Σάββατο 27 Νοεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Ανεξέλεκτη η φωτιά στην Βαρυμπόμπη – Εγκαταλείπουν την περιοχή οι κάτοικοι – Κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας

Φωτιά Βαρυμπόμπη 2021

Μαίνεται αυτήν την ώρα φωτιά σε δασική έκταση στην Άνω Βαρυμπόμπη του δήμου Αχαρνών, σε μεγάλη απόσταση από τα βασιλικά κτήματα Τατοΐου. Μεγάλη η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής με επίγεια και εναέρια μέσα και με το ρωσικό Beriev να έχει μπει στη μάχη της κατάσβεσης.

Στο σημείο επί τόπου έχει σπεύσει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που ζήτησε να γίνουν εναέριες ρίψεις σε συγκεκριμένα σημεία με στόχο να προστατευτούν εργοστασιακές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την κοινότητα Αδάμες της Δημοτικής Κοινότητας Κηφισιάς.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ωστόσο ότι η κοινότητα των Αδαμών δεν απειλείται, ωστόσο προληπτικά έγινε σύσταση από τις Αρχές σε συγκεκριμένη οικιστική ζώνη να απομακρυνθούν προληπτικά οι κάτοικοι.

Το πύρινο μέτωπο είναι μεγάλο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν υπάρχει άμεση απειλή για κατοικημένη περιοχή. Η κατεύθυνση της είναι προς την αντίθετη πλευρά, ενώ δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Υπάρχει πάντως αυξημένη ανησυχία και λαμβάνονται μέτρα βάσει σχεδίου και δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες ώστε να μην περάσει το μέτωπο στην γειτονική βιομηχανική περιοχή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκκενώθηκε η κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό» που βρίσκεται κοντά στην πλατεία της Βαρυπόμπης. Σύμφωνα με αυτές, όλα τα παιδιά που βρίσκονταν εκεί έχουν μεταφερθεί ήδη με ασφάλεια.

Το μεσημέρι από το 112 εστάλη ειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με οδηγίες προς όσους πολίτες διαμένουν στην περιοχή του Μορτερού βόρεια του κόμβου της Ερυθραίας Αττικής.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 104 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, πέντε ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη, με τη συνδρομή εθελοντών πυροσβεστών και υδροφόρων ΟΤΑ, ενώ συντονίζει ο αρχηγός του ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης.

Η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό στο ύψος της Λυκόβρυσης και στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης για να διευκολυνθεί το έργο των πυροσβεστών. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς και στους δρόμους: Τατοΐου από Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας, στην Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης και στην Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειο Πολιτεία- ταβέρνα Λάμπρος).

Τα κυκλώματα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) που τέθηκαν νωρίτερα εκτός εξαιτίας της πυρκαγιάς, κοντά στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αγίου Στεφάνου του ΑΔΜΗΕ, επανήλθαν σε λειτουγία· σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Διαχειριστή, η βλάβη προκάλεσε διαταραχή τάσης με συνέπεια να επηρεαστεί η τροφοδοσία φορτίων της τάξης των 200 MW.

Επισημαίνεται ακόμη ότι δεν υπάρχει ζημιά ή βλάβη στις υποδομές του Συστήματος Μεταφοράς αλλά και ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με την Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση του. Νωρίτερα, ακούστηκαν εκρήξεις και σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος στην περιοχή.

Πήγη: ΕΡΤ