Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Προς παράταση μιας βδομάδας το lockdown – Σταδιακά θα γίνει το άνοιγμα και υπό προϋποθέσεις

lockdown παράταση 2020

Το lockdown λήγει τυπικά στις 7 Δεκεμβρίου, 2020, ωστόσο, με βάση την πορεία της πανδημίας, το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται μάλλον απίθανο. Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά και υπό προϋποθέσεις και μόνο εφ’ όσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Προς νέα παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας θα κρίνουν τις οριστικές αποφάσεις στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Οι τρεις κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι οι  7, 14 και 21 Δεκεμβρίου.

«Το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει πρώτα η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά. Προϋπόθεση είναι να πέφτουν τα κρούσματα… Όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον Σκάι.

«Δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88% όπως είναι σήμερα, στη Θεσσαλονίκη 100% κι έχοντας αυτό τον αριθμό των νεκρών», ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας στον Σκάι.

«Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η συζήτηση για σταδιακή άρση των μέτρων», επεσήμανε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ Επτά και την Βάλια Πετούρη, η καθηγήτρια λοιμωξολογίας Αναστασία Κοτανίδου.

«Τα δημοτικά θα μπορούν να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου με την προϋπόθεση ότι δεν θα βλέπουμε συνωστισμό έξω από τα σχολεία», ανέφερε η κ.Κοτανίδαυ και προσθεσε ότι «ο στόχος της επιτροπής και από ότι έχω καταλάβει και της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο με όλα τα μέτρα ασφαλείας, το βασικό να μην υπάρχει συνωστισμός».

Πηγή: ΕΡΤ