Κυριακή Απρίλιος 11, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Αναιτιολόγητη αποψίλωση δασικών περιοχών στα όρια των οικισμών του Δήμου Διονύσου

αποψίλωση δασικών περιοχών - Δήμος Διονύσου

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προέβη η Δημοτική παράταξη «Εύπολις» σχετικά με την αποψίλωση δασικών περιοχών στα όρια των οικισμών, που λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο στο Δήμο Διονύσου.

Διαβάστε την καταγγελία αναλυτικά παρακάτω.

Ένα περιβαλλοντικό έγκλημα συντελείται αυτή τη στιγμή στο Δήμο Διονύσου. Με το πρόσχημα των πτώσεων δέντρων ή μέρους αυτών από το πέρασμα της «Μήδειας», κατακρεουργείται το σύμπαν, χωρίς κανέναν έλεγχο. Κατανοούμε την απομάκρυνση των πεσμένων κλαδιών, το κλάδεμα, τις παρεμβάσεις αποκατάστασης, όπου είναι απαραίτητο, ακόμη και την κοπή πολύ ψηλών δέντρων που γέρνουν επικίνδυνα προς κατοικίες, ανάμεσα σε αυτές ή προς τους δρόμους. Είπαμε ότι δεν υπήρχε σχεδιασμός έως σήμερα, επιβάλλεται όμως – πλέον – να βάλουμε μυαλό και να μας γίνει μάθημα το πάθημα.

Αυτά που ζήσαμε ήταν, όντως, ένα τεστ αντοχής και φάνηκαν οι αδυναμίες στο βίαιο «αγκάλιασμα» του αστικού ιστού με τη φύση. Ας καταρτίσουμε, επιτέλους, ένα σωστό σχέδιο για το μέλλον (έγκαιρος καθαρισμός, ειδικά σε κλαδιά που απειλούν καλώδια, διαρκής επιτήρηση, επιστημονική προσέγγιση, μελέτες γεωπόνων κλπ), όσο είναι καιρός…

Εκείνο που ξεπερνά κάθε λογική, ωστόσο, είναι η αναιτιολόγητη αποψίλωση δασικών περιοχών στα όρια των οικισμών, δίπλα στις ιδιοκτησίες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Καπιτένιας στις παρυφές του λόφου, όπου άγνωστα πρόσωπα, και από ό,τι φαίνεται δίχως άδειες, δίχως στοιχειώδη καθοδήγηση από ειδικούς, με χειροπρίονα (προκειμένου να μην ακούγονται) ξεπατώνουν, κυριολεκτικά, ακόμη και τα μικρά πεύκα, που είχαν αναστηθεί από την καταστροφική φωτιά του πρόσφατου παρελθόντος αλλά και τα πολύ πιο νέα, μαζί με κάθε είδους βλάστηση. Έως και πλατάνια έκοψαν!

Οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, το Δασαρχείο, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Αγίου Στεφάνου θα πρέπει να επιληφθούν άμεσα για αυτή την καταστροφή, που είναι βέβαιο πως δεν είναι η μόνη περίπτωση σε όλο το Δήμο.

Ο λαός μας λέει «τώρα που βρήκαμε παπά να θάψουμε πεντ’ έξι»… Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες. Είναι πραγματικά θλιβερή η εικόνα που διαμορφώνεται στο Δήμο μας. Μη ξεχνάμε ότι έρχονται και οι δασικοί χάρτες άλλωστε…

Δημοτική παράταξη «Εύπολις»