Κυριακή Απρίλιος 11, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Έκτακτη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό και ανακοίνωση νέων μέτρων

Σωτήρης Τσιόδρας εικόνα

Έκκληση στους πολίτες να εφαρμόσουν όλους τους κανόνες υγιεινής απηύθυνε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ανακοίνωσε νέα μέτρα, κατά την έκτακτη ενημέρωση με τον Δ. Τσιόδρα το απόγευμα της Τρίτης.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε:

Απαγορεύεται από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί η διέλευση από την Κακαβιά, ενώ στο συνοριακό σταθμό θα εγκατασταθεί μόνιμο φυλάκιο ελέγχου.

• Από τις 16 Αυγούστου, όποιος εισέρχεται από την Αλβανία, θα τίθεται σε κατ’ οίκον απομόνωση για μία εβδομάδα.

• Παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις έως τις 31 Αυγούστου.

• Εντατικοί έλεγχοι θα διενεργούνται σε εργοστάσια τροφίμων. Στον ελεγκτικό μηχανισμό εντάσσεται και ο ΕΦΕΤ.

Αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα με σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ερωτηθείς εάν θα επανέλθει το μέτρο των sms για τις μετακινήσεις, o Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα». Πάντως, σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλά εργαλεία στη φαρέτρα της κυβέρνησης», και πρόσθεσε: «Τα εξετάζουμε βήμα – βήμα».

Δεν επανερχόμαστε στην καθημερινή ενημέρωση, ξεκαθάρισε από την αρχή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. Τόνισε, όμως, ότι «υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους».

Υπογράμμισε ότι εχθρός παραμένει ο εφησυχασμός και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορωνοϊό. Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα, είπε ότι η κύρια πηγή είναι οι χερσαίες πύλες εισόδου, καθώς και ο συγχρωτισμός στις κοινωνικές εκδηλώσεις και τα μέσα μεταφοράς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή. Ανέφερε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται, χωρίς τιμωρητική διάθεση, με εντατικούς ρυθμούς. Τόνισε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνεργασία των πολιτών, ενώ επισήμανε ότι εκτός από τον εφησυχασμό το πρόβλημα είναι οι ανορθολογικές και συνωμοσιολικές θεωρίες.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας. Ανέφερε ότι σε ΜΕΘ βρίσκονταν 13 ασθενείς την περασμένη Κυριακή, έναντι 44 στις 2 Μαΐου και 81 στις 2 Απριλίου. Συνολικά τα κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 469.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στην έκτακτη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων καθώς η κατάσταση μπορεί να μας ξεφύγει, εκφράζοντας την ελπίδα τις «επόμενες εβδομάδες να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε».

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι ο στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στη μονάδα, κάτι που σημαίνει ότι η επιδημία διατηρείται, δηλαδή κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα. «Αν συνεχίσουμε έτσι, κάθε εισερχόμενο κρούσμα θα αποτελεί και μια συνεχιζόμενη εστία μετάδοσης κι έτσι θα οδηγούμαστε σε αυξανόμενο ρυθμό μολύνσεων και κρουσμάτων», τόνισε.

Ανέφερε ωστόσο ότι «θετικό ότι είναι ότι το Ro δεν είναι μεγαλύτερο του 1, κάτι που θα ήταν καταστροφικό, θα είχαμε κατά κάποιο τρόπο ένα δεύτερο μεγάλο κύμα».

«Παρ όλα αυτά ο κίνδυνος υπάρχει και η ανησυχία εντείνεται. Για να μην έχουμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων, πρέπει να ρίξουμε το Ro κάτω από το 1, με περισσότερη ευαισθησία από όλους μας, με τήρηση των μέτρων», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οφείλεται στη διενέργεια περισσότερων ελέγχων, ότι είναι αποτέλεσμα της αύξησης της κινητικότητας – όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου – και του συγχρωτισμού.

Έκανε λόγο για ξεκάθαρη μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες, κάτι που όπως είπε μπορεί να έχει πολλαπλές εξηγήσεις, όπως την αύξηση των ελέγχων, τον έλεγχο περισσότερων ταξιδιωτών – οι οποίοι είναι συνήθως νεότεροι σε ηλικία – και τον έλεγχο των επαφών που την εποχή του απαγορευτικού δεν ελέγχονταν.

Παράλληλα επισήμανε ότι είναι θετικό μέχρι στιγμής ότι δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα υγείας και τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και εγρήγορση από όλους.

«Οιαδήποτε επιστημονική συμβουλή, οιαδήποτε σύσταση ή υποχρέωση τήρησης μέτρων θα πέσει στο κενό αν δεν γίνει αντιληπτό πως παλεύουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση που φυσικά και δεν είναι μια απλή γρίπη», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας προσθέτοντας ότι δεν έχουμε ακόμη ανοσία καθώς λιγότερο από το 1% του πληθυσμού έχει μολυνθεί, σύμφωνα με τρεις διαφορετικές μελέτες αντισωμάτων.

«Η συνεχής κυκλοφορία του ιού μέσα σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που ζούμε, αποδεικνύει ότι αυτές από μόνες τους, δεν επαρκούν για να σταματήσουν ή να περιορίσουν αρκετά την κυκλοφορία του. Θα βρει εστίες υπερμετάδοσης, όπως οι κοινωνικές εκδηλώσεις και θα διασπαρεί εύκολα εκεί όταν υπάρχουν συνθήκες υψηλού συγχρωτισμού με τελικό αποτέλεσμα την εμφάνιση επιδημιών σαν αυτές που ζούμε στην πατρίδα μας τις τελευταίες ημέρες», είπε ο κ. Τσιόδρας και τόνισε ότι οι επιδημίες αυτές αφορούν και νέους ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά.

Πηγή: ΕΡΤ