Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Σε δοκιμασία το σύστημα υγείας το επόμενο διάστημα – στους 17 οι νεκροί από τον κορωνοϊό

ΕΡΤ εικόνα

Τα 674 φτάνουν πλέον τα κρούσματα στη χώρα μας και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 77 χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου 24ώρου σχεδόν τριπλασιάστηκε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων . Από αυτά 124 παραμένουν νοσηλευόμενα και 34 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. Όπως έγινε γνωστό, σήμερα, ένας 64χρονος από τη Δυτική Αχαΐα που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο νοσοκομείο του Ρίου υπέκυψε αργά χθες το βράδυ.

Κατέληξε και ένας 78χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, μια χαραμάδα αισιοδοξίας βρέφος από μητέρα θετική στον κορωνοϊό γεννήθηκε πριν λίγες ώρες στο «Αττικόν». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μητέρα και παιδί είναι καλά και βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 18 Μαρτίου, είχε γεννηθεί το πρώτο μωρό από θετική στον κορωνοϊό μητέρα.

Δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στη Λέσβο. Πρόκειται για έναν 60χρονο που επέστρεψε από Ταϊλάνδη. Βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό με ελαφρά συμπτώματα.

Σε άμεση απορρόφηση ειδικευόμενων γιατρών, για ενίσχυση των νοσοκομείων σε σχέση με την επιδημία του κορωνοϊού, προχωρεί το υπουργείο Υγείας με απόφαση του υφυπουργού Β. Κοντομαζάνη.

Δικαίωμα άμεσης πρόσληψης στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας έχουν οι γιατροί, που οι αιτήσεις τους εκκρεμούν στις λίστες αναμονής, κυρίως για τις ειδικότητες της Εσωτερικής Παθολογίας, Καρδιολογίας, Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας, Ακτινολογίας, Παιδιατρικής.

Αναφέρει σε μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης:«Από σήμερα ισχύει ο αυστηρός περιορισμός της κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα. Ας γίνει το κάθε σπίτι ένα οχυρό ζωής και ας μείνει η πόρτα όλων μας κλειστή στον κορονοϊό. Μένουμε υγιείς, μένουμε ασφαλείς, μένουμε στο σπίτι».

Το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες, ανέφερε ο υφυπουργός , στην κοινή υπουργική συνέντευξη Tύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι.

Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι το σύστημα: «έχει προετοιμαστεί και κάθε μέρα που περνάει προετοιμάζεται ακόμα περισσότερο». Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, υπάρχει επάρκεια υλικού και εξοπλισμού και κάθε μέρα, όπως είπε: «καινούργια υλικά, νέος εξοπλισμός προστίθεται στο σύστημα υγείας έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο».

Για άλλη μια φορά τόνισε ότι η ατομική ευθύνη θα κρίνει την έκβαση της μάχης αυτής. Είναι πολύ σημαντικό, είπε, οι πολίτες να συμμορφωθούν με τις οδηγίες του υπουργείου Yγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι στην Αθήνα, ενώ το 55,7% αυτών είναι άνδρες. Μήνυμα ελπίδας από την ΜΕΘ του Θριασίου στέλνει ασθενής που νοσηλεύεται με γρίπη τύπου β, πνευμονία και COVID-19.

«Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις», τονίζει και απευθύνει έκκληση σε όλους να σεβαστούν τις οδηγίες για προφύλαξη από τον επικίνδυνο κορωνοϊό, μέσω της ΕΡΤ ο Αλέξης Αλεξίου, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται έχοντας νικήσει τον υψηλό πυρετό.

Ο ΙΣΑ ζητά από το Υπουργείο Υγείας να αξιοποιηθεί σωστά το δυναμικό του ΕΣΥ και να γίνουν προσλήψεις, προκειμένου «να ανοίξουν μέσα στις επόμενες ημέρες τουλάχιστον 2.000 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, που θα απαιτηθούν την ώρα της κορύφωσης της επιδημίας». Επίσης, να ενταθεί η προσπάθεια για να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναπνευστήρες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διάσωση των ασθενών.

Παράλληλα, αναφέρει ο ΙΣΑ, η χώρα μας πρέπει να παραγγείλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες από διαγνωστικά τεστ, όπως κάνουν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ακολουθώντας τις συστάσεις στελεχών του ΠΟΥ.

Για το σημαντικό αυτό θέμα, έκανε εισήγηση στην αρμόδια Επιτροπή του ΙΣΑ για την επιδημία, ο καθηγητής Στέφανος Φούσας τ. πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Μέσα στις επόμενες μέρες ο Ιατρικός Σύλλογος προτείνει:

• Να καταγραφούν όλοι οι αναπνευστήρες που υπάρχουν διάσπαρτοι στις διάφορες κλινικές των νοσοκομείων και να συγκεντρωθούν για να αξιοποιηθούν στους ασθενείς με κορωνοϊό.
• Να γίνει καταγραφή του προσωπικού που έχει σχετική εκπαίδευση και να αποσπαστεί στις κλίνες που θα λειτουργούν παράλληλα με τις ΜΕΘ.
• Να εκπαιδευτούν στην εντατική νοσηλεία, το προσωπικό και των άλλων κλινικών που θα κληθούν να συμβάλλουν.
• Να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία των προσλήψεων προσωπικού και η αξιοποίηση των ειδικευόμενων που είναι σε αναμονή.
• Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος υγειονομικός εξοπλισμός προστασίας για το προσωπικό.

Στο μεταξύ η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών χαρακτηρίζει απαράδεκτα τα μέτρα ατομικής προστασίας των γιατρών που προτείνει ο ΕΟΔΥ επισημαίνοντας πως προτείνεται «αντί γαντιών η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού μετά από κάθε επαφή με ασθενή». Σημειώνει δε ότι έτσι εκτίθεται σε μεγάλο κίνδυνο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό με ενδεχόμενο να ασθενεί και να βγαίνει εκτός μάχης, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής διασποράς.

Πηγή: ΕΡΤ