Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Νέα έκτακτα μέτρα στα φαρμακεία ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εικόνα

Έκτακτα μέτρα εναντίον του νέου κορωνοϊού λαμβάνουν από σήμερα τα φαρμακεία όλης της χώρας, για να περιοριστεί ο κορωνοϊός Covid-19.

Στην Αττική σειρά μέτρων αποφάσισε ομόφωνα χθες το βράδυ από το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.).

Τα μέτρα ισχύουν αμέσως και είναι τα εξής:

• Δεν θα μπαίνουν ταυτοχρόνως περισσότερα από δύο άτομα μέσα στα φαρμακεία. Οι υπόλοιποι πελάτες θα πρέπει θα περιμένουν υποχρεωτικά την σειρά τους εκτός του χώρου των καταστημάτων.

• Οι πολίτες πρέπει να τηρούν υποχρεωτική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τον πάγκο του φαρμακείου. Πρέπει επίσης να μένουν σε απόσταση δύο μέτρων από τον άλλο πελάτη που ενδεχομένως υπάρχει στον χώρο. Ο φαρμακοποιός μπορεί να χαράξει στο έδαφος του φαρμακείου (π.χ. με αυτοκόλλητη ταινία) μία διαχωριστική γραμμή, σε απόσταση ενός μέτρου από τον πάγκο.

• Οι φαρμακοποιοί και οι υπάλληλοι του φαρμακείου οφείλουν να φορούν γάντια και μάσκα, καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας του.

• Στα φαρμακεία πρέπει να αναρτηθεί ειδικό ενημερωτικό σημείωμα προς τους πολίτες, το οποίο θα τους ενημερώνει για τα νέα μέτρα. Το σημείωμα έχει αναρτήσει το διοικητικό συμβούλιο του ΦΣΑ στην ιστοσελίδα του – δείτε το εδώ.

Η επιστολή αναφέρει:

«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος , μετά και την απόφαση του Π.Ο.Υ. να χαρακτηρίσει την εξάπλωση του Κορωνοϊού ως Πανδημία, με αίσθηση ευθύνης απέναντι σε όλους τους συναδέλφους φαρμακοποιούς, στους υπαλλήλους των φαρμακείων μας και στις οικογένειες μας αλλά και απέναντι στους πολίτες και ειδικά αυτούς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θεωρεί υποχρέωσή του να συστήσει τα παρακάτω μέτρα, μέχρι να δοθούν σαφείς οδηγίες από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς στους οποίους έχει ήδη σταλεί σχετική επιστολή και έχει γίνει τηλεφωνική επικοινωνία».

• Τοποθέτηση plexiglas στον χώρο του πάγκου του φαρμακείου (όπως στα γκισέ των τραπεζών)
• Χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης
• Συχνότατος αερισμός όλου του εσωτερικού χώρου .
• Αποφυγή συνωστισμού εντός του χώρου του φαρμακείου με την είσοδο μόνο ενός ατόμου για κάθε ασθενή και είσοδος το πολύ 2-3 πολιτών ταυτόχρονα, διατηρώντας πάντα απόσταση δύο τουλάχιστον βημάτων μεταξύ τους
• Απολύμανση σε τακτά χρονικά διαστήματα των χώρων των φαρμακείων (πατώματα, πάγκοι, λοιποί χώροι )
• Περιορισμός επισκέψεων των αντιπροσώπων των εταιρειών

Επίσης ο ΠΦΣ έχει αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας με την οποία ζητά να δοθεί η δυνατότητα, σε όσα φαρμακεία το επιθυμούν, να εξυπηρετούν από θυρίδα ή μέσω των ρολών ασφαλείας.