Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού – κλείνουν όλοι οι χώροι εστίασης

Υπουργείο Υγείας εικόνα

Νέα μέτρα ανακοινώθηκαν από τον Yπουργό Υγείας, στο πλαίσιο της εκστρατείας περιορισμού του κορωνοϊού COVID-19.

Το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας νέα κρούσματα αλλά και ότι δεν τηρούνται από όλους τα μέτρα προστασίας, οδήγησε σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια σε ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό κ. Τσιόδρας:

«Κλείνουν όλα τα εμπορικά κέντρα, καφέ, μπαρ και καφετέριες. Γενικά όλοι οι χώροι εστίασης, εκτός delivery και καταστημάτων εστίασης με δυνατότητα παράδοσης κατ’ οίκον. Κλείνουν βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικοί και αθλητικοί χώροι (εκτός των ανοιχτών χώρων άθλησης για μεμονομένη άσκηση), κέντρα αισθητικής., κουρεία, κομμωτήρια, εκπτωτικά χωριά».

Ο ΕΟΔΥ, καλεί τις ευπαθείς ομάδες που έχουν ήπια συμπτώματα ίωσης να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία, να μην αναζητούν πληροφορίες για τον κορωνοϊό στο τηλεφωνικό κέντρο του Οργανισμού, αλλά να απευθύνονται στον προσωπικό του γιατρό.

Παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ. Επίσης όλη η εφοδιαστική αλυσίδα, το λιανεμπόριο, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία (χωρίς τραπεζοκαθίσματα), τα φαρμακεία, οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.

Λαμβάνονται ειδικά μέτρα για δημόσιους υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, τα κρούσματα στην χώρα μας είναι 190. Τα 36 διερευνώνται αυτή την στιγμή. Τα 11 κρούσματα (εννέα από αυτά στην Αττική), δεν έχουν σύνδεση με κάποιον νοσούντα, είναι περιπτώσεις που δεν ιχνηλατείται επαφή με γνωστό φορέα του ιού.

Πέντε νοσούντες είναι διασωληνωμένοι. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 2.700 έλεγχοι. Από τους νοσούντες, νοσηλεύονται οι 47.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, σαράντα επτά είναι πάνω από 65 ετών, 79 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-44 και, όπως λένε οι επιστήμονες, σε αυτή την ομάδα αναμένουν τα περισσότερα κρούσματα. Επίσης έχουν προσβληθεί 7 παιδιά από 0 έως 17 ετών.

Γεωγραφικά η κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής: Αθήνα 85, Ηλεία 40, Αχαΐα 9, Θεσσαλονίκη 6, Ανατολική Αττική 5, Ζάκυνθος 4, Καστοριά 3.

Εγκύκλιο προς όλους τους φορείς του δημοσίου εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Η εγκύκλιος εστιάζει στα «επείγοντα μέτρα για την πρόληψη και την προστασία από τον κορωνοϊό», με βάση και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης.

Ειδικά μέτρα από τον Δήμο Αθηναίων – Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες:

Τη λειτουργία άμεσα ηλεκτρονικών υπηρεσιών ξεκινά ο Δήμος Αθηναίων ώστε να μην απαιτείται λόγω και του κορωνοϊού η αυτοπρόσωπη παρουσία πολιτών. Επίσης λαμβάνονται μια σειρά νέων προληπτικών μέτρων, όπως η απολύμανση δρόμων, πεζοδρομίων, πλατειών, παγκάκια και στάσεων λεωφορείων. Ακόμη αναστέλλεται η λειτουργία όλων των παιδικών χαρών του Δήμου Αθηναίων για τις δύο επόμενες εβδομάδες και επιστρέφονται από την Δημοτική Αστυνομία οι πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών που είχαν αφαιρεθεί ως χθες Πέμπτη 12 Μαρτίου, προκειμένου να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους αποφεύγοντας τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, από τη Δευτέρα, 16/3 το Δημοτικό Ιατρείο που βρίσκεται στην 5η Δημοτική Κοινότητα (Σαρανταπόρου 4 – ‘Ανω Πατήσια) γίνεται ιατρείο για τον έλεγχο πολιτών σε σχέση με τον κορωνοϊο.

Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας για 14 μέρες ξεκινώντας από αύριο Σάββατο 14 Μαρτίου, των παρακάτω:

• Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά

• Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away

• Κέντρα διασκέδασης

• Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων

• Βιβλιοθήκες

• Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι

• Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια

• Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)

• Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.

• Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος

*Οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.

Μένουν ανοιχτά (ενδεικτικά):

• Λιανεμπόριο με εξαίρεση τα ανωτέρω

• Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ)

• Λαϊκές αγορές

• Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα

• Φαρμακεία

• Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας

• Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away

• Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα delivery και take away από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός)

• Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές)

• Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων

Περαιτέρω, θα ληφθούν ειδικότερα μέτρα για άτομα που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πάσχουν από σοβαρή ανοσοκαταστολή.

Πηγή: ert.gr