Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Νέα έκτακτα μέτρα για να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού – Διεύρυνση ωραρίου στα σούπερ μάρκετ

κυβερνητική εκπρόσωπος εικόνα

Ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος. Σημασία έχει να τηρηθούν τα μέτρα, επεσήμανε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η κα Πελώνη τόνισε με έμφαση ότι είναι ψευδείς οι φήμες που κυκλοφορούν για απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα κλείσουν τα φαρμακεία. Συνέστησε επίσης, ο κόσμος να μείνει σπίτι για να μειωθεί η διασπορά του ιού.

Επίσης ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από την Τετάρτη αλλά και τον υποχρεωτικό κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες όσων μπαίνουν στην Ελλάδα.

Η κα Πελώνη ανέφερε ότι συντονιστικό ρόλο στην κρίση αυτή αναλαμβάνει ο νέος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει κάθε πρωί τηλεδιάσκεψη με το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς για λήψη αποφάσεων, ανάλογα με τις εξελίξεις και λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα. Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη είπε ότι αποφασίστηκε όποιος έρχεται από το εξωτερικό να μπαίνει σε περιορισμό για 14 μέρες. Επίσης, ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η ισχύς του δακτυλίου μέχρι το τέλος του Απριλίου, και η αναστολή για δύο εβδομάδες από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση κλιμακώνει διαρκώς την εφαρμογή του σχεδίου που είχε καταρτίσει με την πρώτη ΠΝΠ και στο πλαίσιο αυτό το υπ. Υγείας αποφάσισε την Παρασκευή επέκταση των προληπτικών μέτρων για την επέκταση του κορωνοϊού. Έτσι από την Τετάρτη το μέτρο αναστολής λειτουργίας επεκτείνεται και σε άλλες επιχειρήσεις που έχουν επαφή με πολίτες. Ειδικότερα κλείνουν όλα τα μαγαζιά. Εξαιρούνται τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφοδοσίας, οι φούρνοι, τα φαρμακεία, οι τράπεζες και τα πρατήρια βενζίνης.

Αναλυτικά:
• Σούπερ μάρκετ
• Φαρμακεία
• Καταστήματα τροφοδοσίας, όπως φούρνοι, κρεοπωλεία κ.α
• Περίπτερα/μίνι μάρκετ
• Πρατήρια καυσίμων
• Τράπεζες
• Εστιατόρια που λειτουργούν με delivery
• Κούριερ – ταχυδρομικές υπηρεσίες
• Συνεργεία
• Pet shop
• Καταστήματα κινητής τηλεφωνίας
• Καταστήματα με οπτικά είδη

Επιπλέον διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, τα οποία πλέον θα κλείνουν στις 10 το βράδυ. Παράλληλα θα προβλέπεται η δυνατότητα λειτουργίας τους τις επόμενες 4 Κυριακές, ενώ έχει ήδη έχει επιτραπεί να γίνονται παραδόσεις κατ’ οίκον τις Κυριακές.

Έκτακτη πρόσληψη 500 στις μονάδες πρόνοιας – Πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης για δημόσιους υπαλλήλους (αναλυτικά εδώ).

Ακόμη επεκτείνονται οι λειτουργίες που αναστέλλονται στα δικαστήρια μέχρι και τις 27 Μαρτίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Παράλληλα η κα Πελώνη ανακοίνωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και του ζήτησε να μείνουν ανοιχτοί οι ναοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον απαραίτητο κόσμο.

Έκκληση: Μην υπερφορτώνετε το Διαδίκτυο:

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξέδωσε έναν «οδηγό» 10 κανόνων (δείτε εδώ) για ορθή χρήση των υπηρεσιών διαδικτύου. Η τήρηση μερικών απλών κανόνων για την υπεύθυνη και ορθολογική χρήση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, επιτρέπει σε όλους να απολαμβάνουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες.

Πηγή: ΕΡΤ