας καιρικά φαινόμενα. Πολύ περισσότερο, όταν η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν έχει πείσει ούτε για την ουσιαστική πρόληψη, ούτε για την επιτυχή διαχείρισή της σε έκτακτα γεγονότα.

  Επίκαιρα και διαχρονικά τα ερωτήματα:

  • Γνωρίζουμε αν οι υπηρεσίες του Δήμου μας έχουν προετοιμαστεί ανάλογα ώστε να μην βρεθούν προ απροόπτου, σήμερα και στο μέλλον; Ιδιαίτερα στις πιο νευραλγικές περιοχές (όπως για παράδειγμα εκεί όπου συγκεντρώθηκαν φερτά υλικά από τις προηγούμενες καταστροφές).

  • Έχει γίνει καταγραφή και αναγνώριση των πιο σημαντικών μέσων για την ασφάλεια στους ανάλογους τομείς και ιδιαίτερη μέριμνα για τη σωστή λειτουργία τους (μηχανήματα έργων, εκχιονιστικά, ηλεκτροφωτισμού κ.α.);

  • Υπάρχει μέριμνα για το ανάλογο προσωπικό, για την αντιμετώπιση δυσμενών καιρικών φαινομένων που θα έπλητταν την περιοχή;

  • Έχει σχεδιαστεί η κατανομή του προσωπικού στους παραπάνω τομείς και σε όποιους άλλους απαιτηθεί, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του κανονισμού λειτουργίας των Δήμων σε έκτακτες περιπτώσεις;

  • Έχει ληφθεί υπόψη η εσωτερική ανακατανομή του προσωπικού (όπως, άλλωστε, συνηθίζεται να γίνεται σε κάθε έκτακτη περίπτωση για ένα κρίσιμο, αυστηρά ορισμένο, χρονικό διάστημα);

  Έχουμε τονίσει, δε, ως παράταξη ότι είναι αναγκαία, πρωτίστως, η ταχεία αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο σε περίπτωση ξαφνικών αποκλεισμών σε δύσκολα σημεία (πεσμένα δέντρα, φαινόμενα παγετού κλπ).

  Με άλλα λόγια, δεν μας πείθουν, όσα έσπευσε να δηλώσει η Δημοτική Αρχή περί ετοιμότητας… Εμείς, από την πλευρά μας, θα ευχηθούμε να μην ξαναζήσουμε ούτε κατ’ ελάχιστο τα τραγικά γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος και δηλώνουμε το «παρών» για την συνδρομή μας στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος.

  Δημοτική παράταξη «Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου»