Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης

Γιάννης Πλακιωτάκης εικόνα

Τη λήψη μέτρων για την ακτοπλοΐα, προκειμένου να υπάρξει περιορισμός των μετακινήσεων στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Το μέτρο θα ισχύσει από τις 6.00 του Σαββάτου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων περιορισμών σε μετακινήσεις-κυκλοφορία το Σαββατοκύριακο.

Κρίσιμο θεωρείται το σαββατοκύριακο για το πώς θα ανταποκριθούμε στις εκκλήσεις της κυβέρνησης και των επιστημόνων να παραμείνουμε μέσα στο σπίτι, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν ακόμη αυστηρότεροι περιορισμοί στις μετακινήσεις και την κυκλοφορία.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από σήμερα έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων με ποινή πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση.

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής και μέχρι το τέλος Απριλίου, μπαίνει λουκέτο στα ξενοδοχεία που λειτουργούν όλο το χρόνο, με εξαίρεση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα λειτουργούν από τρία. Από ένα ξενοδοχείο θα λειτουργεί ανά νομό. Ο πρωθυπουργός σε νέο μήνυμά του χθες κάλεσε τους πολίτες να μη μεταβαίνουν στην Περιφέρεια και τα νησιά λόγω ακόμη μεγαλύτερου κινδύνου διασποράς του ιού αλλά και δυσκολίας περίθαλψης τους σε περίπτωση που ασθενήσουν.

Ο πρωθυπουργός σε νέο μήνυμά του χθες κάλεσε τους πολίτες να μη μεταβαίνουν στην Περιφέρεια και τα νησιά λόγω ακόμη μεγαλύτερου κινδύνου διασποράς του ιού αλλά και δυσκολίας περίθαλψης τους σε περίπτωση που ασθενήσουν.

Επίσης σε ισχύ από σήμερα 20 Μαρτίου, 2020, και ώρα 12.00 το μεσημέρι τέθηκε το μέτρο της υποχρεωτικής κατ’ οίκον καραντίνας όσων έρχονται στην Ελλάδα αεροπορικώς από χώρες του εξωτερικού.

Το μέτρο εφαρμόστηκε με εντολή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, ενώ στην διασφάλιση αυτής της υποχρέωσης από τους πολίτες αναλαμβάνει ρόλο και η Αστυνομία.

Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, από αύριο Σάββατο 21 Μαρτίου, θα επιτρέπεται η κίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας των μονίμων κατοίκων, των μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία των νησιών, ενώ θα επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Το εάν κάποιος είναι μόνιμος κάτοικος ενός νησιού θα αποδεικνύεται με την εκτύπωση και επίδειξη της φορολογικής δήλωσης, διευκρίνισε ο κ. Πλακιωτάκης, προσθέτοντας πως ήδη έχουν ενημερωθεί οι ακτοπλοϊκές εταιρείες. Ο έλεγχος θα γίνεται κατά την επιβίβαση, από υπαλλήλους των εταιρειών.

«Οι μεταφορές προϊόντων προς τα νησιά θα συνεχιστούν κανονικά», διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός. Επίσης πρόσθεσε: «πως δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν από τα νησιά».

Σε μήνυμα του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας του COVID-19. Το βασικό μήνυμα είναι “Μένουμε Σπίτι” και περιορίζουμε, στις απολύτως αναγκαίες, τις μετακινήσεις μας ώστε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους συμπολίτες μας.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από συνεργασία με τον υφυπουργό Πολίτικης Προστασίας κ. Χαρδαλιά, από τις 6 το πρωί της 21ης Μαρτίου 2020, επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας μόνο των μόνιμων κατοίκων τους. Τα όποια δρομολόγια εκτελούνται, λοιπόν, αφορούν μόνιμους κατοίκους για τους απολύτως αναγκαίους λόγους και την τροφοδοσία των νησιών καθώς κι εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τους κατοίκους των νησιών μας. Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του, Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί. Δείχνουμε λοιπόν κοινωνική υπευθυνότητα. Εμποδίζουμε την εξάπλωση της πανδημίας. “Μένουμε Σπίτι”».

Σε ισχύ τίθεται η υποχρεωτική κατ’ οίκον καραντίνα για όσους έρχονται στην Ελλάδα αεροπορικώς από το εξωτερικό.

Για την εφαρμογή του μέτρου αναλαμβάνει ρόλο η Αστυνομία που θα ελέγχει τους επιβάτες των πτήσεων, είτε επιτόπου στα σπίτια τους, είτε με τηλεφωνικές κλήσεις στα σταθερά τηλέφωνα. Το πρόστιμο για τους παραβάτες θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, 5.000 ευρώ.

Αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, η Αστυνομία θα ενημερώνει με μεγάφωνα τους πολίτες για την απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, με προβλεπόμενο πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και ανά περίπτωση.

Πηγή: ΕΡΤ