Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Ενημέρωση της κυβέρνησης για τον κορωνοϊο και την τόνωση της οικονομίας

Πέτσας ενημέρωση εικόνα

«Με το τέταρτο πακέτο οικονομικών μέτρων για εργαζομένους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που ανακοινώθηκε σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς έχουν ως στόχο την τόνωση της οικονομίας και τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε – μεταξύ άλλων – ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει μείωση μισθών στο Δημόσιο, ούτε περισσότερα περιοριστικά μέτρα, ενώ σχολίασε ότι το Πάσχα φέτος θα είναι διαφορετικό. «Ζούμε μια ιστορική στιγμή. Φέτος δεν θα ψήσουμε το Πάσχα στο χωριό. Θα το γιορτάσουμε σπίτι. Έχουμε χρόνια να γιορτάσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις πανελλαδικές εξετάσεις είπε ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία κανείς δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει πότε θα γίνουν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «συνεχίζουμε τις μάχες σε όλα τα μέτωπα του πολέμου που άνοιξε ο κορωνοϊός και κινούμαστε σταθερά στους τρεις άξονες, που προσδιόρισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ανάσχεση της διάδοσης της πανδημίας, την ενίσχυση του συστήματος υγείας και τη στήριξη των κλάδων της οικονομίας που πλήττονται».

Σε ό,τι αφορά την ανάσχεση του κορωνοϊού, η κυβέρνηση αποφάσισε μετά τη διακοπή των πτήσεων με Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, και Ηνωμένο Βασίλειο, την διακοπή από χθες Κυριακή, και όλων των πτήσεων από και προς την Ολλανδία. Διακόπηκαν, επίσης, οι πτήσεις από τη Γερμανία που δεν έχουν προορισμό την Αθήνα. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει γενικός επαναπατρισμός Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, γιατί προτεραιότητα είναι η Δημόσια Υγεία. «Επαναπατρισμοί θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο για συμπολίτες μας που είτε έχουν άμεση ανάγκη υγειονομικής φροντίδας, είτε δεν έχουν πού να μείνουν, είτε είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις transit», διευκρίνισε.

Επίσης ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένονται τουλάχιστον άλλες τρεις πτήσεις από τους δωρητές υγειονομικού υλικού προς την Ελλάδα, είπε ο κ. Πέτσας και τόνισε ότι: «σήμερα διεξάγεται ένας παγκόσμιος πόλεμος για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, καθώς δεν υπάρχει επαρκής παραγωγή. Εμείς επειδή κινηθήκαμε νωρίς εξασφαλίσαμε σημαντικές ποσότητες. Τα μέτρα που πήραμε είναι αυτά που σήμερα μας αγοράζουν χρόνο», πρόσθεσε με έμφαση.

Ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στο Σύστημα Υγείας, είπε πως συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, η ενίσχυσή του αυξάνοντας τις Μ.Ε.Θ., προσλαμβάνοντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και πραγματοποιώντας σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού από χώρες εκτός Ευρώπης. Όπως είπε σήμερα, οι Μ.Ε.Θ. ξεπερνούν τις 870, δηλαδή είναι κατά 54% αυξημένες, ενώ, οι εγκρίσεις για την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού είναι 4.200, υπερδιπλάσιοι δηλαδή από την αρχική έγκριση των 2.000 προσλήψεων. Περίπου 2.000 εξ’ αυτών έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία και οι υπόλοιποι αναλαμβάνουν τις επόμενες ημέρες.

Ειδικά για την εξέλιξη της πανδημίας, είπε ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι καλύτερη από τις περισσότερες άλλες χώρες και εξελίσσεται καλύτερα από το σενάριο που είχαν εκπονήσει στην αρχή οι ειδικοί. «Αυτό συμβαίνει γιατί λάβαμε γρήγορα μέτρα τα οποία αρχίζουν να αποδίδουν», συνέχισε και έδωσε στη δημοσιότητα γραφήματα με τον αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων. «Η Ελλάδα έχει καλύτερη πορεία από άλλες χώρες. Κανένας εφησυχασμός όμως. Δεν πρέπει να διαταράξουμε αυτό που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα. Σημασία έχει να τηρούμε τα αυστηρά μέτρα για να βγούμε όλοι μαζί από την κρίση», πρόσθεσε.

Σχετικά με ανάρτηση του κ. Μόσιαλου για τα τεστ ταχείας διάγνωσης, είπε πως όλα είναι σε γνώση της κυβέρνησης και πως «για τέτοιου είδους αποφάσεις αρμόδιο είναι το επιστημονικό συμβούλιο του υπουργείου υγείας το οποίο εισηγείται και ο πρωθυπουργός αποφασίζει».

Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα είπε ότι οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τα μέτρα στήριξης είναι πλέον ελάχιστες, ενώ επανέλαβε ότι το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους θα καταβληθεί στο ακέραιο, σημειώνοντας ότι το κράτος θα καταβάλει τη διαφορά για τις μέρες που δεν εργάστηκαν, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το αργότερο αρχές Μαΐου οι επιχειρήσεις να λάβουν δάνεια εγγυημένα από το κράτος στο μεγαλύτερο μέρος τους. Επίσης, ανέφερε ότι τον Απρίλιο ενεργοποιείται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για ανέργους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην κίνηση του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι ο πολιτικός κόσμος πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σε μια συμβολική πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές & υπουργούς της ΝΔ να καταθέσουν το 50% του μισθού τους στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Επίσης, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου στους οικείους του.

Σε ότι αφορά το αίτημα της Ιεράς Συνόδου για λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών τις ημέρες του Πάσχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι φέτος το Πάσχα είναι αλλιώς. «Φέτος γιορτάζουμε το Πάσχα από το σπίτι. Αλλά έχουμε μπροστά μας πολλά χρόνια να το γιορτάσουμε με τα ήθη, τα έθιμα και φυσικά την πίστη μας. Αξιολογούμε κάθε συζήτηση. Θα είμαστε σε θέση να εξετάσουμε αυτό το ζητούμενο μέσα στις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση φοβάται ότι η Τουρκία μπορεί να μετακυλήσει την ένταση στην Κρήτη, είπε ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της και τα σύνορα της Ευρώπης, ότι το απέδειξε στον Έβρο και στα νησιά και πως «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Τέλος σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ ο κ. Πέτσας είπε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των κρατών των δυτικών Βαλκανίων και τόνισε: «Μέσα στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας και συγκεκριμένα της Βόρειας Μακεδονίας η Ελλάδα θα ασκήσει όλα τα μέσα πίεσης για να ικανοποιηθούν τα εθνικά συμφέροντα. Τα κεφάλαια θα ανοίγουν και θα κλείνουν όταν ικανοποιούν τα συμφέροντα της Ελλάδας η οποία θα μπορεί να προβάλλει και βέτο».

Πηγή: ΕΡΤ