Δευτέρα Απρίλιος 12, 2021

Βήμα Πολιτών

Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Εφημερίδα των Βορείων Προαστίων

Εφαρμογή σχεδίου έκτακτης ανάγκης στην Αττική και αλλάγη στα μηνύματα μετακίνησης από τις 4 έως και τις 16 Μαρτίου 2021

Υπουργείο Υγείας εικόνα

Το νέο πλαίσιο κατά της πανδημίας από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 4/3 ως την Τρίτη 16 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους 6 λόγους κατ’εξαίρεση μετακίνησης, από την Πέμπτη 4/3 ισχύουν σε όλη τη χώρα οι εξής διαφοροποιήσεις για τα SMS 2 και 6:

Στο SMS 2 που αφορά μετάβαση σε εν λειτουργία προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ) αλλά και στο 3 όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών εφιστάται η προσοχή ότι η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας κατοικίας.

Για το SMS 6 που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή μετακίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

Επίσης στην περίπτωση της μετακίνησης για παροχή βοήθεια (κωδικός 4) τα ελεγκτικά όργανα εντέλλονται να ζητάνε επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Όσον αφορά τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας:

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου (βαθύ κόκκινο) κατατάσσεται η ΠΕ Αττικής, Αχαΐας, Aρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας εκτός από το το Μεγανήσι, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Αρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου Ηρακλείου και Ευβοίας, εκτός από τη Σκύρο.

Στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Τα μέτρα ισχύουν από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 4/3 έως και την Τρίτη 16/3 στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την ΠΕ Λάρισας, όπου τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6/3, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε την περιοχή.

Παράλληλα αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας. Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Από το τελευταίο μέτρο εξαιρούνται οι Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Στην Αττική η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας είναι πλέον στο βαθύ κόκκινοΠερνάμε από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας στη διαχείριση της κρίσης στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιαςπαρουσιάζοντας το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ στην περιοχή της Αττικής που δοκιμάζεται από την αύξηση εισαγωγών και διασωληνωμένων.

O κ. Κικίλιας επισήμανε το σημερινό αρνητικό ρεκόρ για το 2021, με 2.702 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 1.270 στην Αττική, ενώ σε όλη τη χώρα οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 431 και στην Αττική σε απλές κλίνες covid νοσηλεύονται 1.528 συμπολίτες μας. Παράλληλα, έκανε λόγο για διασπορά και της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στη χώρα μας, που μεταδίδεται ταχέως μολύνοντας τον γενικό πληθυσμό, ανεξάρτητα από γεωγραφική περιοχή, φύλο ή ηλικιακή ομάδα.

«Με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, αντιλαμβάνεστε όλοι ότι το Σύστημα Υγείας ξεπερνά τα όριά του, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Στην πραγματικότητα, πιέζεται αφόρητα στην Αττική εδώ και 19 ημέρες», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Σε αυτές τις 19 ημέρες, απαιτήθηκε να προστεθούν 449 απλές κλίνες Covidφτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες ΜΕΘ Covid φτάνοντας τις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), εκ των οποίων οι 289 είναι πλέον κατειλημμένες.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωράει η αύξηση των κλινών ΜΕΘ Covid από 168 ΜΕΘ τον Νοέμβριο σε  348 τον Μάρτιο, δηλαδή αύξηση 107% στην Αττική.

Ειδικότερα, προστέθηκαν 7 ΜΕΘ Covid στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», ενώ τις επόμενες ημέρες θα προστεθούν στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου άλλες 29 κλίνες ΜΕΘ Covid: 12 στον «Ευαγγελισμό», 10 στο «Τζάνειο» και 7 στο «Ασκληπιείο».

Τα στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, με 120 κλίνες, μετατρέπεται σε non covid νοσοκομείο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των παθολογικών κλινικών του «Ευαγγελισμού», του Γεν. Κρατικού «Γ.Γεννηματάς» και του «Ιπποκρατείου», οι οποίες θα μετατραπούν σε κλινικές μόνο για covid περιστατικά. Τις κλινικές αυτές θα υποστηρίξει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και επιπλέον 16 παθολόγοι και πνευμονολόγοι από ιδιωτικές κλινικές που έχουν ήδη δεχτεί να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή.

Επίσης, το ιδιωτικό «Ερρίκος Ντυνάν» διατίθεται εθελούσια στο δημόσιο για non covid περιστατικά. Θα λειτουργήσει ως υποστηρικτικό νοσοκομείο με 215 κλίνες και 24 κρεβάτια ΜΕΘ και θα ενσωματωθεί στο σύστημα εφημεριών. Ουσιαστικά θα αντικαταστήσει τη δυναμικότητα του «Σισμανόγλεου», το οποίο μετατρέπεται σε νοσοκομείο covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.

«Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανόγλειου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ covid», ανέφερε.

Το «Ωνάσειο», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, θα δέχεται όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά και τα νοσοκομεία «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» θα υποστηρίζονται από ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία στον παθολογικό τομέα για τα non covid περιστατικά.

Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non covid περιστατικά στην Αττική.

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι κομβικής σημασίας.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο της πανδημίας.

«Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή» είπε, τονίζοντας ότι αύριο θα ξεπεράσουμε το ένα εκατ. εμβολιασμούς κατά της Covid-19 στη χώρα μας.

Σημείωσε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού θα εισηγηθεί τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τους πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών.

Πηγή: ΕΡΤ