Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Ανακοινώθηκαν 31 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα – 495 τα συνολικά κρούσματα

κορωναϊός εικόνα

Η καθημερινή ενημέρωση του εκπροσώπου του υπ. Υγείας Σ. Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά.

Το 45% των περιπτώσεων της νόσου έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στην Ευρώπη. Στα 495 ανέρχονται συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα, από τα οποία τα 31 είναι νέα. Σε 84 από αυτά η πηγή μετάδοσης είναι απροσδιόριστη. 90 ασθενείς νοσηλεύονται, από τους οποίους οι 20 είναι διασωληνωμένοι με μέσο όρο ηλικίας 72 χρόνια. Έχουν πάρει εξιτήριο 19. Στους 8 οι νεκροί, όλοι άνδρες με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Όπως ανακοίνωσαν οι δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης:

Ειδική ομάδα συστρατεύεται στην προσπάθεια του ΕΟΔΥ για τον εργαστηριακό έλεγχο ύποπτων κρουσμάτων. Την συντονίζει επιτροπή επιστημόνων.

Μένουμε σπίτι όταν έχουμε ελαφρά συμπτώματα. Δεν υπάρχει ανάγκη για το τεστ σε νέους ή όσους έχουν συμπτωματολογία ίωσης. Όσα παρουσιάζονται σε σχέση με τα κρούσματα, αφορούν την κυκλοφορία του ιού 10 μέρες νωρίτερα.

Το πόσο αυστηρά τηρούμε τα μέτρα που αποφασίζει η Πολιτεία, θα κρίνει αν η πορεία της νόσου θα παραμείνει ελεγχόμενη ή θα ξεφύγει σε θύματα και κρούσματα.

Δύο στόχοι: Να προφυλάξουμε τις ομάδες υψηλού κινδύνου και να ασθενήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι, ταυτόχρονα.

«Δεν είναι διακοπές. Αυτές οι συμπεριφορές υποβαθμίζουν όλη μας την προσπάθεια, αυξάνουν τον κίνδυνο για επέκταση της νόσου σε περιοχές που δεν υπάρχει μετάδοση, στις τοπικές κοινωνίες, στους συνανθρώπους μας που δεν μπορεί να δουλέψει τόσο καλά το ανοσοποιητικό τους σύστημα και δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την ανταπόκριση του συστήματος Υγείας σε μελλοντικά σοβαρά κρούσματα εκεί, με δυσκολίες τόσο στη νοσηλεία όσο και στη διακομιδή. Το είπα και χθες. Πόσες φορές πρέπει άραγε να το ξαναπώ;», είπε με έμφαση ο κ. Τσιόδρας, παρακαλώντας όσους ήδη βρίσκονται στην επαρχία και στα νησιά να μην έρθουν σε επαφή με κάποιον που θα μπορούσε δυνητικά να νοσήσει και να κινδυνεύσει από τον νέο κορωνοϊό.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα νησιού στα Δωδεκάνησα, όπου η μόνη επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος της νόσου ήταν επισκέπτης από την Αθήνα.

Σε δυο εβδομάδες θα έχουμε ακριβή εικόνα της κατάστασης και είπε ότι δυο παραμένουν οι στόχοι του σχεδιασμού, να μην νοσήσουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και να μην νοσήσουμε όλοι μαζί.

Αύριο, Σάββατο, θα είναι εκτάκτως κλειστές όλες οι λαϊκές της χώρας, ενώ από Δευτέρα, μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί, με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και υποχρέωση εκ περιτροπής ανά εβδομάδα.

Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ, γνωστοποίησε ότι από τη Δευτέρα γίνεται υποχρεωτική απόσταση ένας πελάτης ανά 15 τ.μ.

Ανακοίνωσε επίσης ότι από το Σάββατο απαγορεύεται ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε όλη την ελληνική επικράτεια.

«Από όλους εμάς και τη δική μας συμπεριφορά εξαρτάται τελικά αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας», τόνισε επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι «η πλειοψηφία τηρεί τους κανόνες, αλλά δυστυχώς κάποιοι δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά αγνοούν τις συστάσεις», και προσέθεσε: «Τέτοιες οι συμπεριφορές απασχολούν και την κοινωνία, αλλά και την πολιτεία. Και η ελληνική πολιτεία και γνώριζε και γνωρίζει και θα συνεχίσει να γνωρίζει ποια οχήματα περνούν τα διόδια».

Περαιτέρω επισήμανε ότι: «κάποιοι συμπολίτες μας, δυστυχώς, παρατηρούμε ότι δεν το τηρούν και θεωρούν ότι είναι ώρα εκδρομής στο χωριό ή στο εξοχικό. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στην Αττική και εν γένει στις μητροπολιτικές περιοχές σε όλη τη χώρα, αντιλαμβάνονται όλοι τι μπορεί να σημαίνει όλο αυτό και τι συνέπειες μπορεί να έχει για την υγεία των πολιτών στις περιοχές όπου πάνε».

Επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη, αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, απλώς δεν κυκλοφορούμε. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε εκ νέου, αποφεύγουμε τις συναθροίσεις.

Πηγή: ΕΡΤ