Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Όλα τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από τις 6 έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2021

Νίκος Χαρδαλιάς εικόνα

Μόνο ως τις 5 το απόγευμα θα λειτουργούν το Σάββατο τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι και τα βενζινάδικα, ενώ το λιανεμπόριο τις καθημερινές θα λειτουργεί μόνο με click away, δηλαδή παραλαβή από το κατάστημα.  Νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια θα λειτουργούν κανονικά, ενώ τα Λύκεια θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση, εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι για τις «κόκκινες» περιοχές, συμπεριλαμβάνοντας και  απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα το Σαββατοκύριακο. Στην Αττική μόνο κάθε ημέρα υπάρχουν 80 με 100 εισαγωγές στα νοσοκομεία ενώ αυξήθηκαν κατά 30% τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη , ενώ στο κόκκινο μπαίνει και η Χαλκιδική.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί και έως στις 15 Φεβρουαρίου:

Η επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου έφερε τα αναγκαία  μέτρα, ενώ κατά τη σημερινή ενημέρωση επισημάνθηκε ότι ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει πλέον στα 43 χρόνια και έχει αυξηθεί η ενδοοικογενειακή διασπορά.

«Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στις κόκκινες περιοχές, αυξήθηκε σημαντικά σε αρκετές ακόμα περιοχές της χώρας μας που από σήμερα χαρακτηρίζονται και αυτές κόκκινες», σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τα νέα κρούσματα κυρίως αφορούν την ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών, το οποίο συνεπάγεται, όπως εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου, ότι «σήμερα, τώρα που μιλάμε, να έχουμε ενδοοικογενειακή διασπορά. Δηλαδή, αυτό που συχνά παρατηρείται από την ιχνηλάτηση είναι ότι οι γονείς μεταδίδουν τη λοίμωξη τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες άνω των 65 ετών».

Η επιτροπή των 32 λοιμωξιολόγων συνεδρίαζε από νωρίς το πρωί και η παράταση των ανακοινώσεων δεν οφείλεται σε θρίλερ, όπως τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου αλλά σε διεξοδική συζήτηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ επίμαχα σημεία ήταν:

Η εισήγηση  για σκληρό lockdοwn στην Αττική μέχρι το τέλος του μήνα συζητήθηκε αρκετές ώρες και έληξε στις 6 το απόγευμα αλλά επικράτησε η άποψη ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί σταθεροποίηση με τα νέα μέτρα, καθώς η κατάσταση χαρακτηρίζεται διαχειρίσιμη.

Το κλείσιμο των γυμνασίων στις κόκκινες περιοχές, αλλά και το κλείσιμο όλων των σχολείων (και δημοτικών) στις κόκκινες περιοχές, όπως και ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων ήταν τα άλλα σημεία διχογνωμίας.

Όλα τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας – Τι ισχύει:

Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική μπαίνουν στο κόκκινο είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των νέων περιοριστικών μέτρων. Σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική η κυκλοφορία θα επιτρέπεται τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των Λυκείων.

Από αύριο 6 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου θα ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

Τα καταστήματα θα λειτουργούν μόνο με click away. Μεταξύ άλλων, θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους κομμωτήρια, κουρεία, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, ΟΠΑΠ και ΚΤΕΟ. Το ωράριο λειτουργίας θα είναι από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.

Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Ειδικότερα για τις περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα:

• Κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.

• Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.

• Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει μόνο με τη μέθοδο του click away. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.

• Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

• Και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).

• Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Περαιτέρω περιοριστικά μέτρα στους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Συγκεκριμένα στις περιοχές αυτές από αύριο στις 6 το πρωί:

• Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

• Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

• Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

• Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους – η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

• Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.

• Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

• Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Στις κόκκινες περιοχές, υπενθυμίζεται ότι από αύριο και για επτά ημέρες είναι και οι παρακάτω:

• Ο δήμος Εορδαίας,

• ο δήμος Θηβαίων,

• ο δήμος Τανάγρας,

• ο δήμος Σπάρτης,

• ο δήμος Ζακύνθου,

• η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,

• ο δήμος Ρεθύμνης

• ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού

• ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων

• ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και

• ο δήμος Τεμπών

Πηγή: ΕΡΤ